Revolten i arabvärlden kan stoppa fiskeavtalet


Svenska politiker överlag är kritiska mot EU:s fiskeavtal mot Marocko där en betydande del av fisket handlar om vattnen utanför ockuperade Västsahara. Sveriges S-regering röstade nej (som enda land)  förra gången det begav sig 2006 men fick ge sig. Nu tänker svenska alliansregeringen säga nej igen å Sveriges vägnar när EU-kommissionen vill förlänga avtalet med ett år. Det efter ett upptrappat tvärpolitiskt tryck med svenska Europaparlamentariker över partigränserna i ett gemensamt utspel (ett unikt utspel konstaterar Europaportalen) med understöd av kristdemokratiska riksdagsledamöter.

Det är möjligt att Sveriges motstånd kan röna större framgång den här gången. Det torde finnas en annan politisk fingertoppskänsla i övriga huvudstäder i unionen efter händelserna i Tunis och i Kairo än att skriva på en förlängning av ett fiskeavtal med en ockupationsmakt. Det man kan vara förvånad är över tajmingen från EU-kommissionen att i kölvattnet av revolterna komma med det här avtalet, när EU och medlemsländernas huvudstäder fått kritik för att vara för undfallande och veka i sin kritik mot diktaturerna. Förhoppningsvis finns det en hemmaopinion i fler länder mot politisk dubbelmoral.

Jag skulle just nu sätta en slant på att Sverige får sällskap på nejsidan i ministerrådet av något land även om det inte räcker för att stoppa avtalet. Vilket land blir först ut? Vad säger Carl Bildts gode vän utrikesminister Alexander Stubb i Helsingfors?

(PO)