Wanted: 30 000 miljarder kronor från Sandstedt


Förra inlägget om Margareta Sandstedts (SD) sjabblande med euro och kronor i riksdagskammaren har lett vidare till en diskussion som är rätt spännande. Var kommer summan 4000 miljarder euro/40 000 miljarder kronor från?

Till SVT:s GävleDala säger Sandstedt: – Den riktiga siffra är fyratusen miljarder euro. Den vill jag fastställa att den är korrekt.

När EU-kommissionären Günther Oettinger presenterade energistrategin i höstas fanns siffran tusen miljarder euro (one trillion på engelska): ”What is more, huge investments of around €1 trillion will be needed in the next decade to make Europe’s installations and infrastructure fit for the future.” Något som @thefifthcolon påpekade via twitter.

Så långt är det inget tvivel om att vi pratar om väldigt mycket pengar som behövs investeras i energiinfrastrukturen. Men Sandstedts summa var fyra gånger så hög. I kommentarsfältet i det förra inlägget skriver signaturen Nils4ever:

”Vad det handlar om är investeringar på 10 000 miljarder till 2020 och sedan kommer de andra planerade investeringarna på sikt. EU-kommissionen har tidigare diskuterat att det kan röra sig om ytterligare 3000 miljarder Euro.”

Och när jag frågar efter en länk till siffran fyller Erik E i: ”Källan är inte på internet utan dokument som EU skickat ut till bl.a. svenska partier. 1000+3000 miljarder euro.” Nils4Ever fyller i att det ska handla om perioden fram till 2050.

Med min erfarenhet av EU-kommissionen och kommunikationen mellan olika institutioner så har jag svårt att tro att kommissionen skickar brev till svenska riksdagspartier med handlingar som inte finns någonstans i cyberrymden. Och om de gjorde det, så skulle någon vid de svenska riksdagspartiernas kansli vid det här laget ha lagt ut den handlingen någonstans i cyberrymden. Särskilt någon hos Sverigdemokraterna efter Sandstedts insats i kammaren. Så varifrån kommer siffran 4000 miljarder euro?

Jag har efterlyst källan till siffran här på bloggen, på Facebook och på twitter flera gånger. En person på EU-kommissionen som borde känna igen den högre siffran ställer sig lika frågande som jag varifrån den kommer. En annan person, R, mejlar om egen teori.

Han skickar en länk till ett dokument, finansierat av de gröna, från Öko-institutet och hänvisar till sidan 40: ”The difference of primary energy imports between the Vision Scenario and the Reference Scenario represents an economic value of € 130 bn in 2020, about € 260 bn in 2030 and approx. € 455 bn in 2050, based on the most recent oil price forecast by the International Energy Agency.”

Och R fortsätter: ”Är en del av vad som ligger bakom den siffra SD-kvinnan fick för sig?”

Problemet med den teori är att det är en nolla för lite i siffran till 2050 (fler felräkningar?), så frågan kvarstår – var fick Sandstedt siffran ifrån? Jag har också försökt hitta något på Sverigedemokraternas hemsida till försvar för uppgifterna från partiledaren Jimmie Åkessons svärmor, men hittills finns inga uppgifter publicerad på SD:s hemsida.

Sandstedt sade 40 000 miljarder kronor i kammaren, 10 000 miljarder kronor är upphittade. Återstår 30 000 miljarder kronor. Wanted: 30 000 miljarder kronor från Sandstedt. Kan någon bloggläsare lösa mysteriet åt mig!?!

(PO)

Fotnot: Sandstedts siffra har också uppmärksammats av Expressen.

Annonser

4 thoughts on “Wanted: 30 000 miljarder kronor från Sandstedt

  1. Pingback: Wanted: 30 000 miljarder kronor från Sandstedt (II) | Eubloggen

  2. Pingback: Veckan som gick – vecka 6 « Same Same But Different

  3. Med välvillig tolkning har SD slängt ur sig en siffra (behov att investera 40 000 miljarder kronor för energiomställning till 2050) som de inte kan tala om var den kom ifrån. Det är en pikant detalj att SDs bästa ”expert” på EU-ekonomi är en jurist(!).

    Låt oss ändå för ett ögonblick anta att 40 000 miljarder i investeringar fram till 2050 inte är alltför överdrivet. Man kan tycka att det låter som en omöjligt hög summa. Men om jag då avslöjar att det motsvarar mindre än 2000 kronor per person och år? Det är en stor men inte omöjlig investering.

    SDs ekonomiska inkompetens gör det svårt att ta ställning till om energiomställningens kostnader behöver debatteras.

Kommentarer inaktiverade.