Schulz stänger dörrar till mitten och höger


DSC_0075

S-valstuga i Uppsala

Socialdemokraternas kandidat till EU-kommissionens ordförande, den tyske talmannen, Martin Schulz var på kampanjmöte i Nantes för att både ge och få stöd av det skadskjutna franska socialistpartiet. Eftersom svenska medier (och svenska partier) gärna blundar för den semipresidentvalskampanj som pågår mellan de stora partigrupperna så är det värt att då och då titta till vad de egentligen gör.

  • SNABBFAKTA: Lissabonfördraget säger att valet av kommissionens ordförande ska ta hänsyn till valet i Europaparlamentet. Det har de stora partigrupperna valt att tolka så att man tagit fram sina officiella kandidater och sagt att man förväntar sig att stats- och regeringscheferna ska föreslå den största partigruppens kandidat till EU-kommissionens ordförande (som sedan ska godkännas av en majoritet av parlamentet). Nu börjar ni kanske förstå det institutionella tjuv- och rackarspel som ligger bakom detta…

Martin Schulz var (trots opinionsmätningarna) segerviss och enligt Liberation/AFP sade han (fri översättning) att socialistgruppen kommer att bli största gruppen ”…och jag, som nästa ordförande för EU-kommissionen är redo att förändra och styra Europa i en annan riktning”. Den riktning som Schulz vill styra åt innebär mindre åtstramningspolitik men också skatt på EU-nivå.

På frågan om samarbete mellan partigrupperna (det behövs starka majoriteter för att få igenom politik i EU och ingen grupp är i närheten av egen majoritet) svarade Schulz ”vi är vänsterns kandidater, vi söker vår majoritet till vänster”.

Det är intressanta besked på så sätt att:

*PSE (Socialdemokraterna) och GUE/NGL (Vänstergruppen med bl a sex kommunistpartier) har i senaste Pollwatch bara 254 mandat. Lägger vi till den Gröna Gruppen är vi uppe i 291, inte ens om vi lägger till liberalerna i ALDE räcker det för majoritet. Med ALDE (FP & C) når Schulz 354 ledamöter, så det är en bit kvar till de 376 ledamöter som behövs för enkel majoritet (parlamentet har 751 ledamöter efter valet). Hur räknar Schulz? (Ok, innan någon påpekar det – så måste jag konstatera att en del av de nya partierna som hamnar i den grupplösa stapeln kan komma att ingå i ex GUE/NGL).

*Att Schulz är så säker på att medlemsländernas stats- och regeringschefer kommer att spela med i spelet som partiorganisationerna på europeisk nivå dragit igång. Kommissionen har inte haft en tysk som ordförande 1967 och det finns en rädsla att samla för mycket makt i tyska händer inom EU, men det är något som Schulz räknar med inte ska hindra honom.

*Kommissionens ordförande ska vara samlande och arbeta över partigränserna och samarbeta med olika institutioner. Kravprofilen är snarast en brobyggare än en person som polariserar. Schulz är en polariserande politiker (läs mer om kritiken här) och därför en svår kandidat.

Stödet Schulz har fått av svenska socialdemokraterna kan inte ses som annat än halvhjärtat. Till TT säger Stefan Löfven:

– Schulz är vald av de europeiska socialdemokraterna och det är han som ska stödjas, de andra är liberaler och annat. Jag vill ha en socialdemokrat.

Om Socialdemokraterna blir största partigruppen så kan ni vänta ett stormigt stats- och regeringschefsmöte när kommissionens ordförande ska föreslås. Räkna sen också med en svekdebatt om Schulz blir ratad, även om det är till förmån för en annan Socialdemokrat.

Mer om Schulz i Nantes här, här, här, här,

Annonser

2 thoughts on “Schulz stänger dörrar till mitten och höger

  1. Pingback: Högergrupperna kommer att bildas enligt Pollwatch | Eubloggen

  2. Pingback: #TellEurope – ”Presidentdebatt” med bara förlorare | Eubloggen

Kommentarer inaktiverade.