Nagorno-Karabach nästa krishärd?


Europaparlamentarikern Anna Ibrisagic (M) som sitter i utrikesutskottet varnar för att en ny konflikt i skuggan av Libyen, Syrien och Usama Bin Lades död är på väg att utvecklas.

Det är Nagorno-Karabakh som ockuperas av Armenien men som tillhör Azerbajdzjan (förstår inte varför vi inte kan använda oss av den enklare engelska stavningen Azerbaijan) som är en frusen konflikt som kan komma att ta ny fart.

Motiven är bland annat att Armenien vill avgöra frågan en gång för alla (samtidigt som man tar bort fokus från inrikesproblem) innan Azerbajdzjan blir för starkt och innan det blir för nära i tid till OS i Sotji som är viktigt för Ryssland.

Anna Ibrisagic har tillsammans med några parlamentskollegor ställt frågor kring upptrappningen till EU:s utrikeschef Lady Ashton, troligtvis kommer frågorna att behandlas först på nästa session och inte den här.

Läs mer hos olika regimnära-medier i regionen: Här, här, och här

(PO)

84 tankar om “Nagorno-Karabach nästa krishärd?

 1. Ingen kvinna som klär sig så illa, herrejistanes kan nån ge henne en stylist, ring Camilla Thulin NU; kan någonsin kallas för en Lady.

 2. Att påstå att det är Armenien som vill lösa konflikten med våld och har bråttom av diverse skäl (Azerbajdzjan bygger upp sin militära, OS i Sotji m.m.) är verkligen bevis på att man inte kan mycket om konflikten. Samma ytliga analys gäller Anna Ibrisagics summering av situationen. Det är den azeriska sidan som rustar upp och hotar med krig och inte den armeniska som vill lösa problemet på fredlig väg och skälet till det är enkelt: följer man Madrid-principer (eller något annat format som helst) där folket i NK får det sista ordet och röstar om sin egen framtid så är utgången givet, vilket Baku definitivt inte gillar. Då gäller att antingen förlänga konflikten i det oändliga för att undvika det oundvikliga, d.v.s. en folkomröstning i NK som leder definitivt till NKs självständighetsförklaring (som t.ex. i Kosovo, Östtimor, Södra Sudan m.fl.) eller dess anslutning till Armenien. Men även om man skulle av desperation ta till våld så är flertalet experter eniga om att Azerbajdzjan (som på sistone har hela tiden hotat med krig och hänvisat till sin militärabudget som numera är lika stor som Armeniens statsbudget) kommer att förlora dubbelt i processen: det blir de som förnyar kriget medan parterna försöker lösa konflikten på ett fredligt sätt (Minsk-gruppen), men ännu viktigare att armenierna i Karabakh sitter på väldigt strategiska försvarspositioner och anfallaren kommer att lida av stora förluster. Kvantiteten av vapen avgör knappast utgången, något som bevisades i konfliktens början när Azerbajdzjans militär förlorade kriget mot illa rustade para-militära grupper i NK.

 3. Hej. NK är Azerbajdzjans från början som alla vet i världen, det betyder inte att 100.000 armenska separatister som bor där hade rätten att göra etnisk rensknin mot azeriska folket med rysk hjälp. Och sen att kräva självständighet. I så fall 100.000 armenska separatister kan smlas till ex i en svensk eller fransk stad o bo där och göra etnisk rensning. med hjälp av till ex ryssar och kräva självständighet av landet? Det är absurd. Det finns en armenia o det är också azerisk mark från början men ingen som kräver det tillbaka. Visst Azerbajdzjan har rätt att kriga och ta tillmaka sin mark som alla länder har rätten till det och FN godkänner det. Plus alla länder inklusive. armenien erkänner att Nk är Azerbajdzjans.
  mvhratister som bor där hade rätten att göra etnisk rensknin mot azeriska folket med rysk hjälp. Och sen att kräva självständighet. I så fall 100.000 armenska separatister kan smlas till ex i en svensk eller fransk stad o bo där och göra etnisk rensning. med hjälp av till ex ryssar och kräva självständighet av landet? Det är absurd. Det finns en armenia o det är också azerisk mark från början men ingen som kräver det tillbaka. Visst Azerbajdzjan har rätt att kriga och ta tillmaka sin mark som alla länder har rätten till det och FN godkänner det. Plus alla länder inklusive. armenien erkänner att Nk är Azerbajdzjans.
  mvh

  • Vilken svensk du tallar, äriktigt estolt övär däj, jäg är öcksö azeri o vi ässimiläräd bra i sväerige samhällen. Vi azeri är riktitigt bera på svensk. Se på bara falllken. Vilken svensk han tallar! =D

   • till armenien ” HeydarAlief GÖZUMGÖZUM ERDEBLIRÖSKOMTUTULÄRÖZDEM” – vad tror du om din svensk?

 4. Avedians kommentar är ett typiskt exempel av armenisk propaganda:
  1. Folk kan rösta för sjävständighet, om det finns bevis att det var förtryckt, att det ägt rum ekonomisk, etnisk, religios diskrimination eller särbehandling på ngt annat sätt. Så var det inte fallet i Karabakh. Alla historiker och experter av Karabakh, t.o.m. svensken Svante Kornell, enas i sina undersökningar om faktum, att armeniska population i Karabakhs hade t.o.m. högre levnadsstandarter än Azeriska befolkningen i Azerbaijan. De hade t.o.m. armeniska skolor, universitet, kyrkor och deras politiker var representared av bara etniska armenier .
  2. Armenier har genomfört etnisk rensning av 200000 Azerier/Kurderfårn Armenien 1988-1989 och 1989 firade hela Armenien med glädje festival ”Armenien uten turkar”. Sedan fortsatte etniska rensningen i Karabakh och 7 onkringliggande områden. Det resulterade i mord av 30000 Azerier/Kurder och 1 mln flyktingar och IDP, som befinner sig i Azerbaijan och skapar det största humanitär kris i utkanten av Europa.
  Det finns inte sådana nternationella lagar som påstår att ngn nation kan genomföra etniska rensningen av andra minoriteter och sedan förklara självständighet. Därför definierar 4 FN resolutioner, EU parlamentets resolution, NATO, US kongress ockupationen av Azerbaijan och förklaringen av den ”slälvständiga NKR” illegal.

  Dem 200 000 Azerier och Kurder måste åka tillbaka till sina hem i Armenien, dem hundra tusentals Azerier och Kurder från Karabakh måste vända tillbaka till Karabakh, och vara med i omröstningen. De har rätt att bestämma var de vill bo och i vilket land! Bara ett sådant referendum kan man betrakta som legalt och rättvist.

  Tack Anna för djupa analysen och stöd till den million flyktingar och IDP som längtar att återvända till sina hem!

 5. Det är som alltid ganska lönlöst att argumentera på liknande fora eftersom man hugger saker ur luften och påstår dem vara ”fakta”. Det sparar jag till en kommande publikation i frågan för den som är verkligen intresserad av verifierbart forskningsunderlag och inte folklore och hörsägen.

  Men så länge vi pratar om Svante Cornell så kanske kan Falken och Samira själva läsa vad deras egna citerade källor säger ang. Karabachs historiska bakgrund och att den gavs bort till Azerbajdzjan av Stalin. Svante Cornell anser att detta var en eftergift av Stalin mot den nybildade staten Turkiet då Atatürk var “fientlig mot alla territoriella arrangemang som var till Sovjetiska Armeniens fördel eftersom ett starkt Armenien skulle kunna ha potentiella territoriella krav på Turkiet.”

  Svante E. Cornell, The Nagorno-Karabakh conflict (Uppsala: Inst. för Östeuropastudier, 1999), s. 8. http://www.silkroadstudies.org/new/inside/publications/1999_NK_Book.pdf

  Enkelt, eller hur? Resten av er argumentation är lika löst och felaktigt som denna uppenbara ”feltolkning” ni har skrivit här uppe. De andra påpekanden får ni gärna läsa i den kommande publikationen.

 6. Enligt Madrid principer, juridiskt bindande omröstning bör
  göras för att fastställa det slutliga rättsliga status för Nagorno-Karabach vid föruttsättning att
  det HELA befolkningen i Nagorno-Karabach deltar i
  valprocessen, inte vad som återstår där efter den etniska
  rensningen. Efter utvisning av Azerier/Kurder, d.v.s. efter Armeniska militär tvingade med våld Azerier/Kurder att lämna sina hem i Nagorno-Karabakh, finns det bara det armeniska samfundet i Karabakh. Om alla IDP (internflyktingar) inte ska återvända till sina hem i Nagorno-Karabakh, om alla IDP inte ska vara med i omröstningen, då kommer internationella samfundet betrakta omröstningen som löjlig och illegitim, som det var 1991. Och för att
  Azeriska samhället ska återvända till sina hem i Nagono Karabach och sedan
  delta i omröstningen, måste armeniska trupper först dras tillbaka från
  det ockuperade Nagorno-Karabach och sju omkringliggande regioner. Det är
  omöjligt att hålla omröstningen om IDP inte har återvänt till
  sina hem. För att kunna hålla omröstningen behövs också närvaro av utländska armén i
  folkomröstning zon, för att säkerställa att IDP återvänder i säkerhet till sina hem.

  När det gäller påståendet att Armenien vill lösa konflikten
  på ett fredligt sätt , det är ren propaganda. Om Armenien ville lösa konflikten enlig internationella lagen, d.v.s. på ett fredligt sätt, skulle Armenien inte invaderat
  Azerbajdzjan och ockupera nästan 20% av landet. Den militära styrka har
  redan använts, och det var Armenien som har använt den först. Azerbajdzjan har rättsliga rättigheter att tvinga Armenien (även med militära medel, enligt
  artikel 51 i FN-stadgan om självförsvar) att dra tillbaka sina
  ockupationsstyrkor.

  Armenien missbrukar begreppet ” självständighet”. Södra Sudan, Östra
  Östtimor och Kosovo har ingenting gemensamt med separatismen i Nagorno-Karabach. I södra Sudan gav centralregeringen i Khartum sin
  samtycke för självständighet i södra Sudan. Östtimor har erkänts av
  FN som ett icke-självstyrande territorium, där det hade rätt till
  självständighet. Och Kosovo är inte prejudikat för
  Nagorno-Karabach heller, och internationella samfundet har understrukit det många gånger. Därför har N-Karabakh endast rätt för en intern
  självbestämmande (internal self-determination) enligt Artikel 8 av Final Helsinki Act
  (1975).

  Under Karabach kriget var armenier inte ”dåligt beväpnade”. Ryssland
  gav armenier vapen som hade värde på 1b USD, gratis. Dessutom deltog ryska militär också i kriget på armeniska sidan .

 7. Vahagn Avedian,bring it on (din artikel)!

  Om Stalin: det finns massa dokument i Politburo SSSR, som säger att Karabakh har alltid varit en del av Azerbaijan, och att ”man ska lämna den i Azerbaijan”,att man inte ska ge den till Armenien, som Armenien krävde. Jag vill inderstryka, att det står ” lämna som en del av Azerbaijan (Rysska ordet för det är ”оставить”)”, det står inte ”separera” från Armenien och ”GE till Azerbaijan”, eftersom det var omöjligt, Karabakh har aldrig varit en del av Armenien.

  • Är det därför vi hittar gamla spår av det Armeniska Kungariket i NK, för att det aldrig varit en del av Azerbadjan?.

   Och enbart för att en diktator vid namn Stalin som har stått för
   40 miljoner människors liv säger att det tillhör Azerbadjan behöver inte det fastställa eran rätt till området.

   Den etnisk rensing som skedde är enbart propaganda, det skedde från båda hållen. Det var krig, vi vann och har nu ockuperat området. Om ni skulle vinna skulle ni haft det, inga konstigheter. Den starkaste överlever.

   • Till Petrossian om hans ”Den starkaste överlever”.
    Tack för upplyssning:) Azerbaijani sida tvivlar inte att ni är väldig stolta över resultatet ni har uppnått: 30000 av Azerier/Kurder miste sitt liv och 1000000 flyktingar.
    Armeniska sidans kommentarer visar att det kommer blir krig, för att de inte tänker att lämna ockuperade områden.

