Spelet om högern bortom högern har börjat


sd-affisch

Precis som på Valaffischen som prioriterar SD Sverige framför inflytande i EU…

Det har redan börjat hända saker. Trots ”spridda applåder och glada tillrop” för Front National på SD:s valvaka har nu Sverigedemokraternas inre kabinett kommit fram till att priset i Sverige att samarbeta med Marine Le Pen och hennes gäng är för stort. Jimmy Åkesson säger nu till SVT nu non till madame Le Pen på ett sådant sätt att han lär ha svårt att backa i ett senare skede. Det innebär att om man inte lyckas få UKIP att ändra sitt nej till samarbete så återstår den grupplösa öknen utan makt och inflytande för SD:s två parlamentariker. Det är i praktiken att leva väldigt, väldigt gott på allmänna medel och bara visa sig en gång i månaden och trycka nej på en knapp. För någon möjlighet till inflytande eller påverka politiken får inte en grupplös. Den slutsatsen skrev jag om i valrörelsens linda bl a i Gefle Dagblad och varför SD av taktiska skäl höll tyst så länge man tyckte att man kunde göra det.

Varför skulle då UKIP ändra sig? Det skulle vara att UKIP hänger i galgen och har svårt att få ihop en grupp från sju länder som kan tvinga Nigel Farage att ändra sig. Men jag har svårt att se att det är annat än i yttersta nödfall som Farage vill ta med ett parti som engelska tabloider skulle beskriva som ”former skinheads and nazis” nu när siktet är inställt på Westminster. Precis som SD tycker att Le Pen kostar för mycket i Sverige, så tycker Farage att SD kostar för mycket politiskt kapital i Storbritannien. Läs mer om den grundläggande spelplanen mellan Tories, UKIP och Nationella Fronten här.

Men hur svettig är då Farage? Madame Le Pen hugger från högerkanten och kommer att få med sig några partier, och Tory kommer in från vänster. Jag har bl a skrivit om Sannfinländarna som en bricka i spelet. Har inte sett någon medierapport om att förhandlingarna startat med Sannfinländarna och ECR (som är Tories grupp), däremot har Tories börjat förhandla med Danskt Folkeparti trots tidigare varningar om att det skulle skada Camerons parti att jobba med Morten Messerschmidt (bara namnet är mumma för brittiska tabloider) och danskarna. 

Hur långt ligger ”högern” till höger om högern? Läs mer om fyrfältaren här.

20140517-160958.jpg

Guardian Weekly, där jag har ringat in dagens grupper samt lagt till var Beppe Grillos ”Five Star Movement” och AfD troligen hamnar, samt ringat in SD med Le Pens EAF. Kanske blir SD:s argument att övriga EAF partier är FÖR mycket emot invandring?

(PO)

Fotnot: Åkesson säger att han gärna samarbetar med Danskt Folkeparti men det är helt uteslutet att Tories, om nu UKIP tycker att SD inte är tillräckligt rumsrena, skulle befatta sig med partiet.