Nu börjar jakten på parlamentsplatserna på allvar


I Finland vet de redan vilka som blivit valda och hur många kryss kandidaterna fick. I Sverige börjar sammanräkningen av kryssen i morgon kl 8, resultat på onsdag, men räkningen går att följa löpande på valmyndighetens hemsida.

Det är några partier som är mer spännande än andra att följa:

Centerpartiet 1 mandat

Centerpartiet har tre i toppen som kört tydliga personvalskampanjer. Listettan Kent Johansson får slänga nervösa blickar över axeln. Kan han samla mer kryss än tvåan Kristina Yngwe och trean Fredrick Federley? Min gissning är att chansen för Kent att få mandatet är 40 procent, Yngwe 30 procent och Federley 30 procent. Ingen annan på listan kan utmana.

Centerpartiet är alltså det mest spännande partiet att följa för ett enskilt mandat.

Kristdemokraterna 1 mandat

Lars Adaktusson torde ta hem det – men flaggning för att listtvåan Ebba Busch Thor kan utmana. 85 procent att Adaktusson tar det, 15 procent för Ebba Busch Thor. Ingen annan på listan kan utmana. I Kd uppgav 4 av 10 väljare att kandidaterna på listan var avgörande för valet enligt Valu, talar för Lars.

Miljöpartiet 3 mandat

Peter Eriksson och Isabella Lövin behöver inte fundera om väskan ska packas. 100 procent sannolikhet för båda. Bodil Ceballos på tredje plats räddas nog av spärren 5 procent för personkryssen, för det finns en grupp kandidater som flåsar bakom. Linnea Engström pekas ut av DN som det största hotet. Men även Jakop Dalunde och Kurdo Baksi bör nämnas. Jag bedömer Bodil Ceballos chanser till 50 procent, Linnea Engström 30 procent och Dalunde och Baksi 10 procent vardera.

Socialdemokraterna 6 mandat

Tre betraktar jag som säkra. Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson och Jytte Guteland som är 100 procent klara. Men sen blir det spännande. På sjunde plats finns Ellinor Eriksson som kan hota personvalsmässigt enligt DN och på platserna fyra, fem och sex finns Jens Nilsson, Anna Hedh och Alexander Gabelic som alla får se upp med Ellinor om hon klarar spärren. Jag ger Jens Nilsson 85%, Anna Hedh 75%, Alexander Gabelic 65% och Ellinor Eriksson 40% att bli valda.

Moderaterna 3 mandat

Gunnar Hökmark, Christofer Fjellner och Anna-Maria Corazza Bildt är så starka personvalsmässiga att ingen moderat ska kunna hota topptrion i antalet kryss. Jag räknar med att samtliga är klara till 99 procent med den sista procentenheten som reserveras för en riktig skräll.

Vänsterpartiet 1 mandat

Malin Björk borde ta hem det, jag räknar med att det är klart till minst 90 procent. Liten skrällchans för plats 5 Dror Feiler, säg kanske 5-10 procent.

Sverigedemokraterna 2 mandat

Partiets första namn Kristina Winberg bedömer jag klar till 99 procent, tvåan Peter Lundgren 60 procent. Sedan är frågan om trean Johnny Skalin kan nå spärren, jag ger Skalin 35 procents chans. Övriga på listan pendlar mellan 0 och 10 procent.

Folkpartiet 2 mandat

Marit Paulsen och Cecilia Wikström är så starka kandidater att ingen ska kunna hota dom på listan. 99 procent klart för Marit Paulsen, 90 procent för Cecilia Wikström, jag tror alltså Cecilia Wikström klarar av att få fler kryss än Jasenko Seliminovic som är den utmanare som hota.

Feministiskt Initiativ 1 mandat

Har svårt att se att någon kan kryssa sig förbi Soraya Post som får betraktas klar till 99 procent.

Här kan du följa sammanräkningen av personkryssen.

Tillägg: Om det mot förmodan skulle vara så att två eller fler kandidater hamnar på samma antal personröster, har klarat spärren och har ett mandat att ta – ja då avgör lotten enligt vallagen.

(PO)

2 tankar om “Nu börjar jakten på parlamentsplatserna på allvar

  1. Pingback: Kryssjakten – Centerpartiet rafflande jämnt | Eubloggen

  2. Pingback: PERSONVALSUPDATE: 38 procent av distrikten räknade | Eubloggen

Kommentarer är stängda.