Sverige förlorar två ledamöter på Irlands nej


Låt oss först konstatera att ”it ain´t over til the fat lady sings”, alltså att politik är möjligheternas konst och vad som händer med Lissabonfördraget återstår att se.

Men är det som så att Irlands nej innebär tvärstopp för Lissabonfördraget så innebär det att det är Nicefördraget som gäller inför parlamentsvalet 2009. Parlamentet ska då ha 736 ledamöter istället för 750. För Sveriges del innebär det 18 ledamöter istället för 20 (19 idag). Svenska politiker som aspirerar till att åka till Bryssel och Strasbourg är alltså en förlorare för Irlands nej, det blir i alla fall betydligt svårare att få plats.

Med Sverigedemokraterna som smyger i opinionen så blir det här en tuffare ekvation för partistrateger och listmakare. Särskilt de stora partierna som socialdemokraterna och moderaterna blir förlorare med 18 ledamöter och många småpartier som klarar spärren på 5 procent (och därigenom erövrar 1 mandat). ¨

Socialdemokraterna som sett ut att placera EU-kritiska Anna Hedh på en sjundeplats (valbart med 20 ledamöter och ett bra valresultat) för att maximera sina röstetal samtidigt som man flörtar med den EU-kritiska flygeln av partiet för att man inte ska förlora dem till Wibe(juni)listan får nu mer att tänka på. Både moderaterna och socialdemokraterna har skäl att börja på allvar hantera Sverigedemokraterna i debatten.

Lissabonfördraget då? Det blir en vecka av krishantering och posttraumatisk politikeranalys, utrikesministrarna är först ut i dag när de är i Bryssel tillsammans med Europaministrarna.

Parlamentet ska diskutera Irland på onsdag och sedan har vi stats- och regeringscheferna på toppmötet under midsommar.

Mitt stalltips är ändå att viljan kommer att vara ”business as usual”, ”nu kör vi vidare” och sedan försöker hantera Irland separat med tiden. Det kan innebära skillnaden mellan 18 och 20 svenska parlamentariker 2009.

(PO)

2 thoughts on “Sverige förlorar två ledamöter på Irlands nej

  1. Pingback: Frågetecken kring Kommissionens sammansättning « Eubloggen

  2. Eu toppen förefaller bete sig lite som en våldtäktsman som inte förstår att ett Nej är ett Nej….

Kommentarer inaktiverade.