Grekland: Inte det stora federala steget som en del hoppats på, andra fruktat


Eurozontoppmötet kom till sist fram till ett paket för Grekland. Det innebär också ännu ett litet steg i federal riktning eftersom ett utfall blir hårdare ekonomisk uppstyrning av euroekonomierna däremot blir det inte den här gången heller någon EU-skatt. Det har ju pratats om en bankskatt på EU-nivå men motståndet från flera länder (däribland avvisande svensk hållning) satte återigen stopp. Så ett litet steg mot mer federalism men inte så stort som en del hoppats eller fruktat. När det gäller Grekland lär fortsättningen bli nervpirrande att följa. Det kan också noteras att finansminister Borg som inte är en Eurofinansminister ännu inte kommenterat paketet eftersom han måste få tid på att sätta sig in vad det innebär.

Läs mer hos exempelvis SvD, DN, SVT, SVT, SR, Europaportalen, BBC, EUobserver, European Voice och Le Monde.

Även marknadens aktörer bidrar till Grekland. Uppgörelsen kan läsas här i mer detalj för den intresserade. Officiella slutsatser från Eurozonens regeringschefer samt EU-institutionernas ledare finns här.

(PO)

En tanke på “Grekland: Inte det stora federala steget som en del hoppats på, andra fruktat

  1. Ingenstans framgår hur stor IMF:s del av 109 miljarder euro kommer att vara, det har man nogsamt dolt i dokumenten. Det är verkligen en kupp av Tyskland och Frankrike som är de som ska betala att tvinga icke euro-länder att (IMF:s andel brukar vara 70) stå för lejonparten av ”hjälpen”, dvs ta smällen = betalningsinställelsen när den kommer. IMF har sålt sin guldreserv – det måste ses som alarmerande. Anders Borg ska REDOVISA för skattebetalarna hur mycket han självsvåldigt bakom ryggen på väljarna lovat att Sverige ska slänga i den här papperskorgen för luftslottspengar. Säger inte regeringen nej till mer slöseri med svenska skattepengar tycker jag att riksdagen ska rikta misstroendevotum mot regeringen, eftersom svenska folket klart och tydligt sagt nej till EMU i folkomröstning.

Kommentarer är stängda.