OK att registrera italienska romer


I en något oväntad vändning har kommissionen gett klartecken till Italien att med hjälp av fingeravtryck registrera de ca 90-110 000 romer som antas vistas i landet .

Förslaget har tidigare kraftigt kritiserats av både parlamentet och kommissionen för att bryta mot mänskliga rättigheter. Men efter ett par ändringar i förslaget, bl a ska inte några uppgifter registreras om religion eller etnicitet, har det nu alltså fått grönt ljus från kommissionen.

Europaparlamentet planerar dock att göra en egen utredning av ärendet och en delegation kommer att besöka ett antal läger för att undersöka hur registreringen genomförs.

(BH)

En tanke på “OK att registrera italienska romer

  1. Inte säker på vilken lag som tillåter att romerna fingeravtrycks, men om den är Italiensk, varför är då kommissionen inblandad? Om det är ett direktiv eller ett rambeslut så är det väl fritt fram att fingeravtrycka valfri befolkningsgrupp i Sverige också? Är det kanske relaterat till EURODAC (som om jag förstår saken rätt är på väg att bli en generell sån där ”bra att ha databas” för googlande poliser).

Kommentarer är stängda.