EPP har kopplat greppet


Image

I den sista Pollwatchsammanställningen före valet (som inleds i ett par länder redan på torsdag) så är det nu fördel EPP. Jag redovisar de siffror som Pollwatch förutspår när de tar hänsyn till vilka partier som hamnar i vilka grupper. Några iakttagelser i punktform:

*EPP drygar ut ledningen som största partigrupp.

*Pollwatch räknar inte helt ut Socialdemokraternas chanser, men anger att den statistiska chansen att PSE blir största gruppen och slår EPP på upploppet är 15 procent.

*Liberalerna i ALDE blir tredje största grupp, men får se upp med vilka partier som trillar in i EFD och har GUE/NGL som naffsar i hälarna.

*Parlamentet väntas bli mer polariserat, kanterna växer. EU-skeptiker på höger väntas landa på 22 % (upp från 16%) och till vänster på 13% (upp från 12%). Resultatet är att det blir trängre i mitten och räkna med att de stora partigrupperna EPP och PSE får göra upp i ännu flera frågor för att kunna samla en stabil majoritet.

*För Sveriges del räknar Pollwatch med att SD kommer in men inte Piratpartiet eller Feministiskt Initiativ. KD och C klarar sina mandat. Två mandat vardera till Vänsterpartiet och Folkpartiet medan Miljöpartiet tar tre, Moderaterna fyra och Socialdemokraterna sex.

Läs mer på Pollwatch.

En tanke på “EPP har kopplat greppet

  1. Pingback: Schulz eller Juncker, nej det blir en kvinna! | Eubloggen

Kommentarer är stängda.