Trots svenska misslyckanden fortsätter EU att dominera OS-medaljligan


Sverige har det fortsatt tungt i OS. Arbetsplatsen stannade upp hoppfullt under Stefan Holms höjdhopp, men uppgivenheten och frustrationen var nog lika stor i Beijing som på jobbet. Besvikelsen var ungefär lika stor som Sanna Kallurs fall igår.

Sverige har inte flyt i OS och nollan lyser förtretligt i guldkolumnen i medaljställningen, men trots att de svenska idrottarna inte levererar så finns det andra inom EU som gör det. Estland tog guld i diskus genom Gerd Kanter, Danmark vann ett seglingsguld och britten Chris Hoy ordnade sitt tredje cykelguld.

Trots allt snack om att Kina leder medaljligan så kan Eubloggen fortsätta att konstatera att det inte stämmer. Framför allt genom britternas framfart så är det EU i en överlägsen topp. Jag har dessutom hittat en automatisk medaljomräknare så att jag slipper plussa för egen hand.

EU har 62 guld 69 silver och 64 brons, totalt 195 medaljer nu. Kina når bara 43 guld och 76 medaljer totalt, USA har 26 guld och 79 medaljer totalt.

Även om det inte går bra för olympierna från vår lilla ända av Europa så får vi trösta oss med att vi är med i världens mest framgångsrika olympiska lag. EU kommer att ha tagit mer än dubbelt så många medaljer som närmaste konkurrent innan olympiaden är till slut. Eller så kan man se det så här, när nu ingen upplänning tog medalj (bäst och snubblande nära var Nathalie Larsson fyra i skeet) får man glädjas åt svenska medaljer.

Statistiska invändningar och sånt kan ni läsa om i inlägget EU leder över Kina.

(PO)