Skuleberget bara toppen av ett isberg


EU:s revisionsrätt riktar nu kritik mot hur EU-bidragen till Skulebergets Nationalpark har hanterats. Bidragen har gått till tillfartsvägar och revisionsrätten konstaterar att upphandlingen av 20 miljoner projektet (varav EU:s strukturfond stod för hälften) inte gått rätt till, och en del jobb gjorts två gånger. Nyheten uppmärksammas av Allehanda.

Just nu är EU:s regionalstöd i stöpsleven, en stor del av diskussionen handlar om vilka områden som ska få pengar på vilka premisser. Men reglerna kring stöden lär också hamna i blickfånget.

Till Allehanda säger landshövdingen Britt Bohlin som är ordförande i Mellersta Norrlands strukturfondsdelegation:

– Om de hittar ett antal projekt som de har anledning rikta anmärkning mot så vet vi att det kan landa i återbetalning och ifrågasättande av hela systemet.

Skuleberget är långt ifrån det värsta exemplet inom EU, snarare bara toppen av ett isberg. Revisionsrätten riktade 2009 mycket hård kritik mot framför allt Spanien, Italien och Portugal. För år 2008 konstaterade revisionsrätten så betalades det felaktigt ut, smått svindlande, 2,7 miljarder euro (ca 24 miljarder kronor).

Samtidigt kunde inte revisionsrätten säga att det var bedrägerier. De hittade då bara två fall av bedrägerier bland alla felaktigheter och skickade 20 ärenden för vidareutredning av Olaf, EU:s bedrägerijägare.

(PO)

Annonser