    Om annan armenian propaganda stamp att det var ” etnisk rensning från båda hållen”:
    Enlig Human Rights Watch och UN var det Armenien som började kriget med etnisk rensning av Azerier och Kurder så tidigt som 1987-1988. Antalet av armeniska flyktingar är ungefär 250000-300000. De flesta av dem sålde sina lägenheter och allt annat och kunde lämna Azerbaijan i lugn och ro. De flesta av dem ville inte åka till Armenien, utan de utvandrade med flykting status till USA, Frankrike, Ryssland, t.o.m. Sverige. Petrossyan känner säker många.

    Antalet av Azeri flyktingar är 1.ooo.ooo, och de sprang för livet, eftersom civila obeväpnade människor attackerades av starkt beväpnade armeniska militär. Många torterades, frusit ihjäl och dödades. Exempel: Khojaly, Karadaghly, Lachin massaker o.s.v.
    När det gäller ”Armeniska Kungariket i Karabakh” – se kommentar Ira
    4 november, 2011 kl. 11:12

 8. Emil Mirzoev.
  20% av Republiken Azerbajdzjans territorium är än idag ockuperat av Armenien. Trots att FN:s säkerhetsråd i fyra resolutioner har krävt att Armenien skall dra tillbaka sina trupper ifrån området, har Armenien inte lytt. Den armeniska ockupationen har resulterat i att mer än 1.2 miljoner azerbajdzjaner har tvingats fly sin hemort som de har drivits ut ur.

  1. Att blunda för folkmord, skapar nya förutsättningar för ett upprepande. Därför bör armeniska militära förbrytare, som utförde det brutala folkmordet på azerbajdzjanskt territorium, ställas till svars inför den internationell domstol.
  2. Armeniska trupper skall omedelbart och villkorslöst lämna azerbajdzjanskt territorium.
  3. Armenien måste samarbeta med internationella organisationer i fråga om eftersökning av under kriget försvunna azerbajdzjaner.
  4. Armenien bör kompensera för under ockupationen uppkommen ekonomisk skada för Azerbajdzjan.
  5. Om Armenien inte drar tillbaka trupperna och hindrar bestraffning av de ansvariga för folkmordet, bör omvärlden tillämpa politiska och ekonomiska sanktioner mot Armenien.
  Viktigt då att nämna följande: Det azerbajdzjanska folkets vilja till frihet och slut på den armeniska ockupationen är stor. Så stor att; om Armenien inte drar tillbaka sina trupper från ockuperade azerbajdzjanska områden, kan en väpnad konflikt inte uteslutas.
  En så olycklig utveckling kan Sverige och omvärlden förhindra genom att ställa krav på Armenien om att FN:s resolutioner respekteras fullt ut.

 9. V. Avedian är tydligen felinformerad och litar varken på officiella arkiv (primära källor) eller på de bedömningarna som gjorts av ledande akademiker (sekundära källor). Dessutom bevisar INTE V. Avedians referens i kommentar n på ngt sätt att Karabakh har ngnsin varit Armeniens del. Tvärtom, prof. Cornells bok, särskilt sidorna 7/8, bevisar ännu en gång att Karabakh var Azerbaijans hela tiden:
  ”Nevertheless, the British who replaced the Ottomans after their withdrawal
  reaffirmed Karabakh’s belonging to Azerbaijan”

  ”In the following years, three separate republics existed, but turmoil continued, mainly as the
  Dashnaks pursued their irredentist claims on their neighbours. They had territorial claims on both
  Georgia (the Akhalkalaki and Gocharli regions which are still today
  predominantly Armenianpopulated) and Azerbaijan (Karabakh, Zangezur, and Nakhjivan).”

  ”The Soviet era and the Suppression of the Conflict: 1921-1987
  At this point, the political struggle for Karabakh began, and would last long, as it took the Soviet
  leadership three years to settle the issue. Initially the pendulum seemed toswing in favour of
  Armenia, as the revolutionary committee of Soviet Azerbaijan in December
  1920 under Soviet pressure from central authorities issued a statement that Karabakh, Zangezur
  and Nakhjivan were all transferred to Armenian control. Stalin (then commissar for nationalities) made the decision public on December 2, but the Azerbaijani leader Narimanov later denied the
  transfer.”

  Jag vill också informera Avedian att prof. S. Cornell har skrivit många fler artiklar och två böcker om Azerbajdzjans historia i de senaste 12 åren, de är nyare och mer omfattande, d.v.s. de är mer lämpliga för hänvisning i liknande diskussion. Alla dessa böcker bevisar tydligt med hänvisning till arkivs material att Karabakh var en del av Azerbajdzjan hela tiden och aldrig tillhört Armenien. Ännu viktigare är att det framgår också från alla officiella arkivhandlingar, t.ex. i ryska från Sovjetiska och ryska kejserliga gånger.

 10. Enligt Madrid principer, juridiskt bindande omröstning bör
  göras för att fastställa det slutliga rättsliga status för Nagorno-Karabach vid föruttsättning att
  det HELA befolkningen i Nagorno-Karabach deltar i
  valprocessen, inte vad som återstår där efter den etniska
  rensningen. Efter utvisning av Azerier/Kurder, d.v.s. efter Armeniska militär tvingade med våld Azerier/Kurder att lämna sina hem i Nagorno-Karabakh, finns det bara det armeniska samfundet i Karabakh. Om alla IDP (internflyktingar) inte ska återvända till sina hem i Nagorno-Karabakh, om alla IDP inte ska vara med i omröstningen, då kommer internationella samfundet betrakta omröstningen som löjlig och illegitim, som det var 1991. Och för att
  Azeriska samhället ska återvända till sina hem i Nagono Karabach och sedan
  delta i omröstningen, måste armeniska trupper först dras tillbaka från
  det ockuperade Nagorno-Karabach och sju omkringliggande regioner. Det är
  omöjligt att hålla omröstningen om IDP inte har återvänt till
  sina hem. För att kunna hålla omröstningen behövs också närvaro av utländska armén i
  folkomröstning zon, för att säkerställa att IDP återvänder i säkerhet till sina hem.

  När det gäller påståendet att Armenien vill lösa konflikten
  på ett fredligt sätt , det är ren propaganda. Om Armenien ville lösa konflikten enlig internationella lagen, d.v.s. på ett fredligt sätt, skulle Armenien inte invaderat
  Azerbajdzjan och ockupera nästan 20% av landet. Den militära styrka har
  redan använts, och det var Armenien som har använt den först. Azerbajdzjan har rättsliga rättigheter att tvinga Armenien (även med militära medel, enligt
  artikel 51 i FN-stadgan om självförsvar) att dra tillbaka sina
  ockupationsstyrkor.

  Armenien missbrukar begreppet ” självständighet”. Södra Sudan, Östra
  Östtimor och Kosovo har ingenting gemensamt med separatismen i Nagorno-Karabach. I södra Sudan gav centralregeringen i Khartum sin
  samtycke för självständighet i södra Sudan. Östtimor har erkänts av
  FN som ett icke-självstyrande territorium, där det hade rätt till
  självständighet. Och Kosovo är inte prejudikat för
  Nagorno-Karabach heller, och internationella samfundet har understrukit det många gånger. Därför har N-Karabakh endast rätt för en intern
  självbestämmande (internal self-determination) enligt Artikel 8 av Final Helsinki Act
  (1975).

  Under Karabach kriget var armenier inte ”dåligt beväpnade”. Ryssland
  gav armenier vapen som hade värde på 1b USD, gratis. Dessutom deltog ryska militär också i kriget på armeniska sidan .

 11. Vahagn Avedian,bring it on (din artikel)!

  Om Stalin: det finns massa dokument i Politburo SSSR, som säger att Karabakh har alltid varit en del av Azerbaijan, och att ”man ska lämna den i Azerbaijan”,att man inte ska ge den till Armenien, som Armenien krävde. Jag vill inderstryka, att det står ” lämna som en del av Azerbaijan (Rysska ordet för det är ”оставить”)”, det står inte ”separera” från Armenien och ”GE till Azerbaijan”, eftersom det var omöjligt, Karabakh har aldrig varit en del av Armenien.

 12. Nej, Cornells ”tolkning” bevisar inte frågan på ett avgörande sätt, men det är trots allt en viktig anmärkning från hans håll (speciellt för att komma från just S. Cornell).

  Jag vidhåller min åsikt om hur du tolkar källorna. Kan inte se hur britternas stöd i frågan (som gjordes för att försäkra rättigheter till oljekällorna i Baku) kan räknas som historiskt bevis på att Karabach tillhört Azerbajdzjan??!

  Och jag kan försäkra Samira att jag har bra översikt över källorna, primära så väl som sekundära och deras användning, speciellt i liknande sammanhang som här ovan, och får återigen hänvisa till den kommande publikationen. Jag är säker på att du och andra liksinnade personer kommer att ha åsikter, men poängen är att lägga fram fakta och källor och låta läsaren tolka underlaget istället för att försöka påtvinga ensidiga (och oftast felaktiga) tolkningar vad informationen utan att presentera den stora bilden.

 13. Jag har postad kommentaren 3 gånger, den kom inte upp av ngn anledning, här er svaret till V. Avedians kommentar:

  Enligt Madrid principer, juridiskt bindande omröstning bör
  göras för att fastställa det slutliga rättsliga status för Nagorno-Karabach vid föruttsättning att
  det HELA befolkningen i Nagorno-Karabach deltar i
  valprocessen, inte vad som återstår där efter den etniska
  rensningen. Efter utvisning av Azerier/Kurder, d.v.s. efter Armeniska militär tvingade med våld Azerier/Kurder att lämna sina hem i Nagorno-Karabakh, finns det bara det armeniska samfundet i Karabakh. Om alla IDP (internflyktingar) inte ska återvända till sina hem i Nagorno-Karabakh, om alla IDP inte ska vara med i omröstningen, då kommer internationella samfundet betrakta omröstningen som löjlig och illegitim, som det var 1991. Och för att
  Azeriska samhället ska återvända till sina hem i Nagono Karabach och sedan
  delta i omröstningen, måste armeniska trupper först dras tillbaka från
  det ockuperade Nagorno-Karabach och sju omkringliggande regioner. Det är
  omöjligt att hålla omröstningen om IDP inte har återvänt till
  sina hem. För att kunna hålla omröstningen behövs också närvaro av utländska armén i
  folkomröstning zon, för att säkerställa att IDP återvänder i säkerhet till sina hem.
  När det gäller påståendet att Armenien vill lösa konflikten
  på ett fredligt sätt , det är ren propaganda. Om Armenien ville lösa konflikten enlig internationella lagen, d.v.s. på ett fredligt sätt, skulle Armenien inte invaderat
  Azerbajdzjan och ockupera nästan 20% av landet. Den militära styrka har
  redan använts, och det var Armenien som har använt den först. Azerbajdzjan har rättsliga rättigheter att tvinga Armenien (även med militära medel, enligt
  artikel 51 i FN-stadgan om självförsvar) att dra tillbaka sina
  ockupationsstyrkor.
  Armenien missbrukar begreppet ” självständighet”. Södra Sudan, Östra
  Östtimor och Kosovo har ingenting gemensamt med separatismen i Nagorno-Karabach. I södra Sudan gav centralregeringen i Khartum sin
  samtycke för självständighet i södra Sudan. Östtimor har erkänts av
  FN som ett icke-självstyrande territorium, där det hade rätt till
  självständighet. Och Kosovo är inte prejudikat för
  Nagorno-Karabach heller, och internationella samfundet har understrukit det många gånger. Därför har N-Karabakh endast rätt för en intern
  självbestämmande (internal self-determination) enligt Artikel 8 av Final Helsinki Act
  (1975).
  Under Karabach kriget var armenier inte ”dåligt beväpnade”. Ryssland
  gav armenier vapen som hade värde på 1b USD, gratis. Dessutom deltog ryska militär också i kriget på armeniska sidan .

