Tjeckerna Lissabonfördragets dödgrävare


Inte Storbritannien, inte Sverige, inte Holland men väl Tjeckien. Av de länder som ännu inte ratificerat Lissabonfördaget är det fyra länder som står ut som mer som EU-länder som skulle kunna kasta in handduken. Storbritannien har sin berömda EU-skepticism (landet är varken med i EMU eller Schengen). Tory i opposition har dödförlarat Lissabonfördraget, medan utrikesministern David Milliband i Labourregeringen har sagt go ahead. I Sverige ligger planerna fast enligt alliansregeringen och något större statement från Holland som röstade nej till konstitutionen har jag inte sett i mediebruset.

Istället är det nu Vaclav Klaus och tjeckerna som verkar ha tagit på sig rollen som dödgrävare åt Lissabonfördraget. President Klaus har sagt att ”projektet nu är helt över” och att ”det inte finns någon anledning att fortsäta att ratificera ett dött dokument.” EU-ledarnas gossen Ruda klämde också till med att det irländska nejet är ”en seger för frihet och förnuft över ett artificiellt elitistprojekt och europeisk byråkrati”.

Frankrikes president Sarkozy har idag störtat iväg till Prag för att försöka resonera med tjeckerna som tar över ordförandeskapet efter just Frankrike men före Sverige. Räkna med att det blir mycket snack med tjeckerna i korridorer under toppmötet, och att det finns en och annan EU-ledare som i hemlighet gläds åt Turkiets mirakulösa vändning i EM-fotbollen och som kanske drömmer om tacksamma turkar istället för trilskande tjecker som EU-medlemmar…

(PO)

Annonser