Korparna kraxar om Euron


Det blir fler och fler, och större, olyckskorpar som kraxar om eurons undergång. Senast ut i raden är den legendariske Alan Greenspann som i många år var amerikansk riksbankschef. 85-årige Greenspann pekar bland annat på obalansen mellan nord och syd, där nordliga länder som Finland har en fiskal disciplin med en mer låtgåmentalitet har präglat exempelvis Grekland. Läs mer i EUobserver.

Grundtipset kvarstår även efter den senaste tidens ekonomiska tumult där fler länder har fått ökad press, som Italien men även Frankrike. Antingen bryter eurosamarbetet ihop eller så blir resultatet mer överstatlighet genom en gemensam ekonomisk överregering.

Det som talar för det förstnämnda scenariot är att den tysk-franska axeln inte förmått att visa ledarskap i krisen. Först började man med att själva bryta mot stabilitetspakten vilket underminerade EU-kommissionens polisroll mot större syndare som Grekland. Skyldiga här var ländernas förra ledare Schröder och Chirac. Frustrationen hos eurosamarbetets fader den förre förbundskanslern Kohl var i somras så påtaglig så att han i mitten av juli sågade sin efterträdare Angela Merkel.

Bland annat ska han ha klagat på att ”hon förstör mitt Europa” enligt pressrapporter.

Kohl har i dagarna följt upp kritiken i en längre intervju, se mer hos GP och Euractiv.

Bland annat pekar han på att Tyskland förlorat i inflytande vilket är ett direkt underkännande av dagens ledarskap.

Så frågan är om dagens fransk-tyska ledare Sarkozy och Merkel kan ro Euron i land eller om deras efterträdare hinner komma på plats medan tid ännu är. Annars blir det nog dags att damma av gamla sedelpressar.

(PO)

En tanke på “Korparna kraxar om Euron

  1. Pingback: Fler olycksbådande röster om euron | Eubloggen

Kommentarer är stängda.