Ärkebiskopen möter Barroso


Det var premiär idag för en nordisk ärkebiskop att delta i Barrosos årliga möte med religiösa ledare. Det är fjärde året i rad mötena hålls och temat i år var klimatförändringar.  Från Uppsala kom Anders Wejryd för att tillsammans med en skara av kristna, judiska och muslimska ledare diskutera växthuseffekten och vad den leder till för problem med ordförande Barroso, talmannen i Europaparlamentet Hans-Gert och ordföranden i Europeiska rådet, sloveniens premiärminister Janez Janša.

Det intressanta med mötet är vilket fokus som EU-kommissionen under Barroso har på just klimatet. När han tillträdde och miljöportföljen hamnade på greken Stavros Dimas trodde många att det innebar fem år med fokus enbart på tillväxt. Barrosos omsvängning till en klimatkille var en av fjolårets hetaste snackisar när jag jobbade i Bryssel. Att få med sig religiösa ledare på tåget kan vara ett smart grepp inför Post-Kyotoförhandlingar, de kan kanske sätta press i alla fall på USA och Ryssland. EU kan behöva all hjälp, inklusive från högre makt, de kan få för att få andra med på de ambitiösa klimatmålen. I pressreleasen från mötet betonade Janša den religiösa dimensionen av naturen och Barroso att alla måste ta omedelbar aktion.

Problemet för Barroso och andra ledare är att omsätta de stora orden i praktisk handling. Från min balkong ser jag domkyrkan i Uppsala, det ska bli intressant att se om Wejryd tar med sig hem något Bryssel som sätter avtryck i den lokalpolitiska debatten. Vad säger ärkebiskopen till Uppsalas kommunpolitiker nästa gång han träffar dom?

(PO)

Annonser