Mer EU i Almedalen


Det blir mer EU på årets Almedalen än tidigare år. Almedalen som är Kiviks marknad goes Davos, eller möjligtvis tvärtom, och det har de svenska kontoren för EU-kommissionen och Europaparlamentet fått Bryssel att förstå. Strandgatan 20 (gamla Clematis för de som likt jag har varit en del på Medeltidsveckan) delas med Svenskt Näringsliv. Näringslivet har förmiddagarna och EU-kontoren har tagit eftermiddagarna. Den som passerar förbi kommer inte att missa att det händer något där inne, storbildskärmar ska sättas upp och filmvisa vad som sker därinne.

Det är en rejäl programsatsning som kontoren nu gör. Varje dag är det ett fullspäckat eftermiddagsprogram med tre programpunkter. Först ett aktuellt ämne som varför energieffektiviseringarna har svårt att nå målen, första processrapporten om Östersjöstrategin och budgeten, därefter utfrågning av ett partis företrädare (asssisterad av EU-parlamentariker eller dito) ledd av KG Bergström med Lena Mellin från Aftonbladet som kommenterande sidekick. Bland de mest intressanta namnen från partiföreträdarna är centerpartiets Annie Johansson som tillhör en av favoriterna att efterträda Maud Olofsson som meddelade sin sorti idag. Från Sverigedemokraterna kommer Jimmy Åkesson. Det blir ett intressant samtal med tanke på att SD:s EU-politik kan beskrivas i ett enkelt ”helst absolut inte”.

Sist på dagarna är ett fördjupande samtal, bland gästerna finns förre statsministern Ingvar Carlsson, statssekreteraren Jasenko Selimovic och Skolverkets gd Anna Ekström.

Programmet presenterades idag på EU-kommissionens sommarmingel och kan läsas här i sin helhet.

Det är en hel del andra arrangörer som tar upp EU-frågor i Almedalen. En snabbsökning i programmet på punkter som har EU i rubriken ger följande resultat. 45 av 1425 programpunkter handlar om EU. Bland arrangörerna finns Naturskyddsföreningen,  SCB, Västsvenska Handelskammaren, Fjärde storstadsregionen, Sida, ABF mfl.
Ska erkänna att jag är sugen att åka till Almedalen några dagar, men ett bröllop ena helgen och ett intensvit arbete med att få ett annat företag up & running har tagit all tid så det har inte hunnits med att planera in. Lär vara svårt att hitta biljetter och boende. Det kommer ett år nästa år. Kanske dags att boka redan nu?
(PO)
Annonser

2 thoughts on “Mer EU i Almedalen

  1. För att göra lite shameless self promotion: Kommer prata om flernivåstyre i Östersjöregionen på onsdagen kl 15.00-16.20. Odd Fellow, Nunnegränd 6.

    (BH)

Kommentarer inaktiverade.