Ungern på väg att backa


Euractiv.com (utmärkt sajt för fördjupning) rapporterar att nya tongångar från Ungern kan innebära att Ungern är beredd att ompröva sin omstridda EU-lag. IT-kommissionär Neelie Kroes (eller mer formellt kommissionär för digital dagordning) som skrivit ett kritiskt brev till Ungerns regering har nu fått svar. I svaret öppnar Ungern för att om kommissionens kritik kvartstår, efter fördjupad konsultation med Ungerns egna experter, så är man beredd att ändra på lagen. Kommissionens invändningar mot medielagen handlar bland annat om kriteriet att bloggare måste ha en balanserad vy, vilket skulle kunna innebära allt för stora restriktioner när det gäller den grundläggande  yttrandefriheten. Den ungerska lagen gör också anspråk på att omfatta mediebolag i andra länder vilket bryter mot principen om att det är sändarlandets regler som gäller.  Dessutom är medieregistreringen något som Kroes också vill ha bort ur medielagen.

Kroes talesman Jonathan Todd (som jag förövrigt har intervjuat för SVT i Bryssel) menar att kommissionen förväntar sig att Ungern ska ändra lagen snarast, mer i fråga om veckor än månader. Ungerns lagar har väckt ett stort ramaskri över hela Europa, och som EUbloggen konstaterat tidigare, det är tvivelaktigt att Ungern skulle ha kunnat bli ett medlemsland i EU, eftersom lagarna anses bryta mot EU:s fördrag, med medielagen på plats.

Återstår att se om opinionen och EU-kommissionen orkar hålla trycket uppe på Ungern så att inte frågan försvinner nu när hela världens blickar är riktade mot Egypten.

(PO)

Annonser

One thought on “Ungern på väg att backa

  1. Pingback: Ouppmärksammat bloggförbud « Stenskott

Kommentarer inaktiverade.