 14. Enligt Madrid principer, juridiskt bindande omröstning bör
  göras för att fastställa det slutliga rättsliga status för Nagorno-Karabach vid föruttsättning att
  det HELA befolkningen i Nagorno-Karabach deltar i
  valprocessen, inte vad som återstår där efter den etniska
  rensningen. Efter utvisning av Azerier/Kurder, d.v.s. efter Armeniska militär tvingade med våld Azerier/Kurder att lämna sina hem i Nagorno-Karabakh, finns det bara det armeniska samfundet i Karabakh. Om alla IDP (internflyktingar) inte ska återvända till sina hem i Nagorno-Karabakh, om alla IDP inte ska vara med i omröstningen, då kommer internationella samfundet betrakta omröstningen som löjlig och illegitim, som det var 1991. Och för att
  Azeriska samhället ska återvända till sina hem i Nagono Karabach och sedan
  delta i omröstningen, måste armeniska trupper först dras tillbaka från
  det ockuperade Nagorno-Karabach och sju omkringliggande regioner. Det är
  omöjligt att hålla omröstningen om IDP inte har återvänt till
  sina hem. För att kunna hålla omröstningen behövs också närvaro av utländska armén i
  folkomröstning zon, för att säkerställa att IDP återvänder i säkerhet till sina hem.

 15. Här är fortsättning av min väns Maja kommentar (se tidigare inlägg, hon har skickad flera gånger, men de kommer inte fram av ngn anledning):

  ”När det gäller påståendet att Armenien vill lösa konflikten
  på ett fredligt sätt , det är ren propaganda. Om Armenien ville lösa konflikten enlig internationella lagen, d.v.s. på ett fredligt sätt, skulle Armenien inte invaderat
  Azerbajdzjan och ockupera nästan 20% av landet. Den militära styrka har
  redan använts, och det var Armenien som har använt den först. Azerbajdzjan har rättsliga rättigheter att tvinga Armenien (även med militära medel, enligt
  artikel 51 i FN-stadgan om självförsvar) att dra tillbaka sina
  ockupationsstyrkor.
  Armenien missbrukar begreppet ” självständighet”. Södra Sudan, Östra
  Östtimor och Kosovo har ingenting gemensamt med separatismen i Nagorno-Karabach. I södra Sudan gav centralregeringen i Khartum sin
  samtycke för självständighet i södra Sudan. Östtimor har erkänts av
  FN som ett icke-självstyrande territorium, där det hade rätt till
  självständighet. Och Kosovo är inte prejudikat för
  Nagorno-Karabach heller, och internationella samfundet har understrukit det många gånger. Därför har N-Karabakh endast rätt för en intern
  självbestämmande (internal self-determination) enligt Artikel 8 av Final Helsinki Act
  (1975).
  Under Karabach kriget var armenier inte ”dåligt beväpnade”. Ryssland
  gav armenier vapen som hade värde på 1b USD, gratis. Dessutom deltog ryska militär också i kriget på armeniska sidan ”

 16. Äntligen nåt vi är överens om: Jag håller helt och hållet med om att Madridprincipen om en folkomröstning för att bestämma Karabakhs slutgiltiga status ska hållas och i den folkomröstningen ska HELA NK:s befolkning inkl. de azerier som har tvingats bort delta. Ingen snack om den saken.

  Men när dessa azerier är på plats (vilket ska ske inom en bestämd framtid med tydlig deadline), vad tror du resultatet från denna folkomröstning, där armenierna utgör 70-80 % av de röstberättigade, kommer att bli?

 17. Efter Azerier ska återvända tillbaka måste de börja rekonstruera allt som förstördes under kriget. Enlig armenier i Karabakh, livet där är mycket sämre nu än före kriget. Det kommer säkert att ta tid för Azerier att återuppliva ekonomi i regionen och börja lita på Armenier. Hyr ska Karabakhs samfundet rösta kommer framtiden att visa. Det viktiga är att konflikten lösas enlig internationella lagar och Azerbajdzjanska författningen(constitution) .

 18. Hejsan!
  Bra och spännande diskussion. För kännedom om min modereringsinställning – har jag en gång godkänt en kommentator så kommer kommentarerna upp direkt och jag får moderera i efterhand.
  Om det är en ny, som Maja, så måste jag förhandsmoderera för att inlägget ska komma upp.

  /Patrik

 19. Eftersom Majas kommentar dök upp efter att jag hade skrivit mitt svar till Samira så får jag upprepa kärnan i frågan: vad tror man verkligen att resultatet av denna folkomröstning kommer att bli när armenierna i området där folkomröstningen ska hållas utgör 70-80% av befolkningen? När man skriver ”det får vi se” så öppnar det direkt för spekulationer om vad är det man hoppas på ska hända eller om det finns andra alternativa mellanliggande scenarion (mellan tiden för undertecknande och folkomröstning) som man hoppas ska mirakulöst ändra på denna högst sannolika, om inte uppenbara, utgång?

  Än en gång: jag anser (och tror knappast att Armeniens officiella ställning är annorlunda) att samtliga Madrid-principer är acceptabla och högst skäliga. Men för den som har följt utvecklingen på sistone så är det tydligt att Armenien vägrar underteckna avtalet innan man har tydliggjort ett datum eller åtminstone en väl avgränsad tidsram för denna folkomröstning, medan Azerbajdzjan vägrar acceptera ett nämnande av detta datum och vill hålla det i obestämd framtid. Innan dess ville Baku insistera på att folkomröstningen ska hållas i hela Azerbajdzjan och inte endast NK, vilket var förkastligt av förståeliga skäl. Nu måste man inse att om detta specifika datum eller åtminstone tidsram (t.ex. senast fem år efter avtalets undertecknande eller något liknande) inte anges explicit så är risken överhängande att det kommer att skära sig i framtiden när Azerbajdzjan (med tanke på den ganska självklara utgången av en sådan folkomröstning) kommer att förhala det i obestämd framtid. Då är vi i princip tillbaka på ruta ett igen.

  Resten, med återuppbyggande av respektive region, återvändande av folket till deras hem m.m. kommer att falla naturligt på plats när folket vet vad det är de återvänder till.

  Att försöka skrämmas med krigsretorik, ökade militära budget m.m. är knappast något som varken av sidorna verkligen behöver, önskar eller har ens råd med. Gäller Azerbajdzjan i samma högsta grad som Armenien.

  PS. Maja, även om den historiska frågan är högst intressant och relevant, så tror jag att vi är förbi den fasen. Om vi pratar om Madrid-principerna så pratar vi om de existerande accepterade Madrid-principerna och inte längre om rättfärdigande av historiska dokumenten, Stalins beslut m.m. även om jag tycker att du har fel i din tolkning av underlaget ;o)

 20. Vahagn Avedian säger: ”Innan dess ville Baku insistera på att folkomröstningen ska hållas i hela Azerbajdzjan och inte endast NK, vilket var förkastligt av förståeliga skäl”
  Jag tycker som de flesta i Azerbaidzjan att hela Azerbaidzjan måste hålla omröstningen, det är väl Azerbaijans land som är ockuperad. Dessutom har rätt att börja befria sina länder med alla möjliga medel enlig artikel 51 i FN-stadgan om självförsvar om förhandlingar inte ska ge ngt resultat. Och det verkar att Minska gruppen inte kan bidra med ngt i fredsförhandlingsprocess.

  Det är so uppenbart att man inte ens behöver att diskutera.

 21. Jag citerar Vahagn Avedian : ”Resten, med återuppbyggande av respektive region, återvändande av folket till deras hem m.m. kommer att falla naturligt på plats när folket vet vad det är de återvänder till”.

  Det är det som är problem, i början ska Azerier/Kurder inte veta vad är det de återvänder till: ska de utsättas åt tortyr och massaker som det var fallet 1988-1992 eller ska de bemötas med vänlighet (inte så sannolikt när man läser armeniska media)
  det är omöjligt att bestämma nu när ska omröstningen hållas: dagen efter återkomst azeriska internflyktingar till NK ; om fem år, som Vahagn Avedian föreslår eller om 50 år. Först måste skapas riktiga mänskliga förutsättningar för Azerier att bosätta sig i sina forna hem – återuppbyggnad av infrastruktur, och sånt …. Det kommer att ta minst 10 år. I det bästa fallet. man ska börja från början eftersom deras hus är förstörda och gravar är vandaliserade.
  Sedan kommer det att ta tid att återintegrera dem i det lokala samhället. Det är ingen hemlighet att armenier hatar azerier, för att de uppfostras så. Det har jag hört många gånger från armenier, båda från vänner och i kommentarer.
  En viss tid kommer att behövas också för psykisk rehabilitering. Det är omöjligt att föra Azerier nästa dagen efter de anländer direkt till vallokaler för att göra dem rösta och sedan omedelbart lämna efteråt. För att rösta måste man vara redo att rösta och inte komma till omröstningar med resväskor. Det kommer att ta många decennier innan samhället är redo för omröstning.

  Och vi vet inte (varken Samira el Vahagn Avedian eller Falken eller jag själv) hyr folket av Karabachska delen av Azerbaijan ska rösta. Det kan hända att Armenier ska uttrycka vilja att stanna i Azerbaijan. Som det var sagt i tidigare inlägg – Armenier levde innan kriget bättre i Karabakh än Azerier i övriga delar av Azerbaijan, det finns otaliga bevis i Politburos archiv . Lyckligtvis var SSSR en väldig byråkratisk stat och allt kan spåras och bevisas. Nuförtiden utvandrar många Armenier från Karabakh och Armenien för att deras levnadsstandarter försämrades avsevärt efter kriget. Kanske ska de trivas i Azerbaijan som deras förfädrar gjorde?

  Föt att göra longa storien kort: det är inte vi som bestämmer hyr folk ska rösta. Jag håller med Samed:
  ”Det viktiga är att konflikten lösas enlig internationella lagar och Azerbajdzjanska författningen(constitution) .”

  Ockupationen av Azerbaijan är olaglig. Det är dags att ge till de IDP chansen att tro i mänskliga rättigheter, lagar och framtid.

 22. Maja, du verkar tyvärr befinna dig i någon sorts förnekelse av verkligheten. Efter 16 års förhandlingar har man kommit fram till det som finns på förhandlingsbordet idag: Madrid-principerna. Det vore absurt att påstå att hela Azerbajdzjan ska folkomrösta om NK:s framtid, precis som endast Kosovo fick folkomrösta om sin framtid och inte hela Serbien och det var bara södra Sudan som folkomröstade för separation från norra Sudan och inte hela landet.

  Och om du inte vet vad folket i NK kommer att rösta om så är jag helt säker på att de kommer att rösta för självständighet/separation från Azerbajdzjan. Om du har det minsta tvivel i frågan så kan du fråga vem som helst om ”hur tror ni den armeniska majoriteten på 70% i NK kommer att rösta ifall man frågar dem: vill ni ha självständigt?”

  Jag tror att även du vet svaret.

 23. Vahagn, vi behöver inte säga om och om samma saker, Maja har redan svarad på dina spekulationer om Sudan , Kosovo o.s.v. Förresten Kosovos fall är ett till bevis att värlsdssamfundet kommer att vara igen på Azerbaidjans sida om frågan ska ngnsin få en rätslig prövning. Kosovarer fick själständighet för att världssamfundet har kommit till beslut att man har gjort en etnisk rensing av Kosovarer. I Karabakh har armenierna gjort en etnisk rensning av Azerier/Kurder. Slutsats är uppenbar: Armeniska minoritet kan inte få en självständighet eller anslutas till Armenien för att de är skyldiga till brott mot mänskligheten.

  Den andra anledningen är: armenierna i Karabakh hade bättre liv än Azerier i Azerbaijan, d.v.s. de var aldrig förtryckta, de kunde utöva sin religion, läsa i armeniska skolor och universitet o.s.v.

