Vem kliver fram när ”Paggan” står vid sidan om?


Socialdemokraterna har åkt på ett bakslag i arbetet inför parlamentsvalet 2009. Leif Pagrotsky (s) kandiderar inte rapporterar G-P. Pagrotsky har länge nämnts som solklar favorit till förstanamnet på listan. En föredetta minister som var emot EMU och som kan flörta med EU-kritikerna (visst, riktiga EU-kritiker säger att han är för mycket för, riktiga EU-vänner i partiet har sagt att han är för kritisk…) var partistrategiskt ett lysande val.

Nu får Marita Ulvskog och 68:an tänka vidare. Vem ska lysa klarast som listetta? Av dagens parlamentariker finns ingen självklar etta. Förra listettan Inger Segelström (om hon kandiderar) anses inte vara någon röstmagnat, Göran Ferm och Åsa Westlund för okända och Anna Hedh för EU-kritisk. Jan Andersson kandiderar inte.

Räkna med att sökarljuset nu går på tidigare ministrar i den socialdemokratiska regeringen. Ibrahim Baylan (fd skolminister, trafikutskottets ordförande) har sagt nej, Carin Jämtin är inne i Stockholmspolitiken, Jens Orback har nyligen fått nytt jobb, Ulrica Messing bryter knappast upp från sitt nya liv för att pendla till Bryssel och Strasbourg.  Drömettan Margot Wallström lär knappast ta ett parlamentarikerjobb (möjligtvis med undantag om det ingår i en kohandel innan att hon blir talman…).

Så vem blir det? Skrällcomeback av Göran Persson i egen hög person? I andra länder har avdankade statsministrar blivit parlamentariker, som finländska centerns Anneli Jättenmäki.

Vore jag Ulvskog och Sahlin skulle jag klia mig i huvudet och tycka att det här inte var helt lätt.

(PO)

Annonser