Nu väntar vi på Solna, Värmdö och Österåker i kampen om 20:e mandatet


I praktiken är det dessa kommuner som återstår, samt varierande antal valdistrikt i fallande ordning (mest först) i Vallentuna, Upplands-Bro, Tyresö samt en drös kommuner till i Stockholm med några eller något valdistrikt var.

Läget när 6072 distrikt av 6227 är räknade så har Socialdemokraterna fortsatt mandatet och alltså får skicka 6 MEP:ar. Jag körde siffrorna just nu valkalkylatorn för att få fram jämförelsetalen efter 19:e mandatet:

Socialdemokraterna 79953

Miljöpartiet 78375

Centerpartiet 78191

I den här uppställningen, alla andra parametrar oförändrade, så skulle Miljöpartiet behöva ha ytterligare mellan 11000 och 12000 fler röster för att få ett högre jämförelsetal än Socialdemokraterna. Det avståndet är troligtvis alldeles för stort.

Tittar vi på vad vi har att vänta så är Solna, Värmdö och Österåker samtliga kommuner där Miljöpartiet gick bättre än Socialdemokraterna, och dessutom kommuner som man gick bättre än i rikssnittet, medan motsatsen gäller för Socialdemokraterna. Centerpartiet går sämre än rikssnittet i dessa tre kommuner.

Det gör att vi kan räkna bort Centerpartiet ur ekvationen. Det kommer att stå mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet när de sista valdistrikten räknas, men fortfarande har Socialdemokraterna greppet om Hökmarkska 20:e mandatet. Jag tänker inte gå ed på hur det slutar.

Läs tidigare blogginlägg om mandatkampen här och här.

(PO)

Tillägg: Jag har vänner som också sitter trötta i natt och har räknat på vad som händer när man lägger in de kvarvarande distrikten och prognosticerad rörelse, och då blir utfallet att MP tar det med minsta möjliga marginal. Som sagt var, jag törs inte säga hur det slutar. TBC