Europaportalen bantar kraftigt – lägger ned i Bryssel


Europaportalen gör som många andra svenska medier och skär ned på EU-bevakningen. Ekonomin går uppenbarligen inte ihop och Europaportalen ska bantas ned till att bara ha en chefredaktör anställd (Anders Selnes).

Europaportalens korrespondent Christian Wohlert berättar själv om beskedet på twitter: ”Som det ser ut lägger Europaportalen ner sin Brysselkorre (dvs mig) fr o m maj. Sjukt tråkigt! Ännu färre svenska korrar i Bryssel alltså…”

Europaportalen har funnits sedan 2000 och kom med en ny satsning i fjol med sin nya sida som satsade på dialog med medborgarna, men det verkar inte som att satsningen burit frukt när det gäller ekonomin. Europaportalens ekonomi är framför allt genom bidrag från ägarna, annonsförsäljningen tycks ha varit väldigt begränsad.

Europaportalen har idag tre anställda journalister, två i Stockholm och en i Bryssel. Efter bantningen väntas bara chefredaktören bli kvar, resultatet av det blir troligen att Europaportalen marginaliseras som intressant nyhetsförmedlare om EU. Europaportalen sällar sig till den svenska medietrenden. Svenska mediers intresse var som störst som efter EU-inträdet, men i takt med att både EU och Europaparlamentet fått mer att säga till om så har den svenska närvaron dalat och de flesta redaktioner har hämtat hem sina korrar. Efter Europaportalens besked så har de fast anställda nyhetskorrarna i Bryssel försvinnande få (SVT 2, SR 1, DN 1, TT 1, Nyhetsbyrån Direkt 1 (ekonomi)). Övriga på listan är antingen ej dagsnyhetsproducerande, frilansare eller stringrar (som SvD:s utmärkta Teresa Küchler).

Europaportalen själv har inte rapporterat om neddragningen, ännu.

(PO)

5 thoughts on “Europaportalen bantar kraftigt – lägger ned i Bryssel

  1. Otroligt dumt. Inser inte ägarna vilka mervärden som finns med en bra Brysselbevakning?!? Vi som EU-parlamentariker märker i alla fall att otroligt många svenska intressen kommer in alldeles för sent i beslutsprocessen!

  2. Pingback: Europaparlamentariker besvikna efter Europaportalens besked | Eubloggen

Kommentarer inaktiverade.