 24. Som alla Azerier tycker jag att man inte kan belöna armeniska minoriteten i Karabakh som är skyldig till otaliga brott mot mänskligheten i Karabakh med att ge dem landet.
  Karabakh är territorium som enlig alla internationella lagar , alla historiska dokument och hela världssamfundet hör till Azerbaijan, därför ska Azerbaijans hela folket bestämma i den frågan.
  Det finns en lösning till (förutom krig):
  Eftersom ledande armeniska politiker, inkl Kocharjan, pratar om ”incompatibility” Armenier och Azerier och majoritet av armenier verkar ha samma åsikt , då det bästa lösning skulle ha varit utbyte mellan dem 200 000 Azeri/Kurdiska flyktingar från Armenien och dem armenierna (140 000?) som bor i Karabakh.

  Det är det enda fredlig lösning som man kan komma på med den minsta skadan.

 25. Jag vill gärna lägga min åsikt om kurderna i Armenien som har tagit på sig armeniska efternamn och inte haft problem med sitt boende i republiken. Det är ett bevis på deras tillfredsställelse under den sovjetiska perioden.
  Om ovannämnda personer Samed, Maja och andra med sina hårda påståenden om azeri/kurder kunde besöka en internationell utställning i Paris 2007, i Luvren som ägnades till Armenien inom det historiska perspektivet över 2000 år, skulle de kunna se den historiska kartan av det urgamla landet där ordet ”Azerbajdjan” inte fanns. Kartan har omfattat ett område mellan Svarta och Kaspiska hav. Det fanns ingen antydan på namnet Azerbajdjan. Jag skulle rekommendera er alla börja läsa den framstående historikern Lev Gumiljov, sonen till Anna Akhmatova – ” Drevnie tjurki” för att kunna förstå hur hela historiska processen har utvecklat sig.
  Armenien är ett urgammalt land med ett unikt språk som räknas vara över 7.500 år gammal. Armenien har haft politiska relationer med Romriket.

  Angående Karabah och dess betydelse för armenier. Det finns ett enormt stort antal av sevärdheter inom arkitektur, litterära källor samt unika gravstenar med kors i form av krumelurer, överallt i området. Hur kan man påstå om landets historia inom ett azeriskt perspektiv när det inte finns ett enda spår på den azeriska vistelsen i området? Var finns de historiska azeriska sevärdheter i Karabah?
  Jag har sett ett drastiskt filmavsnitt som har gjorts i ett annat före detta armeniskt område Nakhichevanj, där flera män har krossat med hamrarna unika armeniska gravstenar i form av kors, lika de som apropå har demonstrerats på utställningen i Paris 2007 och har väckt ett stort intresse hos alla besökare. Det är ett gement sätt att skapa landets historia och påstå att det aldrig fanns närvarande av någon annan nation, dvs. armenier. Är Nakhichevanj också ett ursprungligt azeriskt område?
  Hur länge kommer azeriska ”historiker” syssla med historiska falsifikat?

  Den ryske kejsarinna Katarina den andre har flyttat armenier från Nakhichevanj till Rostov -Don staden under sin regeringstid. Där ordnade hon ett område med namnet ”En ny Nakhichevanj”. Denna aktion var livsnödvändigt och för att rädda armenisk befolkning från förintelse.

  Jag har varit i staden Shusha i Karabakh som också påstås att vara en azerisk stad.
  Det var för många år sedan. Den urgamla kyrkan kunde jag inte glömma. Kyrkan var ruinerad och mitt i byggnaden betades får. Det fanns boskapsavfall på golvet. Så här behandlades unika armeniska arkitektsevärdheter av den kommunistiska regeringen i republiken Azerbajdjan.
  Skulle man ändå påstå på det azeriska ursprunget av Shusha staden?
  Skulle man påstå att klostret Gandzasar inte är armeniskt och inte ligger i Karabakh samt många tusen andra kyrkor och kloster och gravstenar?
  Utöver muntliga påståenden hos de som yttrar sig från den azeriska sidan finns inga litterära källor att motivera med.

  Om azeriska nationen är urgammal var finns det ursprungliga alfabetet
  hos nationen? Varför använder nationen antingen persiska alfabetet, sen turkiska(latin), sen ryska kyrilliska, sen igen latin?
  Varför bor 18 miljoner azerier i Iran? Är det också deras ursprungliga land?
  Jag skulle aldrig i livet förgripa någon moské eller muslimsk kyrkogård med skyffel och hammare om jag anser mig som en normal människa. Det tillhör inte intelligenta personer till och med. Men jag vet att i huvudstaden av Azerbajdjan- Baku har armeniska kyrkan ruinerats och bränts i 1989 i december, precis under Juldagarna. Den största armeniske kyrkogården i Baku är förintad och det är en stor motorväg som byggt istället.

  Jag vill påminna att opera teatern i Baku är byggt av den armeniske företagaren Mailov. Den vackra filharmonin är byggt av den armeniske arkitekten Ter -Mikaelov. Ett stort område i staden bär namnet ”Bailov” enligt den armeniske magnaten Bailov.
  Jag kan skriva om allt mycket mer. Men jag vill gärna meddela de som försöker med att gnistra av kvickhet att det låter så enkelt och primitivt att man kan tycka synd om dem och deras häpnadsväckande okunnighet.
  Med vänlig hälsning
  Alexandra 2011-11-02

 26. Samed, jag håller med dig. Jag skulle också vilja lägga till: det är inget fel på Madrids principer. Det är feltolkning av armeniska sidan som är besvärlig. Vill de ha Madrids principer? Sure, våra flyktingar kommer tillbaka till Karabakh och röstar.

  Enlig samma Madrids principer och Kosovo (som armeniska sidan är så förtjusta i) måste flyktingar från Armenien (Azerier och Kurder) återvända till Armenien och rösta för självständighet. Här måste jag sitera Avedian: ”Hyr tror ni de ska rösta? ” 🙂

  • Det blir rätt tjatigt att upprepa det, så det här får bli det sista:

   1) Ja, de azeriska flyktingarna får återvända till NK innan man röstar om dess framtid.

   2) Vad ska dessa 20-25% minoritetsröster kunna göra i verkligheten? Eller förväntas de 75-80% armeniska rösterna som de senaste 20 åren ihärdigt hävdat sin rätt till separation och självständighet plöstligt lägga om sin kurs i frågan?!

   Det är ju helt ologiskt. Sannolikheten att jultomten dumpar ner från skorstenen är större än att NK:s armenier som utgör 75% av rösterna inte skulle rösta för självständighet oavsett hur många smilies och blinkningar du lägger i texten…

   • Vahagn, du missförstod Ira.
    Ni är överens i punkt 1.
    Du har fått svar från flera i punkt 2
    Iras tillägg gäller flyktingar av Azerisk/Kurdisk ursprung från Armenien. Om 140 000 – 200000 Armenier i Karabakh påstår att de vill ha självständighet, då 200000 Azeri och Kurder som tvingades att lämna Armenien 1988 har samma rätt, d.v.s. återkomma tillbaka till Armenien, rösta och få självständighet. Enlig Madrids principer och på samma sätt som man gjorde i Kosovo.

 27. a
  To Alexandra: “Jag vill gärna lägga min åsikt om kurderna i Armenien som har tagit på sig armeniska efternamn och inte haft problem med sitt boende i republiken”
  Är det inte härligt? För att “inte ha problem med sitt boende I republiken Armenien” måste man “bara” “ta på sig armeniska efternamn”. Så definierar man I Armenien tolerans till kurder.
  Alexandra borde verkligen fråga sin armeniska landsmän varför byter Kurder Yezidier sina efternamn till armeniska och varför finns det inga Kurder-muslimer och Azerier kvar I landet. För att spara Alexandras tid kan jag hänvisa henne till några ref som berättar om etnisk rensning av kurder muslimer I Armenien:
  1. Kurdisk prof Izady, Mehrdad. ”You too, Armenia?” Kurdish Life, no. 9 (Winter 1994):. Report on Armenian ethnic cleansing of the largest and oldest Kurdish community in the Caucasus in the 1990s.
  2. 2. USA Prof. Goltz, Thomas. ”Kelbajar.” Kurdish Life, no. 9 (Winter 1994):. Fictionalized account of the flight of Kurds from the city of Kelbajar.
  3. Intervju med Armenisk prof. Asatryan där han förklarar att man inte ska utbilda kurdiska i skolor för att ”Yezidi language is not a language of literature” och att Yezidi saknar alfabet och använder Armenisk alfabet och att Kurdisk Prof. ”Mehrdad Izady is a stupid man, a very stupid man… ”
  4. Bläddra Amnesty international och du kommer att hitta information om sorgligt liv av kurder Yezidi I Armenien
  5. Även kurder Yezidi är utsatta I Armenien, förra året en kurdisk soldat misshandlades I armeniska arme I Karabakh p.g.a. sitt ursprung, han hämnades med att skjuta ihjäl några av hans angriparna (så stod det I armeniska tidningar)

 28. b

  Om Karabakhs historien: jag tycker att armeniska sidan borde sluta vandalisera EU-parlamentarikernas hemsidor med sin armeniska propaganda, den frågan hör inte hit, det finns miljontals historiska document som visar att Karabakh har aldrig varit en del av Armenien. Men eftersom du började då svarar jag så kort som möjligt:
  1. tysk forskare J. Rau efter undersökning av hundratals primära och sekundära källor:
  “An analysis of the historical facts shows that Karabakh-Arsakh was an integral part of the states located on the territory of historical Azerbaijan. Nagorno-Karabakh has therefore been a historical province of Azerbaijan since time immemorial” (1, 2).
  2. Det andra Rysska-Persiska kriget avslutades med Turkmanchai Pakt, 1828, då en del av Azerbaijan hamnade under Rysslands styre. Efter det började den geopolitiska, administrativa, kulturella och ekonomiska integrationen av Azerbaijanska khanates i rysska imperiet. Den lokala Azerbaijanska befolkningen betraktades inte som trovärdig; åt andra sidan etniska Armenier var alltid allierade med Ryssland, därför en nyckel element av Rysslands politik blev förflyttning och bosättning av Armenier i Karabakh (1). Det var början av Armeniska invasion och demografiska ändringar i Karabakh.
  3. ”the Armenians have for the most part been settled on the lands of Muslim landowners… The settlers… are forcing out the Muslims… We also discussed at some length the work of persuasion to be done with the Muslims in order to reconcile them to their present hardships, which would not continue for a long time, and to rid them of the fear that the Armenians would maintain permanent possession of the lands to which they had once been allowed to move” Rysk diplomat och författare A.S.Griboyedov (3).
  4. : ”over two million Muslims were forcibly exiled and an unknown number of them were killed… On two occasions, in 1828 and 1854, the Russians invaded Eastern Anatolia… and on both occasions they were forced to retreat, taking 100,000 Armenians with them to the Caucasus, where they were resettled in place of the Turks (Azerbaijanis)”.
  In the war of 1877-1878, Russia seized the Kars-Ardagan district, forced out the Muslims and settled 70,000 Armenians there… During the events of 1895-1896, approximately 60,000 Armenians were resettled in the Caucasus… (USA forskare McCarty (4)).

