Kostnaderna för EU-museum rusar i taket


Engelska tidningar älskar att lyfta fram ”skräck-EU”-grejer, samtidigt måste man erkänna att de engelska nyhetsreportrarna är på och lyfter fram saker som sällan svenska medier är först på.

Senaste exemplet är en kraftig fördyring av ett EU-projekt. Det kanske inte är så konstigt, de flesta stora projekt brukar bli dyrare än vad man tänkt sig, men det som är anmärkningsvärt här är utifrån ett skattebetalarperspektiv att det handlar om ett rent skrytbygge – ett museum för att framhäva EU:s historia med fokus på det europeiska enandet. Det så kallade Huset för europeisk historia är nu uppe på en nota av smått svindlande 1,4 miljarder kronor. Priset har nästan fördubblats, trots att första spadtaget inte tagits. Det är The Telegraph som rapporterar om förre talmannen i Europaparlamentet, Hans-Gert Pöttering, favoritprojekt.

Tanken är att HEH (som den officiella EU-förkortningen är) ska öppna i Bryssel 2014 med nästan femtusen kvadratmeter utställningsyta. Med tanke på kritiken tidigare från parlamentets budgetkontrollutskott mot ”propagandaprojekt” så lär det bli mer diskussioner om HEH framöver, särskilt i tider när det är svångrem på för många medlemsländer och euron känner av trycket från haltande ekonomier i Grekland, Irland och nu senast Portugal.

Det ska bli intressant att se hur lång tid det tar innan någon svensk redaktioner lyfter upp HEH och hur länge det dröjer innan vi får de första svenska reaktionerna på bygget.

EU-skeptiska UKIP:s (United Kingdom Independent Party) ledamot i budgetkontrollutskottet, Marta Andreasen, skräder inte med orden för The Telegraph:  ”It defies both belief and logic that in this age of austerity MEPs have the vast sums of money to fund this grossly narcissistic project.”

Känns lite grann som det blev öppet mål för populistiska anti-EU-utspel i den här frågan. Med vänner som de ekonomiansvariga i HEH:s styrelse behöver EU liksom inga fiender…

(PO)

Annonser

2 thoughts on “Kostnaderna för EU-museum rusar i taket

  1. nopes, ingen plats i tidningen, jag har försökt. kanske kunde vi starta en tidning som helt o hållet skriver om såna här grejer. jag ska blogga om det, du får se. När tar du familjen och kommer ner igen?

Kommentarer inaktiverade.