Lång natts färd mot dag


Många har skrivit spaltmeter av analyser och klokskaper kring toppmötet som nu äntligen (anar ni ironin) ska lösa krisen. Jag har sagt det förut och säger det igen, det är inte första och inte sista mötet som behövs. EU tar ofta små-små steg och ibland små-stora steg och någon gång då och då stora steg, men det behövs alltid nya möten för att hantera det förra mötet och reda ut, förtydliga och konkretisera.

När det gäller Eurokrisen så är mitt stalltips att den tar oss snabbare mot en fördjupad union, samtidigt gungar båten och den kan välta. Det är inte en omöjlighet att euron kraschar och panik utbryter – och vad som händer då vill få tänka på. Samtidigt är det sådana scenarion som bland annat Sarkozy försöker skrämma med för att skapa handlingskraft och få igenom åtgärder.

Det blir en lång natt i Bryssel för stats- och regeringscheferna. Rubriken parafraserar O´Neills Lång dags färd mot natt. Låt oss bara hoppas att Brysseldramats aktörer inte är lika trasiga och dysfunktionella som pjäsens roller…

Läs analyser och rapportering på Europaportalen ”Reinfeldt: Fördragsändringen tar för lång tid”, SvD:s Küchler ”Avgörandets stund är kommen”, E:24 Sarkozy: Europa kan explodera” och EUobserver.

(PO)