  5. ”Potential ethnic tensions were associated with the influx of Armenians, who frequently bought up the Muslim´s land with the support of the government, thus driving them out” (se forskning av den Tyska Prof. Johannes Rau (1))

  1. The Nagorno-Karabakh Conflict between Armenia and Azerbaijan, p. 11. Johannes Rau, Verlag Dr. Köster, 2008
  2. Cf. Mamedowa, F.: Ursachen und Folgen des Karabach-Problems. Eine historische Untersuchung. In: Krisenherd Kaukasus, Baden-Baden, Nomos Verl.-Ges., 1995, p. 110
  3. Griboyedov, A.S. Too Clever by Half. Letters and Notes. Baki, 1989, p. 387. (In Russian)
  4. 10. McCarthy, Justin. Armenian Terrorism. History as Poison and Antidote. Ankara, 1984, pp. 85-94. (In Russian)

 29. Intressant att Alexandra påstår här att att armenier inte har förstört våra (Azeri) historiska och kulturella föremål, medans det finns t.o.m. vittnesmål från PACE medlemmar att ockuperade territorier är helt förstörda och vandaliserade. Det finns Azerier som riskerar med sitt liv men de tar sig till de ockuperade områden för att besöka de platser där de föddes och bodde. Deras video visar att armenier vandaliserar graver av Azerier, utnyttjar våra resurser (t.ex. silver gruva I Kelbadjar) , förstör våra skogar och slänger gifter I floden som hamnar sedan I Azerbaijan.
  Det är en kulturell genocide som Armenia genomför på de ockuperade territorier för att förstöra alla spår av Azerier och våra förfäder i Karabakh och sedan påstå att Azerier har aldrig funnits i Karabakh:

  War on Azerbaijan: Targetting Cultural Heritage (www.war-culture.az) .
  Armenia förstör miljö och skogar I Nagorno karabakh: PACE dokument http://assembly.coe.int/main.asp?Link=/documents/workingdocs/doc06/edoc10992.htm

  Det fans flera fall där armenier har fylld t.o.m. leksaker med sprängmedel och slanger de I floden för att mörda Azeriska barn:
  http://www.crin.org/resources/infodetail.asp?id=25524

  Armeniska krypskyttar mördar Azeriska barn: http://en.trend.az/news/karabakh/1859479.html

  Och förresten armeniska kyrka står fortfarande i mitten av Baku som det alltid gjorde. Efter allt ni har gjort, after ni har förstört alla våra historiska föremål i ockuperade trerritorier, vill vi inte sänka oss till den nivån.

  Jag tror att jag stannar här även om det finns mycket jag skulle vilja saga.

  • Tråkigt att du är så pass ensidig i din vy. En fråga: tycker inte du att det sr konstigt ut när en sådan ”resolution” i PACE (som har över 500 ledamöter) är undertecknad av

   Signed 1:

   SEYIDOV, Samad, Azerbaijan, EDG
   ABBASOV Aydin Azerbaijan SOC
   AÇIKGÖZ Ruhi, Turkey, EDG
   BOSAK, Krzysztof, Poland, NRI
   ÇAVUŞOĞLU, Mevlüt, Turkey, EDG
   HAJIYEVA, Gultakin, Azerbaijan, EPP/CD
   HERKEL, Andres, Estonia, EPP/CD
   HUSEYNOV, Rafael, Azerbaijan, ALDE
   JURGENS, Erik, Netherlands, SOC
   MIRZAZADA, Aydin, Azerbaijan, EDG
   PASHAYEVA, Ganira, Azerbaijan, EDG

   Inte ens alla turkiska ledamöter finns med. Knappast objektivt…

 30. d
  . Armenier bildade sin stat på våra Azerbaijanska territorier :
  1918 – Under trycket av bolscheviks och armenska nationalister har Azerbaijan gett staden Erevan till Armenien (idag är Erevan Armeniens huvudstad). Vid den tiden mer än hälften av Erevan´s befolkning var Azerier Idag finns inte en enda Azeri där.
  1918 – Armeniska nationalister invaderad Zangezur, de förstörde 115 Azerbaijanska byar och dödade över 7000 Azerier. 50000 Azerier lämnade Zangezur (1, se ovan).
  Som en följd av överföringen av Zangazur till Armenien blev Nachitjevan området avskuren från Azerbajdzjan.

  1922 – bolsjevikerna överför till Armenien azerbajdzjanska land i Dilijan och Geija (kallas Sevan idag).
  1929 – ett antal byar tas från Nachitjevan och fogas till Armeniska SSR.
  1948 – 100000 Azerier blev deporterade från Armenien till Mugan Steppe (Azerbaijan).
  1969 – Armeniska SSR expanderat igen sitt territorium på bekostnad av Azerbajdzjan : efter påtryckningar från den centrala myndigheter ”överfördes” ett antal byar i distriktet Gazakh till Armenien

  Karabakhs krig är en modern fas av etniska rensning av Azerier. Den började för 200 år sedan och fortsätter idag, därför är det så viktigt att stoppa den med alla möjliga medel.

  Jag skulle vilja saga till Avedian och Alexandra: armeniska propaganda är det som det är – propaganda, som baseras på faslka påsråenden utan att ta hänsyn till archiv källor, därför kan ni adlrig bevisa att Karabakh var armenisk. Även om den hade varit , Armenien skulle aldrig kunna få ett godkännande från ngn rattling internationell organisation för genomförande av etnisk rensning och genocide mot de som bor på de territorierna.
  Enlig United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), 2003:

  “116. Before 1988, Azeris were the largest ethnic minority in Armenia. The figure from
  1988 was nearly 200,000. As the conflict over Nagorno-Karabakh intensified, ethnic
  tensions erupted leading to the mistreatment of the Azeri minority. The Armenian
  authorities discriminated against ethnic Azeris and were unwilling to protect them against acts of violence perpetrated by the Armenian population.
  117. From 1988 to 1992, ethnic Azeris, persons of mixed Armenian/Azeri origin and
  couples of mixed Armenian/Azeri ethnic origin were, when not expelled, systematically
  victims of harassment and acts of violence, such as physical and psychological violence,
  threats to life, abductions, deprivation of property and social benefits, marginalisation,
  etc. These acts were either perpetrated by the local authorities themselves or by certain circles of the society, encouraged and tolerated by the local authorities”

 31. Etniska armenier som Alexandra och Vahagn Avedian, som bor utomlands och sprider armeniska propaganda tänker aldrig på de armenierna som har sämre och sämre levnadsstandarter p.g.a. krig o.s.v. Jag ska inte gå nu I Armeniens interna problem, men jag kan saga bara att det är p.g.a. människor som Alexandra och Avedian. Istället för att förbereda era människor för fred och förklara för dem att armeniska propaganda baseras på falska informationen, ni fortsätter att sprida den och öka hat mellan nationer. Och vad är resultat? I de sista 10 år har over 1 -1,2 miljoner armenier utvandrat från armenier och alla som är kvar vill utvandra också för att livet i eget land är outhärdigt. Armenien sålde nästan 80% av alla egendomar till Ryssland och blev en ryssk vassal. Ni ska aldrig ta er från det beroendet från Ryssland.

  Och ni ska aldrig få Karabakh.

  • Det här är väl essensen i frågan: isolera Armenien till den grad att de kryper i fattigdom och bönar och ber om att man ska kasta en bit bröd (bildligt talat) och i gengäld så glömmer de alla principiella frågor: folkmordet i osmanska Turkiet, egendomen, landen och i Azerbajdzjans fall Karabakh. Riktigt solidariskt och allt det där…

   Samtidigt är man tacksamt för dessa inlägg som egentligen uppdagar hur vissa tänker och resonerar i frågan. Riktigt skrämmande, men ändå bra att ha för att visa hur den ena sidan egentligen resonerar.

   En sista fråga (resten sparar jag till kommande publikationen istället för att trampa vatten här): tror du verkligen att armenierna i NK skulle ens drömma att gå tillbaka till att underkastas ett styre som resonerar så som du (och rätt ofta även den officiella Baku) gör här uppe om att ”vad föredrar ni? Fattigdom och förödmjukelse eller ett liv under azerisk överhöghet?” Svaret på den frågan är lika enkelt som frågan om hur NK:s armenier kommer att rösta om i folkomröstningen enligt Madrid-principerna.

   PS. Har skrivit två brev till Anna Ibrisagic om hennes påstådda uttalande i http://www.news.az/articles/47679. Har än så länge inte fått något svar alls. Vore intressant att veta huruvida den moderata EU-parlamentarikern implicit manar till azeriskt krig för att återta NK, eftersom det är vad citatet i artikeln kan tolkas som.

   Tack för min del och på återseende i den framtida publikationen. Jag meddelar när den kommer.

 32. Azerbaijan var alltid generös mot Armenien , men ni började mörda oss och ockuperade vårt land. Oavsett det fick Armenien olja från oss även 2 första år efter kriget har börjad fram till 1990. Azerier visste inte förut hyr mycket hat hade Armenier mot Azeri och andra nationer. Därför var konflikt i Karabakh en chock (prof. Svante Kornell har också skrivit om det) och det var en av anledningar till att Azerbaijan förlorade i kriget. Det kommer inte att hända igen. Nu vet Azerier, att ni betraktar oss som fiender. Armenien betalar priset för det förstörelse och sorg den har orsakad i form av fattigdom och desperation. Det kommer bli ännu värre, om/när Iran och Georgien ska stänga gränserna.

  Självklart om du säger ” tror du verkligen att armenierna i NK skulle ens drömma att gå tillbaka till att underkastas ett styre som resonerar … ”vad föredrar ni? Fattigdom och förödmjukelse eller ett liv under azerisk överhöghet?” då kan jag svara i din stil:” tror du verkligen att Azerier i NK skulle ens drömma … att underkastas ett styre som mördade deras nära och kära och tvingade dem för 20 år sedan att lämna deras hem och springa för livet bara för att de var Azerier?”

  Förresten det fanns aldrig ”azerisk överhöghet”, Karabakh styrdes av armenier , etniska armenier såg till att Azerier hade aldrig varit representerade i några politiska strukturer , se över dokumentationen av politiska org-er

  Självklart, meddela när artikeln kommer ut, personligen tycker jag inte att du ska ha möjlighet att publicera den, eftersom man inte är intresserad i Sverige i Karabakhs konflikt och 1 miljon av Azeri flyktingar är osynliga.

  Men jag håller med dig och Anna att det är bra att ha öppna debatter.

  P.s.Om det är ngn tröst: jag vet att azeri förbund har också skrivit brev till Anna utan att få ngt svar, Anna är en EU – parlamentariker och hon är väldig upptagen . Det är förklaringen.

 33. Alexandra 2011-11-06

  Till Ira
  Det är intressant att höra om kurder med armeniska efternamn. Du, Ira, påstår att kurderna har tvingats att ta på sig armeniska efternamn under sovjetisk period. Apropå kurder – ezdy, jag pratade själv med några av dem om deras ursprungliga efternamn som låter armeniskt och frågade om orsaken för det. Jag kan gärna meddela om att de är kristna och de anser att det är helt normalt för dem att bära de efternamn de känner för. Jag skulle lägga till att det inte fanns kurder i Azerbajdjan i samma antal som i Armenien under samma sovjetisk period. Det fanns ytterst litet antal i Azerbajdjan,javisst, men inte i huvudstaden, det kan handla om få personer i bästa fall.
  Det finns kurder muslimer samt kurder kristna. Kurder bor och mår jättebra runt historiska armeniska området Van där inte länge sen en jordbävning har ägt rum. Jag menar inte att jag upplever skadeglädje för det, jag menar att det är kurdisk befolkning som bor där nuförtiden. Jag minns,apropå jordbävningen i Armenien 1988, den 7 december. Det var många telegram som skickades från Baku till Armenien med gratulationer, liksom ”Vi är glada för er olycka”. Den sista filmen som den framstående regissören Sergej Paradjanov har gjort heter ”Ashug Garib”, där rollen av ashug har en georigisk skådespelare haft. Han heter Jurij Mgojan. Han är född i huvudstaden av Georgien – Tbilisi. Han är kurd och hans efternamn låter armeniskt. Tror du, Ira, att georgier har tvingat Jurij att ta på sig ett särskilt efternamn som låter armeniskt ?
  Vad kan du säga om alla zigenare i Ryssland som ha tagit på sig ryska förnam och efternamn? Vad kan du säga om sibiriska befolkningar som också har ryska namn och efternamn? Jag menar inte att absolut alla bara har ryska för och efternamn, men många av dem har, det är fakta. Är det också tvång?
  Jag tycker att det är ett stort fel och misstag om det är sant vad du skriver om azeriska sevärdheter i Karabah, i fall att de är förstörda. Men kan du nämna exakta platser där en sådan skändlighet äger rum? Jag skulle vilja kontrollera om det har ägt rum och jag tror att jag kan försöka ta reda på det. Angående den armeniska kyrkan i Baku. Kyrkan brändes, det är fakta. Sen blev det biljard i kyrkan. Sen byggdes en vägg runt kyrkan och det var också information att det blev blomsterhandel.

