Väljer Finland EU-skeptiskt?


Det finländska valet idag är dubbelt intressant från ett EU-intresserat svenskt perspektiv. Det är inte bara val i ett mycket nära grannland som Sverige har en 600-årig gemensam historia med där det svenska språket har blivit en het fråga i valrörelsen, det är också ett val där EU-negativiteten har blommat upp.

Det är framför allt Sannfinländarna, på finska Perussuomalaiset, (som också attackerar svenskan) som drivit EU-skeptiska frågor, bland annat kring räddningspaketet för Portugal något som väckt uppmärksamhet för det finländska valet över hela Europa. Sannfinländarna kräver att länder som inte klarar stabilitetspakten ska uteslutas ur EMU. Det kritiska spåret har Socialdemokraterna hakat på, och hur det finländska valet än slutar kommer det nog att bli minst ett parti som drivit en EU-skeptisk hållning som hamnar i regeringen. EU-frågorna har blivit ett slagträ åt båda håll i valrörelsen, bland annat om jordbrukspolitiken. Även EU-positiva politiker har profilerat sig och betonat att Finland behöver Europa och att Finland behöver politiker med internationell erfarenhet – som förre Europaparlamentarikern och nuvarande utrikesministern Alexander Stubb. Stubb representerar de finländska moderaterna (se valaffischen här intill för retoriken, liten lustigt ur svenskt perspektiv se kronprinsessan Victoria bli kallad Vickan på en valaffisch från ett högerparti).

Sannfinländarnas intåg i valrörelsen har gjort att intresset i valet är högt. 32 procent har redan förtidsröstat, mot 29 procent förra valet. Fler sverigefinländare än vanligt har också röstat. På grund av den finländska konsensuspolitiken som gör att alla kan i stort sett regera med alla brukar valdeltagandet vara betydligt lägre än i Sverige.

Vill du följa valet i Finland rekommenderas svenskspråkiga YLE (public service) eller på twitter under #valet2011.

Tidigare blogginlägg om det finländska valet, bland annat en genomgång av Sannfinländarnas partiledare Soinis insatser som Europaparlamentariker hittar du här.

(PO)

Annonser