Dagens Marie-Antoinette


Den stackars halshuggna drottningen Marie-Antoinette förknippas med uttrycket ”Men kan dom inte äta bakelser” när hon fick höra att folket inte hade bröd. Uttrycket används för att illustrera en person eller institution som tappat verklighetskontakten.

Dagens Marie Antoinette är någon på EU-kommissionens informationsavdelning som tyckte det var en bra idé att göra en högtravande pr-film för Eurons 10 års-jubileum. Kommissionens videomakare är inte direkt kända för ett jordnärt tilltalssätt och bildillustration – filmen som torde ha kostat en hel del (min uppskattning av filmbranschen är att kostnaden lär ha överstigit 200 tkr – kanske bra mycket mer) att framföra är inte bara smaklös i sin propagandistiska naivitet. Den är också sällsynt ovältajmad. När snacket nu går om att Euron i värsta fall räknar dagar i sin nuvarande form så är det att pytsa ut en film som den här som att säga ”Har vi inget bröd – då kan vi låtsas att vi äter bakelser”, därav dagens Marie-Antoinette.

Ett helt annat tilltal som hade haft krismedvetenhet och fokuserat på utmaningar och varit ärlig om problemen hade ingett förtroende för EU-kommissionen och hela EU:s förmåga att hantera Eurokrisen. Nu är det snarare att den pudrade peruken är neddragen långt över ögonen.

Küchler uppmärksammar filmen föredömligt hos SvD – i skrivande stund 57 kommentarer på några timmar – vilket säger en del om reaktionerna.

Mer om Eurokrisen: E24 och E24, Europaportalen och EUobserver.

(PO)

2 tankar om “Dagens Marie-Antoinette

  1. Well, läsare tolkar det som om jag är euro-fientlig, när jag bara tycker videon är kass, musiken en förolämpning mot beethoven och god smak, och släppet dåligt tajmat. Håhåjaja. Jag har inte sagt nåt om euron i sig. 😦

  2. Jag blir skrämd av inledningen – den är med den ljussättningen och sitt stuk nästan sciencefictionfascistisk. Och som sagt var – inte i takt med tiden.
    Om Euron kan man tycka mycket, men om kommissonens kommunikationsstrategier finns det egentligen bara en sak att säga – eländigt uselt.

Kommentarer är stängda.