  Du kan vara i lugn och ro, Ira. Jag sprider ingen hat och det är inte min mission i livet. Utöver allt kan jag i korthet berätta om att det är många azerier som söker asyl i Sverige, som har meddelat om enormt stora ekonomiska svårigheter i själva Azerbajdjan.Bor du själv i Azerbajdjan, Ira eller bor du i Sverige? Har någon tvingat dig att lämna det här landet? Jag vet precis att många äkta bakinare inte klarar livet ekonomiskt och hyr ut sina lägenheter för att överleva, det är också fakta. Jag har många bakinare som bor i Moskva och åker ofta till Baku. De berättar om jättestora ekonomiska svårigheter för många bakinare.

  För några år sen fick jag helt oväntat besök av en azerisk kvinna med ett litet barn. Hon ville söka asyl i Sverige. Jag hade aldrig träffat henne förut. Hon fick leva hos mig med sitt barn, fick mycket hjälp av mig och mina bekanta, fick asyl. Nu bor hon i Sverige. Jag hade aldrig ställt etniska anspråk och anvisningar åt henne. Det var frihet och hjälp som jag,personligen, tycker är helt normalt. Jag har redan skrivit om att jag inte gläder mig över krig och förintelse på sevärdheter. Varför skulle man hämnas på det som tillhör värdens civilisation?
  Men kan du förneka det som redan har hänt? Finns det kvar den största armeniska kyrkogården i Baku?
  Det var mångfald i Baku förut. Många judar som också flyttade ut ur Azerbajdjan berättade om det vad dem såg och upplevde. Det är många fakta som inte längre är hemlighet. Det är värt att bara säga sanningen utan påståenden.

  • Alexandra, jag ska inte gå genom allt i dina inlägg eftersom det du skriver är helt orelevant till Bloggens tema.

   I korthet angående ”apropå jordbävningen i Armenien 1988…. Det var många telegram som skickades från Baku till Armenien med gratulationer”

   Etniska rensningen av Azerier började 1987-1988 . Den har ägt rum också i det område, som fösrtördes senare av jorbävningen i Armenien (s.k. Spitak), d.v.s. när jordbävning inträffade fanns det inga Azerier längre i det område. Om ngn av flyktingar hade skickad ”Grattis” telegram , då är det beklagligt, men varken du el jag har bevis att det har hänt eller att det inte har hänt.
   Samtidigt tycker jag att det är beklagligt att du ”glömmer” att berätta att omedelbart efter jordbävningen har Azerbaijan skickad ett flygplan med räddningsgrupp, men när det flyplanet var i luft område som kontrollerades av Armenier hände det plötsligt olycka och alla Azerier som fanns i flyplanet dog, förutom en. Vad orsakade olyckan vet jag inte, eventuellt kommer vi ta reda på det också.
   Manipulering av fakta för att sprida fientlighet mellan nationer – det är främsta uppgift av armeniska propaganda. Och det är det du gör.

 34. 1. Alexandra, det var väl du, som sa ” Jag vill gärna lägga min åsikt om kurderna i Armenien som har tagit på sig armeniska efternamn och inte haft problem med sitt boende i republiken. Det är ett bevis på deras tillfredsställelse under den sovjetiska perioden.”
  Varför skyller du allt på Ira?
  Dessutom, det är sant, ni tvingar folk att byta efternamn, ni tål inte andra nationaliteter.

  2. Ira har angett ref-r om förstörelse som armenier orsakade (och fortsätter att göra det ) i Karabakh. Det kan jag ocks[ gora

  Agdam kallas Chiroschima av dem som såg den, hyr kunde du INTE märka det, om du har varit i Karabakh?

  British Journalist Tom de Waal beskriver Agdam i hans bock Black Garden: ”It was a lucid spring day and the view was clear all the way to the magnificent white peaks of the Caucasus, sixty miles to the north. But instead my eyes were drown to what was a small Hisoshima lying below. Agdam used to have fifty thousand inhabitants. Now it is completely empty. After the Armenians captured the town in 1993, they slowly stripped every street and house. Thistles and brambles swarmed over the wrecked houses. Looking out from the minaret onto the devastation, I puzzled again over the reasons for this apocalypse”.

  American diplomat, current US Ambassador to Azerbaijan Matthew Bryza noted: ”What I have seen in Agdam horrified me. A big city has been turned to ruins. I am a Pole. Occupation of Agdam reminded me of the fate Warsaw had encountered after World War II”.

  Joe’s Trippin’, Canadian blogger och resenärare: ”I have spent the majority of the last 2 decades living overseas, largely in developing countries. I have traveled to numerous war affected areas. Recently I visited both Afghanistan and Iraq. I’ve been to Chechnya, Kosovo, Kashmir and Lebanon. I have seen the aftermath of war. I have never seen anything like”

  Du får sluta med armeniska propaganda här om du vill att folk ska lita på dig. Vi läser era tidningar, vi vet vilken information ni sprider i armeniska media: hata Turkar/Azerier/Judar/Ryssar/Georgier.
  Och snabbare du ska förstå att det går inte att fixa Karabakhs konflikt genom att sprida lögner om Azeri som nation som aldrig hade sin stat el existerade (se din första inlägg) el hyr du ”hjälpte till ngn Azeri”

  • Även jag har hamnat här av en slump.Jag började läsa ett par inlägg och fortsatte sedan läsa praktisktaget hela sidan. Jag måste säga att den pro Azerbijanska sidan verkar koka av hat! De anstränger sig till bristningsgränsen för att överträffa varandra i smutskastning och i sitt hat mot armenierna.Det är verkligen skrämmande! Varför lägger ni inte er energi för att bli av med klanen Alivey? Bu kadar da olmazki yahu!Sedan skulle jag vill jag säga att den andra sidan är mer saklig och behärskad. Dessutom upplever jag inte Alexandra som en ”armenier”.Jag har föjlt utvecklingen i regionen sedan Sovjetunionens upplösning och vet en hel del om bla Nagorni Karabakh.Medan jag läste inläggen, reagerade jag på en mycket märklig sak, nämligen att ingen har nämnt det faktum att azerierna har utfört mycket grymma massakrer på civila armenier både i Baku och Sumgayit -långt innan kriget började!Vi har sett mycket otäcka bilder, intervjuer osv bla på BBC. Även Sveriges televison har visat en hel del.Vad gäller Samiras källor som Matthew Bryza Och Justin McCarty kan jag upplysa dig om att båda bedriver lobbyverksamhet åt Turkiet.Justin McCarty är en historieförfalskare som får enorma summor från turkarna för att förneka det armeniska folkmordet. Matthew Bryza är gift med TURKINNAN ZEYNO BARAN. Men det visste Samira inte om – förstås :)). Vad gäller kurder/yezidier, ljuger den pro azeriska sidan – helt klart! För flera år sedan arbetade jag i Tyskland och kom via mitt arbete i kontakt med många asylsökande yezidier från fd Sovjetunionen.Inte en enda gång hörde jag någon yezidi tala illa om Armenien, utom den ekonomiska situationen.Däremot hörde jag mycket lovord.

   • Murat, jag hoppas att du håller med att 1987 är innan 1988. Och 1988 är innan 1989. Och sedan kommer 1990 . Det du säger om Sumgait och Baku pogroms var innan kriget är ren armenisk propaganda:
    Karabakhs krig började i slutet 1987 där första flyktingar började strömma från Armenien, men utvecklades mer i 1988 när 11000 flyktingar har anlänt till Azerbaijan och koncentrerades i Baku och Sumgait. Situation var exposiv och Sumgait pogroms har ägt rum 1988 efter man annoncerade i Soviet radio att 2 Azeri mördades i Armenien . Offren av Sumgait är 6 Azerier och 26 Armenier. 7 av dem Armenier mördades av en etnisk armenien E. Grigoryan, som var provokatör , han ledde pogromer och hade en lista med namn på dem armenier, som inte bidrog finansiellt till Groonk (en armenisk nationalistisk organisation, som kämpade för separation av Karabakh). 1988-1989 har 200 000 Azeri/Kurdiska flyktingar från Armenien kom till Azerbaijan och enlig officiella statistiken 216 Azerier mördades. Det var hemlösa människor som inte hade möjlighet att ta med även kläder när de lämnade Armenien, många frös ihjäl på vägen. Den etniska konflikten utnyttjades av KGB . Vid den tiden bildades i Azerbaijan Popular front – en demokratisk rörelse som förklarade att Azerbaijan måste separeras från SSSR. SSSR ville inte släppa Azerbaijan, som hade en viktig geopolitisk placering , olja och var den rikaste republiken i gamla Soviet. Därför provocerade SSSR so kallade Baku pogroms 1990. I Baku pogroms dog 90 personer. Offer av Baku pogroms hade olika etnisk ursprung , men de flesta offer hade armenisk ursprung. Efter Baku pogroms och p.g.a. tusentals av flyktingar från Armenien och Karabakh kände inte Baku:s Armenier sig i säkerhet. Azerbaijans polisens möjligheter att skydda dem var begränsade, eftersom enlig order från Moskva polisen i Azerbaijan var inte tillåtet att ha vapen . Soviet Arme fanns i Baku, men den inte har gjort ngt för att skydda Armenier i Baku pogroms. Om innan 1990 hade funnits fortfarande nästan 300 000 Armenier i Azerbaijan och fanns det flera ministrar av Armenisk ursprung i parlamentet – efter 1990 började Armenier sälja sina lägenheter och lämna Azerbaijan. De flesta åkte till Frankrike, USA, Tyssland med flykting status.

   • Här är fortsättningen till min kommentar:
    P.g.a. Karabakhs krig finns det idag 1 miljon Azeri/Kurdiska flyktingar och 300000 Armeniska flyktingar. Därför är det viktig att UN ska äntligen verkställa sina 4 resolutioner (822, 853, 874, 884), som understryker att alla flyktingarana måste kunna återkomma till sina hem , deras trygghet måste säkerställas och Armenien måste lämna ockuperade landet.
    När det gäller turkiska ursprung av Bryza´s fru – det är svårt att inte veta det eftersom armeniska sidan tar det upp hela tiden 🙂 Jag ser ingen relatiion mellan Turkiska ursprungen av Zeyno, som kritiserar ofta problem i Turkiska samhälle, och Bryzas uttalande om förödelse som Armeniska myndigheter orsakade i ockuperade områden.
    Om Prof. Mc Carthy – irritationen av Armeniska sidan över dem oberoende forskarna som undersöker primära arkiv källor och gör slutsatser som säger emot armeniska propaganda är stor. Mc Carthy och hans familj var hotad av armenier, bomb lades i hans hus o.s.v. Inget hjälpte , eller hyr?Mc Carthy fortsätter hans forskning. Förrsten, Turkiets arkiv är öppet för allmänheten, men Armenien har stängd alla alrkiv. Det enda slutsatsen kan vara: Armenien vill gömma den historiska informationen.
    Om kurder: Det du säger om kurder (att de trivs i Armenien) kan du inte bevisa. Därför får du ursäkta mig, men jag inte tror på dina ord. Azerbaijani sidan kan bevisa alla ord om kurdernas dålig situation i Armenien: en och varje person av dem 4000 Kurder som är flyktingar från Armenien och befinner sig idag i Azerbaijan – är mitt bevis. Läs också referenser som Azeri skickade här i sina inlägg.

