Det har på sina håll uppmärksammats att det är en stenhård kamp om det 20:e och sista mandatet i Europaparlamentsvalet mellan Socialdemokraternas sjätte mandat (som har knapp fördel) och att Miljöpartiet ska sno åt sig det fjärde. Men även Centerpartiet är med på ett hörn och nosar. I praktiken skiljer det väldigt lite mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.
På valnatten när 19 mandat var utdelade så låg jämförelsetalen enligt följande (läs mer om jämkade uddatalsmetoden som Sverige använder här):
Socialdemokraterna 78733 (vinnare av mandat 20 på valnatten)
Miljöpartiet 77 289 (närmast att vinna nästa mandat på valnatten)
Centerpartiet 77 156
Och bara för jämförelsen tar vi med också…
…Vänsterpartiet 74 304 (skillnaden mellan C & V på valnatten var mindre än 10 000 röster)
Det som nu återstår är att räkna är de så kallade onsdagsrösterna, dvs röster som avlagts på annat ställe än i vallokalen men så sent att rösterna inte hunnits transportera till vallokalen för valnattsräkning. Det är alltså sena utlandsröster och sista-minuten-röstning i förtidsröstningen, eller röstning i fel vallokal på valdagen.
2009 rörde det sig om nästan 129 000 giltiga röster vilket motsvarade 4 procentenheter av rösterna. Eftersom valdeltagandet gått upp kan vi anta att det rör sig om fler i år.
2009 ökade Miljöpartiet från 10,9% på valnatten till 11,02% när förtidsrösterna räknats. Alltså +0,12 procentenheter. Miljöpartiet gynnas bland annat av högt rösteantal i universitetsstäderna där man av olika anledningar valt att rösta sent, men inte i sin vallokal.
2009 minskade Socialdemokraterna från 24,6 till 24,41%. Alltså -0,19 procentenheter
2009 låg Centerpartiet i stort sett oförändrat från 5,5 till 5,47%.
Gapet som Miljöpartiet har att ta in bedöms vara mindre än vad man gjorde 2009 och då borde det var klappat och klart, det handlar om Socialdemokraterna eller Miljöpartiet…
…men det som komplicerar bilden för mig är den här tabellen från SVT:s Valu – när bestämde sig väljarna egentligen för vilket parti man skulle rösta på? 61 procent av Centerpartiets väljare bestämde sig sista veckan för att rösta på partiet. Det var mest i hela valrörelsen. Miljöpartisterna spurtade också grymt bra med 54 procent som bestämde sig sista veckan. Socialdemokraterna kan med den här bilden bli ännu nervösare, bara 28 procent bestämde sig för S under sista veckan.
Det är alltså extremt jämnt mellan alla tre partier och det rör sig om några tusen röster som kan avgöra var mandatet hamnar.
Om Socialdemokraterna förlorar ett mandat är det Alexander Gabelic som inte blir vald. Vinner Miljöpartiet sitt fjärde är det Max Andersson som tar fjärde platsen, om inte Linnea Engström klarar spärren. Om Centerpartiet tar sitt andra mandat är det en riktig rysare, för i personkryssen när ca 1/3 av distrikten räknade så är toppnamnet Kent Johansson bara trea och mandaten tas av Fredrick Federley och Kristina Yngwe.
Jag brukar sticka ut hakan och säga hur jag tror att det slutar, det tänker jag inte göra tvärsäkert mer än att jag konstaterar att det är liten fördel Miljöpartiet. Det finns tre partier som lever mellan hopp och förtvivlan, och det är några kandidater vars framtida fem år kommer att avgöras av hur det faller ut.
Politiknördar, dags att poppa popcorn och ladda för en riktig rysare på val.se i morgon.
TILLÄGG: Läs mer om det 20:e så kallade ”Hökmarkska mandatet” här.
(PO)
Men om antalet röster på respektive parti ändras; borde inte det innebära att mandaten fördelas i en annan ordning än tidigare? Har du räknat på det?
Både ja och nej. Teoretiskt skulle det kunna göra det om svänger, men det är inte så intressant att veta vilket parti som tar mandaterna före det 20:e. Jag har däremot när jag kollade valnattssiffrorna kunnat konstatera att Socialdemokraterna tog både mandat 19 och 20, vilket gör fortsatt räknande väldigt teoretiskt. Det kan bara handla om dessa tre partier 🙂
Pingback: PERSONVALSUPDATE: 38 procent av distrikten räknade | Eubloggen
Just nu ser det ut som att Vänsterpartiet har gått om Centerpartiet i rösträkningen. Har inte även Vänsterpartiet chans på det sista mandatet?
Det har troligen att göra med vilka valdistrikt som räknats och rapporterats in. Bilden jag har är att Lst valt att räkna stadsdistrikt före landsbygdsdistrikt och det gör att vi ser en del effekter i sammanställningen längs vägen som är svårbedömda mot valnatten (man måste egentligen sitta och titta på valdistrikt natt mot valdistrikt inrapporterat). Gapet mellan V och C har varit betydligt större än vad det är nu.
Pingback: ”Jävla Skithögen” räddar sjätte parlamentarikern till Socialdemokraterna? | Eubloggen
Pingback: Socialdemokraterna fortsatt närmast Hökmarkska mandatet | Eubloggen
Pingback: Nu väntar vi på Solna, Värmdö och Österåker i kampen om 20:e mandatet | Eubloggen