Europaparlamentet får sällskap av Västra Götaland


Med över hälften av rösterna räknade i det skandalomsusade valet i Västra Götaland är valdeltagandet lågt, rekordlågt. Någonstans runt 42 procent vid 21:50-tiden indikerar ett valdeltagande under 50 procent. Frågan är om Västra Götaland ens slår Europarlamentet som 2009 hade ett valdeltagande på 45,5 procent (en uppgång från det riktigt usla 37,9 procent 2004).

Om Västra Götalands låga valdeltagande står sig så kanske man får konstatera att Europaparlamentets valdeltagande inte är exceptionellt lågt. Analysen blir då snarare att det är nivåer som ligger nära väljarna känslomässigt, logiskt och identifikationsmässigt som har lättare att locka folk att rösta. Örebro som också har omval i en valkrets till kommunfullmäktige landade på ca 62,8 procent. Det är alltså riksdagsval och kommunalval som väljarna tycker är begripliga. Europaparlament och landsting/regionfullmäktige är politiska nivåer som är för abstrakta och med alltför tekniska politiska områden för att väljarna ska känna ett engagemang. Både politikerna och den politiska nivån har problem med det pedagogiska och engagerande, sjukvårdspolitiken eftersom den tenderar att vara mer förvaltande och EU-politiken eftersom det är evigt kompromissande för att nå lagstiftningsresultat.

Om de här siffrorna från Västra Götaland står sig så får Europaparlamentet trösta sig med att man inte är ensam med ett valdeltagande under 50 procent. Det i sin tur gör att den som vill lösa ett lågt valdeltagande för Europaparlamentet måste titta bredare efter lösningar. En annan konsekvens är att debatten om skilda valdagar får sig en tankeställare.

Min pitch in i den debatten är att inte ha skilda valdagar, utan istället förlänga mandatperioderna till fem år och lägga ihop Europaparlamentsval, riksdagsval, region/landstingsval och kommunalval på samma dag. I andra hand behålla riksdagsperioden på fyra år men öka mandatperioden på region/landstingsval och kommunalval till fem år och lägga ihop det med Europaparlamentsvalet så att vi väljer i tre val samtidigt i alla fall.

Mer om valet hos GP x 2, DN, SVT, och SvD.

(PO)

Annonser

One thought on “Europaparlamentet får sällskap av Västra Götaland

  1. Kolla dessa klipp där Nigel Farage eller Daniel Estulin modigt nog talar ut mot de odemokratiska krafter som finns i EU parlamentet:

    ‘Who the Hell You Think You Are?’ Nigel Farage throws egg in Eurocrat faces

    Lägligt nog var han sedan med om en flygkrasch i sitt privatplan som mest troligt hade fifflats med… han överlevde som tur var:

    Nigel Farage Discusses His Plane Crash and The EU’s Control over England on Alex Jones Tv 1/2

    Bombshell: Estulin unmasks Bilderberg Group in EU Parliament

Kommentarer inaktiverade.