EU-kommissionen överväger Linux


Prestigekampen mellan Microsoft och EU-kommissionen, två titaner där den ena behärskar datorvärlden och den andra är konkurrensmyndighet för en halv miljard européer, kan leda till att EU-kommissionen överger Microsoft. Källor inom EU-kommissionen säger att Linux ligger bra till för att bli operativsystem för kommissionens 30 000 tjänstedatorer.

Microsoft har fått böter på 1.68 miljarder Euro (ca 16 miljarder kronor) för att man inte lämnat ut information om operativsystemet och därigenom utnyttjade sin dominanta ställning på marknaden på ett oschysst sätt. Jag har hört konkurrenskommissionären Neelie Kroes talesman Jonathan Todd såga Microsoft vid fotknölarna i kommissionens pressrum, och lika varma känslor lär Microsoft hysa för EU-kommissionen.

Kommissionen är dock kontraktsbundet till Microsoft till 2011 och betalar årligen 4,5 miljoner euro i licenspengar. I nya förhandlingar lär det knappast bli fråga om rabatteringar. Orsaken till det är att det då skulle bli tal om mutanklagelser, att Microsoft försöker muta kommissionen med billigare licenser för att få kommissionen att bli snällare mot företaget.

Det finns dock argument som talar emot Linuxlösningen. Att byta operativsystem på 30 000 datorer är ingen lätt och snabb affär. 2002 lät kommissionen göra en studie för 250 000 euro om ett byte, den gången kom man fram till att det inte var värt besväret.

Dessutom är det tveksamt om EU:s olika institutioner kan ha olika typer av operativsystem, alltså borde även parlamentet, domstolen, centralbanken, investeringsbanken mfl göra bytet.

Det som talar för att det blir verklighet är dock prestige och politisk vilja från konkurrenskommissionären Neelie Kroes. I början av juni bekräftade hon Kommissionens löften att hålla sig till open-standard software, och att man måste börja implementera det med kraft.

Om praktikalia och ekonomi inte lägger hinder i vägen så lär kommissionen överge Microsoft 2011.

(PO)

Annonser

One thought on “EU-kommissionen överväger Linux

  1. Jag är inte direkt förvånad. Även här i Sverige finns det en stark trend för OpenSource-lösningar, eller åtminstone OpenStandard-lösningar (där OpenSource typiskt sett är starka), för att både minska kostnader, minska beroenden på leverantörer (även om det inte alltid blir så ska tilläggas), och så vidare. Det finns ett antal initativ för att underlätta för myndigheter att köpa OpenSource, ex. så finns det nu inom Vervas ramavtal specifikt angivet hur det ska hanteras.

    Just Office är en intressant och strategiskt viktig del. För oss som tekniker tycker jag att OpenOffice är mycket bättre, då det är väldigt enkelt att generera dokument och hantera dem. MS Office dokument är bra mycket krångligare att jobba med.

    Jag ser fram emot mer användning av både OpenSource- och OpenStandard-lösningar inom myndighetssfären!

Kommentarer inaktiverade.