Mutskandalen: Ryktena om en fjärde MEP stämde


Det har under veckan cirkulerat rykten om att Sunday Times skulle ha en fjärde ledamot på gaffeln och att det skulle komma ut under söndagen. Riktningen pekades mot spanskt håll och mycket riktigt så visade det sig handla om en spansk ledamot. Konservative Pablo Zalba Bidegain nekar till anklagelserna om att han ska vara villig att ta emot betalning som reportern erbjöd, här är videoinspelningen av samtalet:

Pablo Zalba själv menar att han har fångats i en fälla och att han är oskyldig. Han tänker inte avgå och hans kontor hade så mycket business as usual som det bara gick under måndagen.

Det är också påfallande tyst hos de svenska ledamöterna kring skandalen. Den enda som jag har hittat som gått igång rejält i frågan är Fjellner (M), även om Eva-Britt Svensson (V) också har konstaterat det på sin blogg ”Ett allvarligt problem med korruption mitt i EU:s lagstiftande organ.”

Men övriga då? Vad säger ledamöterna om revirstriden mellan parlamentet och Olaf? Vilka konsekvenser får den här historien för Europaparlamentets trovärdighet och legitimitet? Hur ska skadan repareras?

Läs mer hos Europaportalen, EV och EUobserver.

(PO)

TILLÄGG: Missade Carl Schlyter (MP) som bland annat konstaterar:

– Som om inte parlamentarikerlönen skulle räcka, lät de sig köpas och skulle få närmare en miljon kronor om året för sina ”konsulttjänster”. Det är höjden av girighet, säger Carl Schlyter.

Annonser