CAP orsakar tusentals dödsfall visar WHO-rapport


EU:s gemensamma jordbrukspolitik är inte bara dyr, den är dödlig också. Nu har jordbruksstödskritikerna fått ännu ett argument efter att WHO (FN:s världshälsoorganisation) publicerat en brittisk studie (britterna vill skära i subventionerna) som pekar på att CAP:en lett till överproduktion på mjölk och kött och därigenom ökat andelet dödsfall i hjärt- och kärlkranssjukdomar. EU:s jordbrukspolitik kostar årligen € 45 miljarder och av det går € 16 miljarder till mjölkindustrin, varav € 500 miljoner enbart till att stimulera inhemsk smörkonsumtion.

Forskarna från Liverpool konstaterar att fram till 2004 kan lågt räknat uppemot 13 000 dödsfall tillskrivas överkonsumtion av kött och mjölkprodukter som kommer från EU:s jordbrukspolitik.

Folkhälsoinstitutet i Sverige har tidigare gjort en studie på folkhälsoaspekter av EU:s jordbrukspolitik och konstaterade då att € 3,4 miljarder användes år 2002 i direkt skadliga stöd.

EU:s jordbrukskritiker har genom den brittiska studien fått ny ammunition gentemot framför allt Frankrike som är den stora försvararen av CAP. Sverige och Storbritannien tillhör de länder som vill gå längre än EU-kommissionens reformförslag som presenterades i maj.

UPPDATERAT 5:e augusti: Även SvD:s ledarsida har nu uppmärksammat Liverpoolstudien som WHO har publicerat. Läs ledaren här.

(PO)

Annonser