Osynlig parlamentariker ny ekonomisk talesperson


Socialdemokraternas nye partiledare Håkan Juholt har plockat fram en ekonomisk talesperson (läs finansministerkandidat) med EU-erfarenhet, men det är inga större avtryck han gjort. Tommy Waidelich var under tre år Europaparlamentariker. Han satt från inträdet 1995 och lämnade parlamentet för en riksdagsplats efter valet 1998. I parlamentet satt Waidelich bland annat med i delegationen för Maghrebländerna och Arabiska maghrebunionen, frågor som minst sagt är på dagordning just nu med den arabiska vår som varit. För den nya posten som ekonomisk talesperson så är det värt att notera att Waidelich satt i både budgetutskottet och budgetkontrollutskottet. Han hade också suppleantposter i utskottet för kultur, ungdomsfrågor, utbildning och media samt utskottet för transport och turism.

En granskning som Aftonbladet gjorde om aktiviteten (och visst, siffror säger inte allt inflytande och resultat i Europaparlamentet) hos parlamentarikerna 1999 placerade Waidelich näst sist. Visst, till skillnad från många andra satt han inte hela mandatperioden så jämförelsen är inte riktigt schysst.

Waidelich hade inte något rapportörskap i ett medbestämmande ärende under mandatperioden, ett öde han delade med bland andra Gunilla Carlsson (M) och Jörn Svensson (V). Waidelich hade under perioden två andra betänkanden, kom med förslag på två resolutioner som båda antogs, ställde 19 frågor och var uppe i 22 debatter (minst av alla).

Omdömet som parlamentariker blir att Tommy Waidelich var tämligen osynlig utifrån de data jag har lyckats leta fram. EU-politik var inte riktig mitt fokus där på mitten av 90-talet. Kanske någon läsare med bättre historisk koll kan bidra med en mer kvalitativ analys av Waidelich som Europaparlamentariker.

I riksdagen var Tommy Waidelich ordförande i EU-nämnden från 2004 fram till valet 2006. Noteras kan att han efterträdde Inger Segelström när hon kandiderade till Europaparlamentet 2004.

(PO)

Annonser

One thought on “Osynlig parlamentariker ny ekonomisk talesperson

  1. Pingback: Sanningen om samhället – 2011-03-30 FM

Kommentarer inaktiverade.