FRA-uppgifter till USA


Materialet som FRA med den nya lagstiftningen samlar in kommer att hamna hos amerikanska underrättelsetjänsten. Det finns med i ett utkast som justitieminister Beatrice Ask tillsammans med justitieministrar från fem andra länder gjort. Det är en grupp bestående av ministrar från EU-länder som nyss varit ordförandeländer inom EU eller kommer att vara det, som Tyskland, Frankrike, Tjeckien, Slovenien, Portugal och Sverige.

Den 53-sidiga rapporten som The Guardian tagit del av skickades till EU-ländernas regeringar i förra månaden. Justitieminister Ask och de andra föreslår att EU ska upprätta ett samarbete med USA som innebär att man ska dela på information om sina invånare i ett ”Euro-Atlantiskt samarbetsområde” för att bekämpa terrorism.

Rapporten vill också att EU ska skapa en gemensam underrättelsebas mot terrorism, utveckla gemensam videoövervakning och skaffa sig obemannande övervakningsflyglan. Överhuvudtaget anser ministrarna att EU behöver integrera sina polisinsatser, underrättelsekällor och policyskapande för att kunna möta hotet från terrorism, organiserad brottslighet och illegal invandring.

Rapporten har ännu inte nått svenska medier, men med tanke på den pågående FRA-debatten innebär läckan av rapporten som Sverige varit inbladad i dåliga nyheter för regeringen Reinfeldt. FRA är nog så besvärligt för den borgliga alliansen, informationen om att materialet kommer att lämna landets gränser och kan komma att användas av USA, och att den svenska regeringen själva föreslår detta innebär en mycket stor politisk belastning som kan komma att kosta alliansen regeringsmakten. Sedan att en Socialdemokratisk regeringen troligtvis inte skulle ha agerat så mycket annorlunda hör inte till saken.

Räkna med att FRA-debatten de kommande dagarna kommer att ta ny fart, jag skulle utfärda stormvarning i den svenska debatten –  både i bloggosfären och på tidningarnas opinionssidor.

(PO)

11 tankar om “FRA-uppgifter till USA

 1. Bloggsverige har snappat upp det och fört det vidare.

  Regeringen har uppenbarligen sålt skinnet innan björnen var skjuten.

  Först så skriver Odelberg på ett avtal med USA 2007.

  FRA får en egen PUL 2007 för att se till att FRA ska kunna använda sökbegrepp som ras, etniskt ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelser, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv.

  Under tiden så drivs EU’s trafikdatalagringsdirektiv igenom.

  Och nu ska helt plötsligt hela EU sälja trafikdata till USA.

  Jag går inte med på detta, det är så långt över gränsen att jag mår fysiskt illa.

 2. Pingback: opassande » Blog Archive » FRA-lagen är inte framtagen med medborgarnas bästa för ögonen

 3. Hur får man fatt på den rapporten, tro? Det framgår inte direkt av Guardians artikel huruvida den är hemligstämplad. Kan man begära ut den från justitiedepartementet?

 4. @scaber-nestor

  ”Regeringen har uppenbarligen sålt skinnet innan björnen var skjuten.”

  Regeringen har uppenbarligen sålt mycket mer än skinnet. Den har sålt oss.

 5. Pingback: Underrättelseavtalen som gör att FRA-lagen inte kan tas bort | Svensson

 6. Pingback: Hektisk vecka « Soundness in an unsound world

 7. Pingback: EU-rapporten, FRA och kriget i Georgien « Eubloggen

 8. Pingback: Aftonbladet läser EU-bloggen « Eubloggen

 9. Pingback: Aftonbladet läser EU-bloggen « Eubloggen

Kommentarer är stängda.