Fördel Juncker mot Schulz


Image

I den senaste sammanställningen av europeiska opinionsmätningar från Pollwatch har EPP tagit greppet mot PSE och utökar nu försprånget i prognosen till 11 mandat (216-205) jämfört med förra veckans sammanställning då skillnaden var blygsamma fem mandat. EPP är partigruppen där moderater och kristdemokrater ingår och det är framför allt efter framgångar Spanien, Rumänien och Polen för EPP och bakslag för PSE, där Socialdemokraterna sitter, i Frankrike och Polen.

Det betyder att EPP:s officiella kandidat till posten som ordförande för EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, har skaffat sig fördel i matchen mot S-kandidaten Martin Schulz.

(Förtydligande tillägg – som väljare röstar du på ett svenskt parti, det partiet är med i en partigrupp i Europaparlamentet som i sin tur har utsett sin officiella kandidat till posten som Kommissionens ordförande. Det nya med årets val är att fördraget säger att Europeiska Rådet (EU:s stats- och regeringschefer) ska ta hänsyn till Europaparlamentsvalets resultat i vem de föreslår. Partigrupperna har tagit det här steget längre och utsett sina officiella kandidater som de därigenom vill tvinga på Europeiska Rådet att välja mellan. Den som Rådet föreslår ska sedan godkännas av en majoritet av parlamentet, om parlamentet säger nej måste Rådet föreslå  en ny, som ska godkännas av en majoritet av rådet (ja, ni börjar ana det här kan bli en rysare i sig och är värd ett eget blogginlägg)).

Liberalerna ALDE (där C och FP ingår) har ett säkrare grepp om tredje platsen i den här mätningen, GUE-NGL (Vänstergruppen) ligger fyra och sedan är det jämn huggning om femte platsen mellan De Gröna (Miljöpartiet och Piratpartiet) och de båda etablerade eu-skeptiska högergrupperna ECR och EFD (där inga svenska partier ingår).

För Sveriges del använder sig Pollwatch av SVT:s mätning i mandatfördelningen och inte SKOP:s. Alla Pollwatchsiffror hittar du här.

Tillståndet till höger i fältet kommer att fördjupas i ett särskilt blogginlägg.

Skärmavbild 2014-05-07 kl. 19.13.29

Fotnot: Bilden på Juncker är hämtad från dennes Flickrsida med CC-licens