Grekland nere på nio – testballong om folkomröstning


Om Grekland vore boxare skulle jag säga att räkningen just nu ligger på nio för den golvade boxaren. Nordea Market gör i en analys att det är 98 procents chans att Grekland går i konkurs inom 5 år. IMF skriver upp prognosen till 198 procent av BNP i skuld nästa år och på en presskonferens i Athen sågar IMF:s Bob Traa Grekland med jämförelsen att om Grekland är som en Mercedes som borde kunna gå 120 km/h men som bara kommer upp i 40 knyck eftersom det är så mycket skrot i motorn. Dessutom ökar trycket generellt genom att Italien fått sin kreditbetyg nedskrivet av S&P och att IMF varnar för riskerna i världsekonomin.

Samtidigt gjorde någon i den grekiska regeringen en testballong, en läcka till en tung inhemsk morgontidning som man sedan förnekade ihärdigt – att Grekland överväger en folkomröstning om Euron. Grekiska folket skulle få avgöra om man ska stanna kvar i eurosamarbetet eller återinföra en egen valuta.

Läckan ska ses i ljuset av att trojkan (IMF, EU och ECB) är i Athen och förhandlar om nästa steg i utbetalningar av räddningspaket. Hittills är inte trojkan nöjd med vad de sett, men kommer det inte in några nya pengar är Grekland bankrutt 10:e oktober. Greklands läge försvåras också av den vikande världsekonomi och sjunkande skatteintäkter, samtidigt som olika särintressen håller emot när det gäller att öka statens intäkter och minska dess kostnader.

Syftet med läckan var troligtvis en bricka i förhandlingsspelet, att visa på möjligheten att Grekland (trots att det inte är reglerat eller går rent formellt) skulle kunna ta initiativet och överge Euron som valuta och därmed skadskjuta Eurozonen. Men det är snarare så att en rad regeringschefer, för att inte tala om inhemska opinioner i till exempel Finland och Tyskland, skulle välkomna att grekerna drog sig ur självmant, snabbt och smidigt istället för att göra ett utdraget grekiskt drama som slutar med att de andra euroländerna måste hålla i yxan för att kapa Grekland. På det sättet var det ett misslyckat försök, det visar också på både panik, fantasilöshet och bunkermentalitet hos den hårt pressade grekiska regeringen som inte riktigt har något ben att stödja sig på just nu. Jag skulle säga att läcka om möjligheten (även om man förnekar det sen) om en folkomröstning är lite grann att ropa vargen kommer, ingen kommer att orka bry sig när det sedan väl inträffar.

14:e juni bloggade jag om Grekland och jag sällade mig då officiellt i dysterkvistarnas skrå och berättade om en annan grekisk händelse som fick bedömare att konstatera att Grekland är under attack av organiserad inkompetens, vilket också är en passande analys för dagens ekonomiska situation. Jag konstaterade då att det mesta talade för konkurs. Tyvärr verkar jag få rätt.

Läs mer hos SR, Yle, DI, E24, SvD, European Voice, SvD Näringsliv, DN och E24.

(PO)