FLASH: Vinst för MP på målfoto


Skärmavbild 2014-05-30 kl. 02.24.49

En av Sveriges nya Europaparlamentariker (klicka på bilden för att komma till hemsidan)

Natten mellan torsdagen och fredagen blev historisk. Natten slutade med att Max Andersson blir Miljöpartiets fjärde parlamentariker genom att ta det sista mandatet som Sverige har. För Socialdemokraterna innebar det istället att partiet tappade sitt sjätte mandat man haft ända sedan valnatt. Ett rejält bakslag för partiet.

Dramatiken blev stor, länge fanns det tre partier som hade chansen att ta mandatet men på upploppet när Stockholm räknades föll Centerpartiet bort ur racet. Kvar var Socialdemokraterna i ledning ända in på slutet, med Miljöpartiet jagande bakom sig.

Med fyra valdistrikt kvar att räkna, tre uppsamlingsdistrikt i Stockholm och Österskär 2 var det dött lopp mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om det 20:e Hökmarkska mandatet.

Jämförelsetalsdifferansen mellan partierna i fördelningen av mandatet var 7 i Socialdemokraternas fördel vilket motsvarade mindre än 40 röster ytterligare till Miljöpartiet med för övrigt oförändrade siffror. Avståndet hade då krympt mellan partierna hela kvällen och in på småtimmarna innan man någon gång vid 01:41 gick förbi.

Med ett distrikt kvar var Miljöpartiets ledning en jämförelsetalsdifferans på 54 i sin favör. Då återstod bara uppsamlingsdistriktet i Sollentuna. Avståndet 54 i diff motsvarar i storleksordningen ca 350 röster och det var först då det stod helt klart att Miljöpartiet var vinnare.

EUbloggen utropade därmed MP som vinnare av sitt fjärde mandat och att Max Andersson får packa väskan till Bryssel omgående.

När sedan Sollentunas sista uppsamlingsdistrikt rapporterades in efter 02:00 hade Miljöpartiets marginal ökat till 64 i jämförelsetalen i kampen om det sista mandatet.

Valet var länge ”TO CLOSE TO CALL”, och den lilla skillnaden mellan partierna innebär troligen att det kommer att dröja innan Valmyndigheten officiellt utser vinnaren av det 20:e och sista mandatet, vilket innebär officiellt fortsatt väntan för Socialdemokraternas Aleksander Gabelic som är partiets sjättenamn och Miljöpartiets Max Andersson på fjärde plats.

Orsaken till det är att när skillnaden nu är så liten mellan partierna vill myndigheten säkerställa resultatet. Det har hänt exempelvis i Västerbotten att förtidsröster kommit på avvägar.

Valdeltagandet landade på över 51 procent.

(PO)

2 tankar om “FLASH: Vinst för MP på målfoto

  1. Pingback: ANALYS: Miljöpartiet – köp en trisslott | Eubloggen

  2. Pingback: Hallå, valet är över (del II) | Eubloggen

Kommentarer är stängda.