#TellEurope – ”Presidentdebatt” med bara förlorare


Skärmavbild 2014-05-15 kl. 06.32.13

Torsdag kväll kl 21 är det dags för ännu en ”President”-debatt. Ordförande i Kommissionen är ju som bekant ”President” på engelska. Men det är nog dags att #tellEurope att ingen av debattörerna med stor sannolikhet blir näste ordförande i EU-kommissionen.

Enligt Lissabonfördraget ska Stats- och Regeringscheferna ta hänsyn till Europaparlamentsvalet (vilket tolkats som den största gruppen). Det har de mer federalistiskt inriktade partigrupperna på Europanivå tagit steget längre och fört fram sina kandidater. Det är just nu väldigt jämnt mellan socialdemokraten Martin Schulz som jagar ledande EPP-kandidaten Jean-Claude Juncker. Men oavsett utgång kommer en av dom, eller båda, sisådär mitt i sommaren börja föra en svekdebatt när Stats- och regeringscheferna dissat dom.

Orsaken till min slutsats är följande:

1) Stats- och regeringscheferna kommer inte med kvalificerad majoritet att göra tummen upp för någon av kandidaterna, det handlar om markering om var skåpet ska stå och vem som bestämmer i den institutionella maktstriden som pågår, både mellan federalister och mellanstatligt inriktade, men också mellan Rådet och Parlamentet.

2) Toppkandidaterna har på olika sätt gjort sig svårvalda. Läs mer om Martin Schulz här, och Jean-Claude Juncker här.

Det här kommer man att klä det i att försöka hitta mer gångbara kandidater som Schulz och Juncker inte kan protestera allt för mycket emot.

Alltså, ingen du ser i TV-debatten blir kommissionens ordförande – kom ihåg var du läste det först.

(PO)

Skärmavbild 2014-05-15 kl. 06.31.14

3 tankar om “#TellEurope – ”Presidentdebatt” med bara förlorare

  1. Pingback: Segt men ändå genombrott i pan-Europeisk debatt #TellEurope | Eubloggen

  2. Pingback: Schulz i fiendeland | Eubloggen

  3. Pingback: Schulz eller Juncker, nej det blir en kvinna! | Eubloggen

Kommentarer är stängda.