 35. Jag vet att armeniska propaganda hjärntvättar armenier att Azerbaijans ekonomi är I kris och Azerier har sämre livsstandarter än Armenier. Du/ni får gärna fortsätta att göra det om det hjälper er att klara dagen  Men igen, lögner ska inte att lösa Karabakhs konflikt

 36. Armeniska propaganda behöver verkligen uppdateras. För sista gången – armeniska kyrkan står i Baku, ingen spelar biljard där även om du vill gärna att tänka att vi uppför oss som armenier

 37. Säger armeniska propagandan att judar har det dåligt i Azerbaijan?
  Oj da, har de inte märkt att det finns 6 synagoger i Azerbaijan, medans finns inte en enda i Armenien?
  Då får du läsa det där: http://www.thejc.com/lifestyle/lifestyle-features/51622/its-all-jewish-town-no-its-not-israel

  Låt oss prata nu om judarnas liv i Armenien: ni har drivit bort alla judar från Armenien, men det räcker inte nu försöker ni också misshandla Holocaust monument:
  2010:http://www.panarmenian.net/eng/society/news/55501/Holocaust_monument_desecrated_in_Yerevan
  2007:http://www.humanrightsfirst.org/discrimination/reports.aspx?s=antisemitism&p=vandalism
  2005: http://www.rferl.org/content/article/1057091.html

 38. Som vanlig, armeniska sidan far med förtal och osanning och Azerier lägger fram fakta och bevis.
  Jag har också märkt att varken Alexandra el Avedian (armeniska sidan altså) har reagerat på kommentar om att Azeri/Kurdiska flyktingar från Armenien får återkomma till Armenien och rösta för självständighet 🙂 Eller vill de inte längre Madrids principer och Kosovo som prejudicat när det gäller Azeri/Kurdiska flyktingar?
  När det gäller Alexandras inlägg om armenien som har varit med i att bygga ngt i Baku – Baku var och är hemstad för många nationaliteter , Azerier särbehandlar inte folk utifrån religion och etnicitet, därför växte upp i Azerbaijan många kända azerier/ryssar/judar/kurder/och som du, Alexandra säger, armenier. Den etniska armenien som du pratade om kanske hjälpte till att bygga ngt i Baku, men tusentals andra armenier har förstört miljontals mer. Tyvärr. Det är en fakt som du inte kan bortse från, och fakt att du säger att armenier ”inte har förstört” våra historiska föremål, visar att du är här i bloggen med en enda anledning – att sprida armeniska propaganda.
  När det gäller flyktingar : enlig Migratiosnverket finns det mycket mer armeniska papperslösa i Sverige än Azeri. Nyligen har jag läst om ett fall, där 2 armeniska familjer (2 pensionerande, 2 vuxna, som födde också ett barn i Sverige) har kommit till Sverige och sökte asyl. De påstår att en av dem flydde från Azerbaijan 1988 i kan inte återkomma dit. Senaste 20 år bodde de i Ryssland, men de kan inte återkomma dit heller p.g.a. rysska rasism. De påstår att det enda ställe de kan bo i är Sverige. Jag berättade det till en ryska vän och hon skrattade bara, för att alla vet att det finns mer än 600 000 armenier i Ryssland och det är väldig lätt för armenier att få ryska medborgarskapet. Däremot får man inte pensiion el social bidrag där om man inte jobbar, till skillnad från Sverige.

 39. Om ni tror att så fort 10 personer samlas nånstans så kan de utropa självständighet så e ni ute o cyklar. Det e skillnad mellan nk, kosovo m.m. jämfört med kurder i Armenien, assyrier i södertälje eller armenier i Moskva. Det här visar bara vilken låg nivå er argumentation ligger på.

 40. Varför håller den azeriska sidan att bara ägna sig åt smutskastning av Armenien och armenier? Jag hamnade här av en slump, men kunde inte låta bli att läsa kommentarerna och måste säga att det är rätt intressant diskussion. Fast det verkar som att ni (som jag antar är azerier) är mer intresserade av att påpeka hur illa Armenien har det etc. istället för att diskutera vad folket i Karabach vill och hur man ska lösa den konflikten. Det har väl knappast något med kurdernas situationen i Armenien att göra. En sak i taget. Om nu armenierna utgör en sådan stor majoritet i Karabach som det påstås här, vad talar det för att de skulle rösta för något annat än separation från Azerbajdzjan?

 41. Till Alexandra
  6 november, 2011 kl. 21:27 :
  Om Alexandras “hjälp till en Azeri “.
  Du säger att den ”kvinna med barn” kom hit som ekonomisk flykting , du hjälpte henne och hon fick asyl. Det kallas bedrägeri.
  P.g.a. ekonomiska problem i Armenien utvandrade 1,2 mln armenier från landet. Det är många bland dem som försöker få asyl som ”papperslösa” och flyktingar och viftar med ”Karabakhs krig” kortet i Migrationsverket ÄVEN IDAG fast det råder vapenvila sedan 1994. De påstår att de har Azerbaijdjanska medborgarskapet (d.v.s. att de är Azerier), men att de kan inte åka till Azerbaijan för att de har armenisk etnicitet. Det finns en risk att det kan komma till Sverige bl.a. brottslingar som är skyldiga till brott mot mänskligheten i Karabakh och måste ställas inför rätta.

  Ett exempel: 2 svenska flickor (12 och 14 år) våldtogs av 3 pedofiler, alla tre hade armenisk ursprung, alla tre kom till Sverige som papperslösa p.g.a. Karabakhs krig , alla tre krävde armenisk tolk (enlig Linköpings Tingsrätts):
  krighttp://rakryggad.blogspot.com/2008/01/utlnningar-talas-fr-barnvldtkt.html
  Här är ett till liknande fall när personer av armenisk urpsrung vådtog svenska kvinor och alla tre brottslingar kom till Sverige som flyktingar p.g.a. Karabakh krig;
  http://frianyheter.wordpress.com/2009/07/16/gruppvaldtaktsman-fran-azerbajdzjan-slipper-utvisning/

  Slutsats: Svenska Migrationsverket borde göra ett bättre jobb och säkerställa att brottslingar av Karabakhs krig hamnar i rättegången istället för att ge dem socialbidrag och utsätta allmänheten för farorisk.

 42. Alexandra 2011-11-09
  Jag har inte tid precis nu att skriva mer om det. Men i korthet handlar det om en kvinna med barn som har fått hjälp och som en riktig azerisk kvinna från Azerbajdjan och som inte vill bo i Azerbajdjan och inte i Ryssland av sina egna skäl. Egentligen är det bara hennes problem. Det är inget bedrägeri att hjälpa någon människa som söker hjälp för sig och sitt barn.
  Det är bedrägeri att döma den människa som visar generositet och hjälper någon främmande person med ett litet barn. Du dömer människor för samma ursprung som du har själv.

 43. Tydligen blev kommentaren för lång , den gick inte genom . Ett till försök, nu ska jag splittra mommentaren.
  DN (som de flesta media aktörer) är inte trovärdig källa. Inte You tube heller:) Men jag lovar att läsa genom och återkomma när jag har tid.
  Armenier försöker alltid använda det kortet om ”yttrandefrihet och korruptionen i Azerbaijan”. Situationen i Armenien är inte bättre än i Azerbaijan. Den är t.o.m. mycket sämre i många avseenden. Här är några exempel:
  13. Religious intolerance in Armenia:

  “Freedom of Religion in Armenia research revealed a number of legal and public problems which do not allow people to profess this or that religion, or be profess atheism or agnosticism. The research also reflects the attitude of society and mass media towards freedom of conscience and different religious organizations.
  “Mass media publications indicate that violation of freedom of conscience and religion comes not so much from the authorities, but rather from mass media.
  http://www.armenianow.com/social/human_rights/24303/freedom_conscience_religion_armenia

 44. Situation i Armenien med korruption, yttrandefrihet, tolerance o.s.v.
  12. “Amnesty International is deeply concerned by reports that eight people, including one policeman, were killed during the dispersal of a demonstration in the capital Yerevan on 1 March. Over 130 others, in addition to a reported 58 police officers, were injured”. http://www.amnesty.org/en/library/asset/EUR54/002/2008/en/e4aee094-e9e9-11dc-9a27-819d7db3035f/eur540022008eng.html
  11. Armenian Gays Face Intolerance, Discrimination
  http://iwpr.net/report-news/armenian-gays-face-intolerance-discrimination-0
  10. “The extremely high level of corruption has seriously hit the high authority of the universities” in Armenia enlig Wikileaks http://www.arminfo.info/english/society/article/30-08-2011/07-37-00

 45. Situation i Armenien med korruption, yttrandefrihet, tolerance o.s.v.:
  9. amerikanske ambassadören Anthony Godfrey beskriver svårigheter som den internationella företag Global Gold Corporation (GGC) hade i Armenien. Enligt GGC krävde ministern för miljöskydd V. Ayvazian en muta på $ 3 miljoner. GGC vägrade att muta, och ministeriet drog tillbaka licenserna.
  ( document finns här, se dokumentet efter ryska översättningen http://rusrep.ru/article/2011/02/07/ggc/)
  8. 6. “Lawlessness is nothing new in Armenia, particularly in the political, financial and criminal arenas”. Erevan beskrivs som en stad för banditer av US ambassador M. Yovanovich när han rapporterar om den höga kriminaliteten in Armenien. Ambassadören noterade att Armeniens politiska eliten (tycoons, generaler och deras barn, släktingar eller livvakter) är inblandade i brottslig verksamhet
  ( document finns här, se dokumentet efter ryska översättningen http://www.rusrep.ru/article/2011/02/08/crime_armenia)
  7. 4. Intolerance mot minoriteter: Armenien saknar minoriteter, som ett resultat av en organiserad rensning. Det enda minoritet i landet är Yezidi –kurder, men även de byter namn till armeniska för att kunna bo i landet. Ett annat exempel är den judiska minoriteten:det finns idag inga judar kvar i Armenien, men även Holocaust monument vandaliseras:
  2010:http://www.panarmenian.net/eng/society/news/55501/Holocaust_monument_desecrated_in_Yerevan
  2007:http://www.humanrightsfirst.org/discrimination/reports.aspx?s=antisemitism&p=vandalism
  2005: http://www.rferl.org/content/article/1057091.html

 46. Situation i Armenien med korruption, yttrandefrihet, tolerance o.s.v.
  6. Yttrandefrihet saknas I Armenien, journalister misshandlas, fängslas, dödas
  http://iwpr.net/report-news/journalists-arrest-worries-armenian-activists
  http://iwpr.net/report-news/armenia-anger-journalist-beating

  http://iwpr.net/report-news/armenia-journalists-defiant-after-new-attacks
  http://iwpr.net/report-news/karabakh-regime-jails-troublesome-journalist
  5. Armenien säljer vapen till Iran

  ” when you bear partial responsibility for killing or wounding American soldiers — like Armenian President Serzh Sargsyan — it’s almost certain that you will eventually be taken to task” “Armenia had purchased 1,000 anti-tank rockets and 260 heavy machine guns from Bulgaria… At the time, Sargsyan was Armenia’s defense minister… the weapons shipment went straight to Iran before finding its way to Shiite insurgents in Iraq”
  (http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,733308,00.html)
  4.

 47. Situation i Armenien med korruption, yttrandefrihet, tolerance o.s.v.
  4. Om Armenias presidents S. Sargsyan bror :“Alexander Sargsyan …has spent millions of dollars on purchasing real estate in Britain and California. Newspaper reports indicate that the value of real property acquired by him in Los Angeles has now surpassed 12 million USD, placing his estimated total net worth at over $30 million USD”.

