Fiskeavtal med Marocko godkändes av ministerrådet


EU:s fiskeministrar godkände som väntat en förlängning av fiskeavtalet med Marocko. Sverige blev dock inte ensam på nejsidan. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) skriver på sin Facebooksida att även Danmark och Storbritannien sade nej, och att Tyskland och Finland lade ned sina röster.

– Tyvärr inte tillräckligt många, konstaterar Erlandsson på Facebook.

Precis som EUbloggen spekulerade så blev i alla fall inte Sverige ensam med att vilja säg nej till ett avtal om att exploatera naturtillgångar på ockuperat territorium. Läs tidigare inlägg här.

Fiskeavtalet ska också via Europaparlamentet (om jag inte har helt fel). Troligen är motståndet ännu större där.

Fotnot: Det är min tolkning att det var Tyskland som lade ned sina röster, och att Erlandsson i hastigheten skrivit fel. Ordagrant skrev Erlandsson på Facebook: ”DK och UK sa nej, DK och FI la ner sina röster”.

TILLÄGG: Christian påpekar mycket riktigt att omröstningen handlar om ett förhandlingsmandat för EU-kommissionen.  Läs hela påpekandet i kommentarsfältet.

2 tankar om “Fiskeavtal med Marocko godkändes av ministerrådet

  1. Din tolkning av Erlandssons Facebook-sida verkar vara korrekt. Man kanske ska vara tydlig med att det endast är förhandlingsmandatet som har godkänts och att att själva avtalet, eller protokollet, ska upp i rådet igen och upp i EU-parlamentet, som du skriver. Där lär det bli en tuff fajt.

    Det verkar som att det bara fattades 8 röster för att det skulle bli ett nej, så om Nederländerna hade hållit fast vid sin tveksamma linje hade det gått.

    Här kan man leka med eventuella röstningskombinationer som hade lett till svensk (och västsahariansk) framgång: http://www.consilium.europa.eu/App/calculette/

Kommentarer är stängda.