Över fyra miljarder kronor i EU-stöd till Mubaraks Egypten


Blir 2011 arabvärldens 1989? Efter Tunisien är det just nu Egypten som i natt är i blickfånget. President Mubarak vill sitta kvar men lovar en ny regering. Det lär knappast lugna ned protesterna.

När Europaparlamentet sammanträder i Bryssel för en minisession i nästa vecka (2-3 februari) finns Tunisien på agendan, men efter händelserna nu ikväll lär Egypten också dyka upp. Kanske blir det protester i fler länder innan parlamentarikerna sammanträder.

Klart är i alla fall att  om EU verkligen vill stödja demokrati och utveckling så fungerar inte det inte att ge stöd till diktatorer (i Egyptens fall €449 miljoner de kommande två åren skriver EUobserver). Det kommer inte heller att fungera med tomma ord och skenhelighet. Eller tystnad.

Ett snabbt axplock på kommentarsläget på twitter (som kokat under #Egypt denna historiska natt).

Rådsordföranden Herman van Rompuy (@euhvr) har inte nämnt Egypten eller Tunisien de senaste dagarna, istället är det världselitens Almedalsvecka i Davos som det twittras om under fredagen..

Tyst är det också från EU:s utrikestjänst (@eu_eeas). Kommissionens ordförande Barroso och utrikeschefen Ashton finns inte på twitter (om jag inte helt har missat dom!).

Talmannen i Europaparlamentet ägnar dock uppmärksamhet åt Egypten nu ikväll, som polack vet Jerzy Buzek (@JerzyBuzek) vad 1989 innebar. Senaste tweeten, efter Mubaraks tal, var ”I call on #Egypt, as a partner country of the #EU, to fully respect the fundamental rights and freedoms of their citizens”

Vilken väg som Tunisien, Egypten och de andra arabländerna tar återstår att se, och med vilken röst EU kommer att prata framöver.

(PO)

Annonser