  Om Sargsyans bror och andra armeniska politikernas egendom :

  http://www.oochoo.com/2010/04/what-the-armenian-political-elite-owns/

  3. Armeniska MP : s lyxiga hus (några har i deras villor även privata kyrkor) http://hetq.am/eng/articles/6599/the-palatial-estates-of-armenias-oligarchs.html
  2. transparency international om korruptionen I Armenien http://transparency.am/media.php?id=1677

 48. Personligen tycker jag att folkmord är det värsta brott som finns och Armenias president Sargsyan har erkänt att Armenia har begått ett brott mot mänskligheten i Khojaly, 1992. Jag hoppas att kan ska ställas till rätta i ICC snart:
  S. Sargsyan erkände att Armenien har begat brott mot mänskligheten:

  ”Before Khojali, the Azerbaijanis thought that they were joking with us, they thought that the Armenians were people who could not raise their hand against the civilian population. We were able to break that [stereotype].” ”Sarkisian’s account throws a different light on the worst massacre of the Karabakh war, suggesting that the killings may, at least in part, have been a deliberate act of mass killing as intimidation.” (Thomas de Waal, ”Black Garden: Armenia and Azerbaijan through peace and war”, New York & London: New York University Press, 2003, pp. 169-172)

 49. Vahagn Avedian, det vore bättre för dig och ditt land om du skulle fokusera dig på dem otaliga problem som Armenien handskas med och som orsakar en mass-utvandring av Armenier från Armenien. Man kan bara undra varför försöker ni att hålla fast till de ockuperade imråden när snart inte finns ngn kvar i Armenien. Att sprida den falska informationen genom blogg som skapades av armeniska samhälle i Sverige på pengar av svenska skattebetalarna är ingen lösning för Armenien, Det förstår du väl. Men dialog är alltid bra.
  Här är några länkar som visar (och BEVISAR med fakta) hyr armeniska lobbyn sprider falska propaganda i hela världen för att rättfärdiga ockupationen av Karabakhska delen av Azerbaijan, folkmord av Azerier i Khojaly, Karadaghly, Malibeyly o.s.v.

  http://armdeza.blogspot.se/search/label/Armenian%20falsification

  http://www.xocali.org/en/

  Bara för att ni placerar den falska informationen i era bloggar kommer inte att rättfärdiga kriget som ni började i 1987 genom etniska rensningen av Azerier och Kurder från Armenien och 1988-1994 från Azerbaijan.

 50. Vahagn Avedian sprider S. Sargsyans regimes propaganda i åratals.
  Självklart kan V.Avedian skriva på sina bloggar vad som helst, men fakta väger alltig tyngre. Armenia är en aggressor och ockupant och EU parlamentet har erkänd det.
  I sitt senaste betänkande 2011/2315 fastslog EU parlamentet att Armenien är skyldig till ett brott mot folkrätten: ”Ockupation av territorier som tillhör ett tredjeland är ett brott mot folkrätten och står i motsättning till grundprinciperna i den europeiska grannskapspolitiken”

  Det finns bara en möjlig fredlig lösning av konflikt – Armeniens militär lämnar Azerbaijans ockuperade område och alla flyktingar återkommer till sina hem.

  I alla fall här är Karabakhs konflikt historia med källor och referenser
  http://www.karabakh.org/

 51. Kollade lite kort på bloggen av Armeniska samhälle i Sverige , som Avedian har skickad ref till – man kan bara undra vilken fantast har skrivit bloggen. Nå ja, jag ska försöka att svara i mån av tid.
  Tryckte på ngn karta och överraskades – är det med sådan propaganda matar man folk i Armenien för att forsätta ockupationen? Börjar med falska påstående att det finns området som är omstritt mellan Azerbaijan och andra länder.
  Jag vet inte var armeniska fantaster tänker om när de postar sina fantasier. Azerbaijan har inga ”omstritta områden” med andra länder. När det gäller Armenien då vill den inte bara Karabakh; Armenien bråkade för några år sedan med Georgien p.g.a. Javachetien, men misslyckades att få det och varje georgian vet om det. Armeniska lobbyn driver frågan om så kallade ”folkmordet”, fast alla, både armenierna och omvärlden vet att det har aldrig ägt rum.Armeniska loobyn driver frågan om ”folkmordet” för att den hoppas att få Turkiets territoriet, som Armenien vill ockupera och driva bort alla kurder som bor där idag. Armenien har öga också på Irans land. det är svårt att förstå de giriga ambitioner att få tag i andras land när Armenier inte kan behålla sitt eget folk inom sina gränser. Folk skapar falska dokument, låtsas att de är flyktingar och offer av Karabakhs krig (även idag, efter 20 år efter kriget) och lämnar Armenien.

 52. Länken till bloggen av armeniska samhälle i Sverige som postades av V. Avedian innehåller som vanlig 99% av felaktig information.
  Jag vill kommentera om ””Azerbaijan had World’s Most Increased Military Spending During 2011
  2012-04-18 According to the latest report from Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).” Armenia is on 11th place (about 10% increase)”.

  Azerbaijan har rätt enlig FN stadgan att befria sig från Armeniens ockupation. Militära insatser ökar p.g.a. folkets vilja som trycker på regeringen och ställer krav att öka militära beredskap.
  1987-1994 hade Armenien en overlägsen situation när det gällde beväpning p.g.a. Ryssland som hjälpte till Armenien. Idag har Azerbaijan förbättrad sutuationen. Däremot måste man påpeka att eftersom Armeniens militär budget inte är lika transparent som Azerbaijans, då hamnade Armenien på 11 plats, för att SIPRI rapport inte tar hänsyn till a) de pengar som spenderades på militära insatser men inte rapporterades; b) armeniens militär som befinner sig på ockuperade området i Karabakh är som ”svarta hål”, de summorna redovisas inte i Armeniens budget: 3) Russia´s gammal militär utrustnig hamnar i Armenien – gratis, det har inte heller redovisats i SIPRI.

 53. Och för att bevisa mina ord anger jag några referenser:

  a) Wayne Merry’s testimony in the US Congress, where he said that Karabakh has the highest percentage of weapons on Earth: ”Just to give one example, the Nagorno-Karabakh Republic, as it proclaims itself to be, has, I believe, the highest ratio of mobile armor equipment per capita of any entity on the face of the Earth. With a population of under 150,000, Karabakh maintains, depending on whose sources you believe, something like 300 main battle tanks and comparable levels of armored personnel systems, mobile artillery and so forth.”

  http://csce.gov/index.cfm?FuseAction=ContentRecords.ViewTranscript&ContentRecord_id=516&ContentType=H,B&ContentRecordType=H&CFID=72127903&CFTOKEN=87081644

  b)President Serzh Sargsyan at a joint press conference with NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen on May 25 at NATO
  Headquarters: “The Armenian army has types of ammunition that countries ten times the size of Armenia would dream of
  having”. Source: Transcript of the event with NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen and the President of Armenia,
  Serzh Sargsyan, Press Point, 25 May 2010, http://www.nato.int/cps/en/natolive/opinions_63920.htm

 54. c) “Sarkisian has admitted in the past that the state budget is not the only source of funding for the Armenian military”.
  Source: Hrach Melkumian and Armen Zakarian, “Russia To Continue Arms Supplies To Armenia”, 11.11.2003,
  http://www.azatutyun.am/content/article/1572576.html

  d) ”Так, в 2005г. министр обороны Армении Серж Саркисян заявил, что Ереван сохранит паритет с Азербайджаном по
  расходам на оборону: «В 2005г. мы ни на один цент не отстанем от Азербайджана в расходах за оборону, а как и
  откуда будут найдены эти средства – это уже другой вопрос»” Source: Самвел Мартиросян, Милитаризация Южного
  Кавказа, NORAVANK, 21.12.2006, http://noravank.am/rus/articles/detail.php?ELEMENT_ID=2068

 55. Hej Moderator, det verkar att kommentar inte går igenom.-Jag postar Majas kommentar som av ngn anledning inte hade gått igenom:

  Kommentar från Maja:
  ”Och för att bevisa mina ord anger jag några referenser:
  a) Wayne Merry’s testimony in the US Congress, where he said that Karabakh has the highest percentage of weapons on Earth: “Just to give one example, the Nagorno-Karabakh Republic, as it proclaims itself to be, has, I believe, the highest ratio of mobile armor equipment per capita of any entity on the face of the Earth. With a population of under 150,000, Karabakh maintains, depending on whose sources you believe, something like 300 main battle tanks and comparable levels of armored personnel systems, mobile artillery and so forth.”
  http://csce.gov/index.cfm?FuseAction=ContentRecords.ViewTranscript&ContentRecord_id=516&ContentType=H,B&ContentRecordType=H&CFID=72127903&CFTOKEN=87081644
  b)President Serzh Sargsyan at a joint press conference with NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen on May 25 at NATO
  Headquarters: “The Armenian army has types of ammunition that countries ten times the size of Armenia would dream of
  having”. Source: Transcript of the event with NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen and the President of Armenia,
  Serzh Sargsyan, Press Point, 25 May 2010, http://www.nato.int/cps/en/natolive/opinions_63920.htm
  c) “Sarkisian has admitted in the past that the state budget is not the only source of funding for the Armenian military”.
  Source: Hrach Melkumian and Armen Zakarian, “Russia To Continue Arms Supplies To Armenia”, 11.11.2003,
  http://www.azatutyun.am/content/article/1572576.html

  d) ”Так, в 2005г. министр обороны Армении Серж Саркисян заявил, что Ереван сохранит паритет с Азербайджаном по
  расходам на оборону: «В 2005г. мы ни на один цент не отстанем от Азербайджана в расходах за оборону, а как и
  откуда будут найдены эти средства – это уже другой вопрос»” Source: Самвел Мартиросян, Милитаризация Южного
  Кавказа, NORAVANK, 21.12.2006, http://noravank.am/rus/articles/detail.php?ELEMENT_ID=2068

 56. Kommentaren har inte gått genom. Gör ett försök till , den här gången tar bort länkar och hänvisar till dem i en separat kommentar.
  ”Och för att bevisa mina ord anger jag några referenser:

  a) Wayne Merry’s testimony in the US Congress, where he said that Karabakh has the highest percentage of weapons on Earth: “Just to give one example, the Nagorno-Karabakh Republic, as it proclaims itself to be, has, I believe, the highest ratio of mobile armor equipment per capita of any entity on the face of the Earth. With a population of under 150,000, Karabakh maintains, depending on whose sources you believe, something like 300 main battle tanks and comparable levels of armored personnel systems, mobile artillery and so forth.” (1)

  b)President Serzh Sargsyan at a joint press conference with NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen on May 25 at NATO
  Headquarters: “The Armenian army has types of ammunition that countries ten times the size of Armenia would dream of
  having”. Source: Transcript of the event with NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen and the President of Armenia,
  Serzh Sargsyan, Press Point, 25 May 2010 (2)

  c) “Sarkisian has admitted in the past that the state budget is not the only source of funding for the Armenian military”.
  Source: Hrach Melkumian and Armen Zakarian, “Russia To Continue Arms Supplies To Armenia” *(3)

  d) “Так, в 2005г. министр обороны Армении Серж Саркисян заявил, что Ереван сохранит паритет с Азербайджаном по
  расходам на оборону: «В 2005г. мы ни на один цент не отстанем от Азербайджана в расходах за оборону, а как и
  откуда будут найдены эти средства – это уже другой вопрос»” Source: Самвел Мартиросян, Милитаризация Южного
  Кавказа, NORAVANK,(4)

 57. Det är väl upp till moderatorn att låta folk spamma tråden, men det var väl samma agerande av samma skribenter (ni skriver samma stavfel med samma ordföljd m.m.) som delvis låg bakom avstängningen av kommentarer på newsmill.

  Det vore lönlöst att ge sig i polemik med er ang. situationen i Armenien, Azerbajdzjan och Karabach. Men ni har rätt att läget gör att folk ger sig av. En stor del är mycket riktigt regimens fel. Det är upp till folket att säga ifrån. Men en viktig faktor som hjälper till detta är just Bakus medvetna embargo som ska tvinga armenierna ner på knä och villiga att ge upp Karabach: ‘Denna medvetna politik om att försöka driva Armenien till den gradens fattigdom så att ”folket kommer att till och med sluta tänka på Karabach” har bekräftas mer eller mindre direkt av bland andra Azerbajdzjans president Alijev och andra officiella individer.’

  http://www.karabach.se/book_15.html

  Resten får ni vänta och se.

  • Bloggen har varit saligt avsomnad men är åtminstone just nu vid liv igen. Därav sent godkännande av inlägg. Jag är för att hålla högt i tak – men tror nog att vi har kommit till slutpunkt i just den här tråden – så nu drar jag sträck i debatten 🙂

Kommentarer är stängda.