Haiku på Europadagen bortredigerat i SvD


A corona of stars
Rolling over the deep blue sea
Together forever

Rådsordföranden Herman van Rompuy är känd eller kanske okänd för sina haikudikter. Den ovan skaldade han i ett videomeddelande som också gått i print som debattartikel i 27 tidningar i 27 länder. I Sverige publicerades en version hos SvD
Om man jämför med det mer bombastiska pressmeddelandet/videoadressen så ser man att rådets pressfolk bearbetat det för den svenska publiken, det som blir för EU-högtravande har strukits ur texten, dispositionen har också omarbetats. Haikudiktandet verkar heller inte ansetts ha passa SvD:s prenumeranter. Man blir onekligen lite nyfiken om texten gått ett par varv mellan Brännpunkts redaktör och van Rompuys pressfolk eller om den har anpassats direkt och antagits utan bearbetning. Kan liksom föreställa mig dialogen:

”Näe Herman, allvarligt – du må älska haikudikter, men du vet, svenskarna, det där obildade folket med isbjörnar, de fattar inte det där med poesi. Stryk bort det och kör lite mer arabvärlden så ska du se att det funkar bättre. ”

Europadagen är här i Strasbourg ganska stilla. Visst, parlamentssessionen har ju inte kommit igång ännu. Det är ju en resdag för parlamentariker, pressfolk och tjänstemän vilket gör att det just nu är fridfullt och inbjuder till eftertanke. Något Europadagsfirande är det inte heller på plats i dag, det hölls igår när parlamentet hade öppet hus.

Första sessionsdagen har två svenska parlamentariker framträdande plats på agendan. Gunnar Hökmark (M) om radiospektrumpolitik och Carl Schlyter (MP) om bilaterala investeringsavtal mellan medlemsländer och tredje världen.

Framåt 17-tiden blir det mer business as usual i parlamentet. Men för nu tillåter jag mig själv ha lugn och ro, ett rätt skönt sätt att fira Europadagen.

(PO)

TILLÄGG: Martin Jönsson, redaktionschef, är alltid föredömligt snabb att kommentera saker på twitter under signaturen @mjsvd

”Klart vi ställer krav på att debattartiklarna ska vara nyhetsmässiga. Tas inte in ograverat”, twittrar han efter att ha läst blogginlägget.