The Candidates are getting ready for the phone call to Mr Federley


I amerikansk politik brukar förlorande kandidater gratulera vinnaren innan man som vinnare går ut och konstaterar att man har vunnit. Just nu kan Fredrick Federley börja vänta sig gratulationssamtal från Kristina Yngwe och Kent Johansson.

Med 5404 av 6227 valdistrikt inrapporterade så är det uppskattningsvis ca 30 000 centerröster kvar att räkna. I snitt har hittills 50% av centerväljarna kryssat. Det innebär att 15 000 personkryss ska fördelas. Om vi tittar på andelen som kryssat någon annan än topptrion ligger den på ca 15%, vilket innebär att 4500 kryss ska gå åt till andra kandidater på C-listan. Eftersom det är områden kvar där de tre topparna är starka så kanske det är ännu färre kryss som går till andra kandidater, låt oss för matematiken säga att vi tar bort 1500 kryss från övriga kandidater och ger till de tre topparna. Kvar att fördela på de tre är då ca 12 000 kryss.

Federley leder med 3200 kryss före Kristina Yngwe som i sin tur leder ca 1000 kryss för Kent Johansson.

Eftersom fördelningen mellan de tre kandidater är jämn kan man förvänta sig att ca 4000 kryss vardera landar hos de tre. Avståndet är alltså för stort för Yngwe och Johansson att ta in, om det inte sker extrem omkastning. Exempelvis om Yngwe skulle ta fler än 6000 av de återstående kryssen och Federley färre än 3000. I fallet Kent Johansson behöver han ett ännu starkare genomslag på slutet jämfört med Federley och dessutom få mer än Yngwe på köpet.

Det har varit en historisk och jämn kampanj och en dramatisk sammanräkning, men varken jag eller några andra politiknördar jag sitter och chattar med ser tendenserna till den kraftiga omsvängning skulle behövas här i elfte timmen. Slutsatsen är alltså ”The Candidates are getting ready for the phone call to Mr Federley”.

Vem som blir tvåa bakom Federley törs jag inte sia om.

Och Federley, tja han kanske tittar på det här avsnittet på West Wing.

(PO)