Valstugepromenad i Uppsala


Uppsala är lite intressant just nu i EU-valet, de tio partier som ligger närmast att ha en chans att komma in i Europaparlamentet (och senare  riksdagen) har samtliga valstugor på Stora Torget. Stugorna ligger grupperade fem och fem med de borgliga och SD på ena sidan och S, V, MP, PP och Fi på den andra sidan.

DSC_0086

Alliansen & SD

V, S, MP, Fi & PP

V, S, MP, Fi & PP

Det gör det också lite problematiskt för en som inte är partist att småsnacka – man blir rätt lätt placerad beroende på vilken sida av torget man står. Stod och pratade med två miljöpartister när en Vänsterpartist kom och ville lämna material.

– Nej, nej, vi är miljöpartister, svarade landstingspolitikern innan jag hann säg nåt.

– Jaha, alla tre alltså…

– Nej, nej, svarade jag, jag är inte…

– Vad bra att du är på rätt sida i alla fall, på vår sida torget.

– Öh, näe, jag menar – jag är obunden, tillhör inte något parti, neutral…

Samma sak inträffade på andra sidan, samma antagande – aha, jaha då är du i alla fall här på ”vår sida”. Mitt förslag för framtiden är att Uppsala kommun borde lotta platserna, det blir mer intressant och mindre polariserat på det viset…

Här kommer en subjektiv lista från torget

Når högst – Sverigedemokrateras flaggor är högst på torget, deras två sticker iväg högre än C:s enda. Moderaternas flaggor är kortast, övriga saknar.

DSC_0129

Sverigedemokraternas flagga når högst. Stugan är röd med vita knutar.

Minsta stugan – Feministiskt initiativ har den klart minsta stugan. Ganska mysig med kompaktliving.

Fi minst men mysigt.

Fi minst men mysigt.

Dragigaste – Miljöpartiets, som satsar på transparens och öppenhet, bokstavligt talat.

DSC_0094

Dragig öppenhet hos MP.

Årets omvändelse – Folkpartiet skulle inte ha någon stuga, istället skulle det vara tält. Men när stuga efter stuga ploppade upp på torget så var det bara Folkpartiet som var utan. Så sista stugan upp blev ett Folkparti som ändrade sig, där (samt regn) har ni förklaringen till varför FP-stugan saknar färg på en del ställen.

Nu laddar vi för höstens val – Socialdemokraterna,  bostadspolitik som inte har så mycket med EU att göra finns på stugan, samt många bilder på komunalrådskandidaterna, både tillsammans med den lokal EU-valskandidaten och ensamma.

Pippi på politik, men Bostad åt alla - är det en EU-fråga?

Pippi på politik, men att lämna bostadsfrågorna till en överstatlig nivå är väl knappast vad Marita Ulvskog går på val för. Näe, här är det någon som är ambitiös och kommunicerar för nästa val, men nog blir det konstigt.

Årets knorr – Ebba Busch Thor i KD

DSC_0119

#Betaltförknorren? Tja, små söta djur går alltid hem i alla läger.

Många flugor i en smäll – Socialdemokraterna var de enda som hade en affisch på annat språk än svenska som jag såg. Dessutom smart positionering att låta kommunalrådskandidaterna flankera den lokala Europaparlamentskandidaten. Bra sätt att bygga varumärke för de lokala kandidaterna, samtidigt som man lyfter och placerar sin lokala (och tyvärr chanslösa kandidat Evin Incir som står på nionde plats).

DSC_0079

Smartaste positioneringen – Lokalt och Europa och Nya Målgrupper

Stängda – Socialdemokraterna och Piratpartiet höll stängt när jag promenerade runt.

Flaggbrist – Ingen EU-flagga, ingen svensk flagga, ingen EU-flagga – men väl en regnbågsflagga fanns på torget.

Mest energisk – Vänsterpartistiska damen som försökte till och med värva valstugegrannarna från ett annat parti.

DSC_0084

Dagens vinnare, som känner till den gamla försäljningsmaximen, flest säljmöten betyder flest affär… i det här fallet vinna valet.

Mest diskussionsugen – Moderaten som undrade varför jag fotade och för vem, vad och varför.

Mest besviken på helgen – Sverigedemokraten som berättade om upplevelsen att bli kallad k:ksugare och hora.

Lite fler bilder:

DSC_0123

Centerpartiet och Folkpartiet är båda med i den liberala gruppen ALDE. Men på torget skiljer sig partierna åt att FP inte målat klart, med två veckor kvar till valet…

DSC_0132

Bryssel ut ur Sverige? Känns lika obegripligt som Expressens gamla löpsedel ”Kör ut dom”. Hur ska Bryssel ut ur Sverige? Ska vi skicka hem Belgiens ambassadör, stoppa chokladen och trappistölet?

DSC_0134

Peka med hela högerhanden, det vet von Essen i Kristdemokraterna hur man gör.

DSC_0061

Piratpartisterna kör traditionell stil på valaffischerna.

 

DSC_0062

Kan någon berätta vad de blåa hjärtat ska föreställa? Pyst balong, ett tygstycke, ett par trosor? Och betyder hjärtat sublimt att Fi nu bestämt sig – att man föredrar att ingå i federalistiska Gröna Gruppen framför att hamna tillsammans med vänstergruppen GUE/NGL som har sex K-partier ifall man får ett mandat?

DSC_0131

Klart stans Europaparlamentariker Cecilia Wikström hänger på torget. Listtvåan som i flera rankingar utnämnts till flitigaste parlamentariker, eller präst bäst i test som en del vitsar till det. Sedan kan man alltid diskutera rankingar och vilka rapportörskap som Wikström haft med flera ”immunitetsrapporter” – men det är en annan historia.

DSC_0136

Alltså allvarligt talat, visst vore det bättre ifall det var svenska redaktioner som skickade envisa journalister till Bryssel. Svensk EU-bevakning är alldeles för svag, icke närvarande och kvalitativt och kvantitativ för usel. Tänk om alla stora mediehus lovade att man skulle stationera minst en, helst två envisa journalister i Bryssel. Då skulle Adaktusson kunna vara politiker på valaffischen och inte journalist.

DSC_0114

Moderaterna satsar på Lag, Lagh och Fjellner.

(PO)