Bussarna sist ut med passagerarrättigheter


Flyget var först. Under min tid som korrespondent i Bryssel dök tågen upp, därefter fartygen och nu är det dags för bussarna. Från och våren-sommaren 2013 ska rättigheterna för busspassagerarna gälla. Parlamentet röstade igenom beslutet i Strasbourg i veckan, och därmed är parlamentet och ministerrådet överens om reglerna.

Det handlar om långfärdsbussar på resor över 25 mil, så det är inget för stadspendlare eller länspendlare. Däremot gäller reglerna de som exempelvis väljer att åka buss från Stockholm till Sundsvall istället för tåg.

Två timmars försening, inställda bussar eller överbokade bussar ger passagerarna rätt att få välja mellan att fortsätta resan, bli ombokad eller få biljettpriset tillbaka.

Blir det förseningar på 90 minuter ska passagerarna erbjudas förfriskningar, blir det fråga om övernattningar måste bussbolaget ersätta två nätter med upp till 80 euro per natt. Force Majeur, i form av svårt väder, ger undantag.
Även bagage, personskador och dödsfall ersätts med de nya reglerna.

Läs mer om reglerna bland annat för funktionshindrade och utbildning av chaufförer på parlamentets hemsida och mer om passagerarrättigheter generellt på EU-kommissionens samlingssida.

En tanke på “Bussarna sist ut med passagerarrättigheter

Kommentarer är stängda.