Lagom är bäst för svensken


SCB presenterade idag opinonsmätning om EMU och EU. Läget kan sammanfattas i ett Nej och ett Ja. Svenskarna är fortsatt emot EMU och mest kritiska är kvinnorna. Nejsidans övervikt är 51,7 procent mot Ja-sidans 34,6 procent.

Därmed ligger EMU-frågan för Sveriges del i fortsatt sömning träda.

Gladare läsning har EU-vännerna i stödet för EU, 51 procent av svenskarna är för ett fortsatt EU-medlemskap. Det är rekordhöga siffror, för ett dussin år sedan stödde inte ens var tredje svensk medlemskapet. Samtidigt är motståndet mot svenskt medlemskap på rekordlåga nivåer. Bara 23 procent av svenskarna är emot medlemskapet.

Gärna gemenskap men inte för mycket, lagom är bäst – vilket sammanfattar det svenska kynnet väl.

9501 personer har ingått i SCB:s urval.

(PO)

Annonser

One thought on “Lagom är bäst för svensken

  1. Hej
    Sveriges lagom är inte bara ett lagom utan det är en taktisk eller historisk fortsättning av neutralitetspolitiken där man slipper eller inte vill eller vågar ta ansvar. Sverige har utnyttjat NATO skyddet under en täckmantel av att vara neutral och var ibörjan emot EU antagligen för att det ansågs vara för NATO anknutet. Man kompenserade sig genom att vara med i EFTA som till slut föll ihop i brist på medlemmar och som till slut ledde till ett inträde i EU under galgen. Dock med en mycket knapp marginal. Vi hade lika gärna kunnat vara som Norge fast Norge är med i NATO. Sedan kom EMU där Sverige och svenskarna nu har alla fördelar av att resa i Europa med en valuta istället för 15 st olika.
    Konstigt att denna fördel nästan aldrig framhålls som den primära fördelen av att vara med. Men vi slipper oftast nu iallafall växla till mer en en valuta. Detta är ju en fördel utan att man behöver betala något. Man slipper dessutom ta risken eller ansvaret för en eventuell kollaps som förutspås inträffa förr eller senare. Allt detta kan nog förklaras av mer än 200 år utan att vara indragen i något krig till skillnad från våra grannar eller hela Europa i övrigt. På samma sätt kan man förklara andra länders beslut i förhållande till NATO och EU samt delfrågan EMU genom att studera deras historia. Det där med lagom är nog mera färgat av historisk bakgrund än något som är medfött. Storbrittaniens EU skepsis vilar på erfarenhet från 2:a världs kriget då landet stod ensamt mot Tyskland och ett ockuperat Europa men med ett imperium i ryggen.

Kommentarer inaktiverade.