Georgien (1): ”Köp georgiska viner”


Läget i Georgien är allvarligt, naturligtvis för Georgien och Ryssland men också för EU. EU har under dagen skärpt tonen rapporterar Aftonbladet, Expressen och SVD. Konflikten har varit långdragen och har kunnat förutses. Jag har lyssnat på Georgiens president Saakasjvili när han i november 2006 talade i Europaparlamentet och skrev då om talet och om moderaten Gunnar Hökmarks stöd för Georgien i en krönika på SVT.se.

”- Den polska armén har börjat köpa georgiska viner, jag tänker börja göra samma sak.

Det sade Gunnar Hökmark (m) på en pressträff i går eftermiddag.

 

Det var mycket Georgien i Strasbourg igår.

 

Jag lyssnade på landets demokratiskt valde president Saakashvili när han talade i parlamentet. En sympatisk lågmäld man som leder ett land som framstår som en dvärg i jämförelse med Putins Ryssland. Saakasjvili mötte förövrigt sin blivande fru (hon är från Holland) i just Strasbourg när han studerade på stipendium och det är här i parlamentet han kanske har sitt starkaste stöd. I talet nämnde Saakasjvili ett par siffror som jag fastnade för. I en undersökning för tre år sedan från gallup var förtroendet för polisen 5 procent. Efter en reform är förtroendet idag runt 70 procent.

 

Anledningen till att Gunnar Hökmark nu tänker börja handla georgiska viner är den pågående konflikten med Ryssland. Det är ett kallt krig där några ryskuppbackade provinser vill bryta sig ur, och samtidigt har Ryssland stoppat handeln med georgiska produkter, och georgiker som lever i Ryssland förföljs. Georgiens vinodlare har drabbats hårt när deras överlägset viktigaste marknad försvann.

 

Saakasjvili fick stående ovationer av parlamentarikerna. Men frågan är vad det är värt när EU:s medlemsländer ska göra realpolitik med Ryssland om energin?”

Det lär behövas mer än vinköp för att få slut på striderna.

(PO)