Valresultat först på fredag eftermiddag


Den som väntar på något gott, förgås av väntan.

Valresultatet väntas bli klart på fredag på eftermiddagen.

Ringde just Valmyndigheten för att veta vilket ämne jag ska välja till en krönika för Gefle Dagblad, ska jag skriva om personkryssen eller något annat? I min gamla föreställningsvärld blir valresultat färdiga på onsdagar (i alla fall i Västerbotten förr i tiden) när de så kallade ”onsdagsrösterna” är klara. Men riksdagsvalet 2010 blev klart på torsdagen och Europaparlamentsvalet 2014 får vi alltså svar först på under den senare delen av fredagen.

Det verkar som om Länsstyrelserna på de flesta håll kommer att fortsätta att räkna under morgondagens helgdag för att hinna leverera klart rösterna till Valmyndigheten för sammanställning.

Det innebär att vi får fortsätta att vänta på vem som tar det 20:e och sista mandatet, får socialdemokraten Alexander Gabelic behålla det som valnatten gav till Socialdemokraterna eller rycker Miljöpartiet åt sig det, eller kanske valspurtande Centerpartiet?

För framför allt Centerpartisterna är väntan dubbel, förutom i mandatdragkampen så har men ett eget tre-kandidater-race när det gäller kryssandet, i skrivande stund är ställningen:

1) Fredrick Federley 13,75%

2) Kristina Yngwe 10,81%

3) Kent Johansson 10,79%

Med 62 procent av valdistrikten så leder Federley i absoluta tal med 4341 kryss före Kristina Yngwe som ligger en hårsmån före Kent Johansson, skillnaden mellan Yngwe och Johansson är 24 kryss.

Jämfört med min förra uppdatering vid 39 procent så knaprar Yngwe och Johansson in på Federley i procenten. Tendensen är att Kent Johansson ökar mest, Yngwe ligger stilla och Federley minskar. Räkna med att det blir omkastningar fram och tillbaka mellan Yngwe och Johansson, men att avståndet troligtvis är aningen för stort för att de ska komma ikapp Federley.

Men som det brukar säga i West Wing – to close to call, yet.

Följ sammanräkningen här.