Laval blir s-valfråga


Lavaldomen (samt Rüffert och Viking) blir en socialdemokratisk valfråga. Det klara beskedet gav Margot Wallström i Uppsala häromdagen inför ett 30-tal personer som kom till Ekonomikum för ett öppet S-möte inför parlamentsvalet. Arbetsrätten är en av frågorna som Socialdemokraterna kommer att driva.

Orsaken är uppenbar, här finns en höger-vänsterfråga. Här kan man mobilisera fackföreningsrörelsen och det går att göra det till en pan-europeisk fråga för socialdemokratin.

Men det finns ett men, frågan är om inte Laval riskerar att slå tillbaka på socialdemokratin i alla fall i Sverige. Vem ska ta debatten mot S i den här frågan? Högerspöket kommer att vara diffust, suddigt och anonymt. Den borgliga alliansen kommer att säga att de är för den svenska modellen i grund och botten, och ducka för debatten.

Samtidigt kommer EU-kritikerna att attackera S med ”vad var det vi sade!” Miljöpartiet ordnade en riksdagsdebatt, vänsterpartiet behöver profilfrågor och om s-avhopparen Sören Wibe hamnar i Junilistan så är det en självklar paradfråga för honom.

(PO)

Annonser