Svensk kommissionär 2009


Jag var för en tid sedan i Bryssel, eftersom alla gillar att spekulera så ska jag passa på att spekulera litet utifrån spekulationerna som jag hörde. Den här gången om svensk kommissionär 2009:

Carl Bildt är det självskrivna namnet som en het kandidat, särskilt för det nya utrikesjobbet. De spekulationerna görs av såväl svenskar som andra européer i Bryssels EU-miljö.

Men om inte Bildt får det erbjudandet så är det frågan om han inte hellre stannar kvar som utrikesminister, särskilt under ordförandeskapet. Det scenariot öppnar för nya spekulationer.

Att det blir en borglig politiker anses som självklart, Socialdemokraterna har haft två kommissionärer, Anita Gradin och Margot Wallström. Frågan är om kommissionärsposten går till moderaterna eller något av de andra allianspartierna.

Bland moderaterna nämns Gunilla Carlsson, biståndsminister och tidigare Europaparlamentariker. Hon har erfarenheter från två av EU:s institutioner och skulle alltså få prova på den tredje om hon blev kommissionär.

Ett annat moderatnamn som nämns är Gunnar Hökmark som snabbt fått stort inflytande i EPP (kristdemokrater-konservativa) i parlamentet och var snudd på att bli vald till dess ordförande. Hökmark tror jag dock stannar i parlamentet. Kanske väntar en utskottsordförandeplats eller rent av EPP-ordförande?

Bland andra borgliga politiker så nämns två gamla partiledare; Alf Svensson (kd) och Lars Leijonborg (fp). Mer troligt av dom två är nog Leijonborg i sådana fall som har fler år kvar att ge i karriären. Bland centerpartisterna dyker Lena Ek upp i spekulationerna, särskilt om det skulle handla om forskningsportfölj för Sveriges del. Ek jobbar mycket med forskning, industri, energi och klimat i Europaparlamentet.

Hetaste förslaget från alla är dock att det blir Carl Bildt på utrikesposten.

(PO)

Annonser