Nu jagar även Expressen de 30 000 miljarderna som EUbloggen efterlyst


Tidningen Expressen har nu plockat upp vinklingen från EUbloggen i helgen, att det saknas 30 000 miljarder kronor i Margareta Sandstedts (SD) anförande i riksdagsakammaren (se tidigare inlägg i listan till höger). Till Expressen säger pressansvarige Martin Kinnunen:

– Vi håller själva på att leta.

Medan letandet nu pågår från allt fler håll så vill jag påminna att Sandstedt sade i kammaren att siffran 40 000 miljarder kr0nor (med generös eurokurs på 1:10) kom från EU-kommissionen. Det som går att belägga att är att kommissionen har angett 1000 miljarder euro vilket är 10 000 miljarder kronor (med den generösa kursen) för det totala investeringsbehovet inom energisektorn fram till 2020. 200 miljarder euro handlar investeringar i elnätet, här räknar man med att hälften kommer från marknaden och andra hälften från ”public action”, dvs huvudsak statliga investeringar. Finansieringen via EU:s medel kommer att handla om investeringar som är ”katalyserande” när det gäller speciella projekt som är viktiga för EU:s energisäkerhet.

EU-kommissionen är en av EU:s institutioner och är suverän när det gäller förslagsrätt inom unionen och är den institution som har den verkställande makten. Att i sammanhanget anföra högre siffror från olika tankesmedjor eller intresseorganisationer är som att först säga att Regeringen i Sverige har beräknat en kostnad, och sedan när man vill veta varifrån det kommer börja anföra olika särintressens beräkningar över andra tidshorisonter.

(PO)

5 thoughts on “Nu jagar även Expressen de 30 000 miljarderna som EUbloggen efterlyst

  1. Joakim, jag lovar ingenting. Det är inte det som är poängen, poängen är att riksdagsledamot Sandstedt i kammaren sade att 40 000 miljarder kronor hade beräknats av kommissionen – något som hittills inte har kunnat verifierats. Jag har också varit kreativ och inlägget ”Så här borde Sandstedt ha sagt i kammaren” lämnat ett förslag på hur hon borde ha uttryckt sig för att inte trappa snett. Det här är med EU är som sagt var uppenbarligen inte helt lätt, varken för journalister eller allmänhet eller politiker…

  2. Jag menar att om du anför EU-kommissionen som källa för beräkningarna men när man börjar kolla det så går det bara att hitta en fjärdedel hos EU-kommissionen (totalsumma, vilket en del ska finansieras av industrin, andra av medlemsländer och en liten del av gemensamma EU-medel) men sedan försöker rädda det med att plocka fram Greenpeacesiffror och lite annat ur en gott&blandatpåse så har man varit ute och cyklat. Det borde väl du också kunna hålla med om, även om det är en partikamrat som vinglar med styret?

  3. Så, du menar att de där siffrorna aldrig någonsin kan komma på tal? Det kan aldrig bli så att de där investeringarna kan landa på en totalsumma av 40 000 miljarder?

Kommentarer inaktiverade.