Europadagen firas i Stockholm 9 maj


Europadagen rycker allt närmare. I Sverige är dagen inget märkvärdigt och det är på få ställen (kan någon tipsa om något?) utanför Stockholm som något särskilt arrangeras. Men årets program i Stockholm ser intressant ut.

Men först en utvikning om själva Europadagen, som firas för att Frankrikes utrikesminister Robert Schuman höll ett tal, en deklaration som lade grunden för EU. Det blev startskottet för Kol- och Stålunionen som sedan blev EG och numera EU. Kol- och Stålunionen bildades för att lägga viktiga resurser för krigsindustrin under gemensam förvaltning och därigenom undvika framtida krig mellan Frankrike och Tyskland som två gånger tidigare under ett halvt sekel dragit med sig resten av världen. Schuman såg själv Kol- och Stålunionen som ett första steg mot en europeisk federation. Datumet som Schuman höll deklarationen var ingen slump. Det sammanföll med fredsslutet som varit fem år tidigare. 7 maj kapitulerade tyskarna formellt i Reims. Ryssland däremot firar segerdagen just 9 maj.

I det allmänt federalistnegativa Sverige, som dessutom saknar krigserfarenhet, har dagen aldrig blivit något stort. Däremot så är årets program på Kulturhuset ganska ambitiöst. Det fångar också upp (vilket är ganska ovanligt när det ska handla om EU i Stockholm) regional utveckling. 14:15 är det paneldiskussion med Anders Knape (m) som är ordförande i SKL, Annika Lundius, vice vd i Svenskt Näringsliv, Anna-Stina Nordmark Nilsson, VD Företagarna, Erland Olausson, avtalssekretare LO samt Agneta Lindblom Hulthén som är ordförande i Svenska Journalistförbundet.  Det är en namnkunnig och tung panel, men journalistfackets ordförande Agneta Lindblom Hulthén överraskar i valet av deltagare. Sedan när deltar Journalistförbundet i en diskussion under rubriken ”Hur skapar vi förutsättningar för tillväxt, jobb och regional utveckling”? Det är ganska ovanligt att journalister sätter sig i paneler med näringsliv och kommunföreträdare i en diskussionsrubrik som antyder att diskussionen ska handla om ett ”vi” och ”tillsammans”.

Vad ska journalistfackets ordförande säga mer i sammanhanget? Förklara varför svenska journalister överlag är okunniga och ointresserade av EU eller varför svenska medieföretag rustat ned sin EU-bevakning kontinuerligt under det senaste decenniet?  Jag önskar att jag hade haft möjlighet att vara med för jag blir riktigt nyfiken, dessutom finns det en hel del annat spännande på programmet, som Lavaldomen, Migrationsfrågor, fördraget och svenska ordförandeskapet. (PO)

Annonser

En tanke på “Europadagen firas i Stockholm 9 maj

  1. Jorå, det händer något i min egen hemstad Uppsala faktiskt. 10-12, i stadsbiblioteket som pratar europaparlamentarikern Christofer Fjellner (m) om ” Sverige har en viktig roll i Europasamarbetet” och SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse om att ”SLU – en betydelsefull kunskapare när det gäller klimat- och energifrågan”

    Dessutom medverkar deltagare från olika EU-projekt. Kommunalrådet Gunnar Hedberg (m) inleder och regionförbundets ordförande Arne Sandemo avslutar.

    Fler evenemang?

Kommentarer inaktiverade.