Tiden har runnit ut för Greklands Victor Müller


Den grekiska dokusåpan fortsätter. Men nu tycks det ändå som att tiden är på väg att rinna ut för Papandreou som genom sina krumbukter och turer i högsta grad bidragit till att tragedin med den grekiska ekonomin närmast gått över i fars.

Det är inte helt osökt man kan dra parallellerna till Victor Müller och SAAB. Hur länge ska karln orka? Hur länge ska det vara kvar i det här plågsamma krisläget? Hur många turer kan han egentligen klara av och överleva?

Beskeden nu ikväll från presidentpalatset gör gällande att premiärminister Papandreou avgår och att en koalitionsregering med ärkefienderna i Ny Demokrati kommer i dess ställe. Vem som leder den nya regeringen är oklart, PASOK:s finansminister har pekats ut som en trolig kandidat, ett annant namn är förre vicechefen för ECB.

Oavsett premiärminister har Grekland samma resa att göra som SAAB.

1) Återställ förtroendet.

2) Skaffa likviditet för att hålla sig flytande.

3) Kavla upp ärmarna och leverera ett litet mirakel.

För både SAAB och Grekland handlar det om att nya krafter behöver tas vid, och att mannen som varit ansvarig för de senaste årens turer behöver ha andra arbetsuppgifter. Att det återstår mycket tufft och hårt jobb för arbetare och tjänstemän, både i Trollhättan och i Thessaloniki

Läget lär klarna i morgon, men turerna kring Greklands ekonomi och eurokrisen är långt ifrån över. Nu ökar trycket på Italien, och det är en annan rysare – med en tredje person som borde ha slutat för länge sedan…

(PO)

Läs mer hos SvD, SvD om Italien, DN om Papandreou, Expressen, Aftonbladet,