Georgien (9): EU som väntat oenigt


Utrikesministermötet i Bryssel blev som väntat en oenig historia. Den ryska realpolitiska kalkylen att det tar tid för 27 stämmor att sjunga i takt var korrekt.

EU:s ministrar var enig om att skicka övervakare från konflikten. Fredsbevarande trupp måste ske under FN-flagg, här lär Ryssland blockera frågan i säkerhetsrådet. När det gäller tonfallet gentemot Ryssland är det kvartetten Polen-Estland-Lettland-Litauen som trycker på för ett tuffare språkbruk och hårdare tag. Länderna är kritiska till att eldupphöret saknar hänvisningar till Georgiens territoriella integritet. Dessutom uppmanar kvartetten Nato att ta emot Ukraina och Georgiens medlemskapsansökningar.

I det andra hörnet fanns framförallt Cypern, Italien och Tyskland som vill behålla en mer EU-neutralitet i konflikten och hålla kanalerna öppna till Moskva.

Samtidigt agerar ett allt mer nervöst Ukraina genom att begränsa rörelsefriheten för den ryska Svarta Havsflottan. USA har också Condolezza Rice på Tbilisibesök samt att amerikanerna kommer att låta sitt flyg och sin flotta leverera bistånd till Georgien. Konflikten i Georgien riskerar att bli farlig, ett misstag eller ett par misstag av nervösa militärer gör att den kan sprida sig.

Med de senaste rapporterna (och nu ska man komma ihåg att det första offret i ett krig är sanningen) om vad som kan vara etnisk rensning i Sydossetien samt att rysk trupp befinner sig på vägen mellan Gori och Tbilisi visar att Ryssland nu fortsätter att spela högt på europeisk oenighet och energiberoende. En klokare rysk taktik hade varit att stanna i Gori och se till att paramilitära styrkor inte hämnas på etniska georgier i Sydossetien. Ryssland tycks här ha felkalkylerat eller inte ha riktigt kontroll över de sina. Ju mer spänningen fortsätter desto större är risken för Moskva att EU-27 lyckas få samstämmig ton, även om det är ännu långt innan det blir en konsert…

Vi kan bara spekulera i om EU hade agerat annorlunda eller fortare med Lissabonfördraget på plats, där det är tänkt att EU ska ha en permanent president och en utrikesrepresentant. Min personliga gissning är att det inte hade varit så stor skillnad, i slutändan handlar utrikespolitiken mycket om nationella intressen – och det går före gemenskapen både idag och i framtiden.

Läs mer om utvecklingen på bland annat SvD, SvD, DN, Carl Bildts blogg, Reuters, GP, Sydsvenskan, Nyhetskanalen, BBC och så har BBC föredömligt samlat nyckeluttalanden från aktörerna här.

(PO)

Annonser

One thought on “Georgien (9): EU som väntat oenigt

 1. EU bör vara skeptisk mot östländerna.

  Den territoriella integriteten är ingen absolut princip. Den kan visa sig praktiskt ohållbar. Så skedde i Kosovo. Milosevic spelade bort Kosovo genom missriktad aggression. Nu sker detsamma i Kaukasus.

  Carl Bildt är inte så dum, men här får han lov att vara försiktig. Jag vågar nu göra den bedömningen att Rysslands agerande varit både rimligt och kontrollerat. Följande rapport:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3097848.ab

  tyder på två saker, dels att den ryska militären agerar disciplinerat och dels att georgierna på basnivå förhåller sig skeptiska till sin egen aggressive president.

  Saakasjvili har nu spelat bort Abchazien och Sydossetien. Det är sorgligt, då landet under senare tid haft en strålande ekonomisk utveckling, som bort kunna underlätta en försoning med landets minoriteter. Man gick motsatt väg. Saakasjvili framstår som en Milosevic.

  Missriktad aggression har fällt despoter förr: Milosevic, grekjuntan, den argentinska diktaturen. Jag tror det går likadant här.

Kommentarer inaktiverade.